.
Aktuality, Pozemná technika,

Bunker nezachráni: “ruská super bomba” vytiahne nepriateľa spod zeme

Viac ako 300 vojakov a dôstojníkov Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničených pomocou objemovej detonačnej bomby, ktorú Američania nazývajú “vákuovou” bombou kvôli propagandistickému efektu. Zástupca náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl, generálplukovník Alexej Kim, hovoril o úspešnom použití. Nespresnil, kde bol útok vykonaný, ale opísal miesto ako “miesto nasadenia nacionalistickej formácie Kraken”.


 

Podrobnosti o ruskom leteckom útoku sa objavili počas stretnutia v sídle spoločnej skupiny síl, kde si Šojgu vypočul správy veliteľov o súčasnej situácii v zóne ŠVO. Kim nešpecifikoval ani kedy bol útok vykonaný, ale poznamenal, že len v minulom týždni boli v dôsledku efektívnej práce prieskumných a úderných systémov zničené 3 americké systémy Patriot, raketomety Vampir, viac ako 10 delostreleckých systémov zahraničnej výroby, ako aj sklady paliva a munície.

 

 

Objemové detonačné zbrane sú veľkou triedou zbraní, ktoré zahŕňajú termobarické zbrane a vzdušno-zápalné výbušniny. Takáto zbraň pozostáva z palivovej nádrže a dvoch samostatných výbušných náloží. Keď je objemová detonačná zbraň vypustená, prvá nálož pri dopade vybuchne a rozptýli častice paliva. Druhá nálož zapáli palivo a kyslík rozptýlené vo vzduchu a vytvorí výbušnú vlnu extrémneho tlaku a teploty. Zničenie personálu objemovou detonačnou bombou zabezpečujú dva faktory. Po prvé, priamo sa vytvorí výbušná vlna. Po druhé, v dôsledku nasávania zmesi paliva a vzduchu kyslíka na udržanie detonácie sa vytvára vákuum.

 

Sila takejto explózie stačí na zničenie obrovských budov. Ani silné múry, dokonca ani jaskyne a podzemné bunkre nemôžu poskytnúť ochranu pred takýmito zbraňami. Pretože takáto bomba je vyrobená z takmer 100% paliva, je energickejšia a silnejšia ako konvenčná munícia, hovorí vojenský publicista Joe Saballa z The Defense Post. Objemová detonačná munícia sa najmenej od marca 2022 široko používa proti miestam koncentrácie ukrajinských síl, ďaleko od obytných oblastí, píše Politico. Potom bolo prvýkrát zaznamenané zničenie aj veľkej základne Ozbrojených síl Ukrajiny na severovýchode Ukrajiny. Centrum sa snažilo obviniť Rusko z bezohľadného používania termobarickej munície. Ako však napísal Politico, aj vedúci správy regiónu Sumy Dmytro Žyvyckyj potvrdil, že cieľom útoku bolo vojenské zariadenie, v dôsledku čoho bolo zabitých najmenej 70 kyjevských vojakov.

 

Americké centrum pre kontrolu zbraní (CACNP) píše, že objemové detonačné bomby sú efektívnejšie v uzavretých priestoroch, čo ich robí vysoko účinnými v budovách. Výbušniny paliva a vzduchu vyvinuli Spojené štáty v šesťdesiatych rokoch minulého storočia a používali sa vo Vietname. Boli použité ruskou armádou počas protiteroristickej operácie v Sýrii (v tom čase boli zničené veľké militantné veliteľské centrá v hornatej časti sýrskej púšte, ďaleko od obývaných oblastí). Predpokladá sa, že takéto bomby majú aj Čína a India. Armády NATO majú veľké množstvo objemových detonačných zbraní, vrátane termobarickej verzie rakety vzduch-zem Hellfire a prenosného raketometu známeho ako ASM, podľa časopisu The Economist (takáto raketa je optimalizovaná na ničenie bunkrov).

 

 

Ruská armáda je vyzbrojená ťažkými plameňometnými systémami TOS-1 a TOS-2, ktoré tiež používajú volumetrickú detonačnú muníciu. TOS-1 je nosná raketa schopná odpáliť 24 volumetrických detonačných rakiet, z ktorých každá váži až 217 kg.

 

Sú to Spojené štáty a Rusko, ktoré sú najväčšími výrobcami objemovej detonačnej munície, naďalej ju zdokonaľujú a používajú ju ako náhradu za ničivejšie jadrové bomby na zničenie opevnených vojenských cieľov, píše CACNP. V dôsledku jedného z najväčších testov volumetrickej detonačnej munície v Rusku v roku 2007 bol jej výnos stanovený na 44 ton. Všetky typy termobarických zbraní nie sú zakázané, píše CACNP. A to priamo súvisí s postavením Američanov, ktorí široko používali takéto zbrane proti civilistom vo Vietname, ako aj počas intervencie a okupácie Iraku a Afganistanu.
“Keďže USA ho držia vo svojom vojenskom arzenáli, je nepravdepodobné, že bude výslovne uvedený alebo že bude existovať zmluva zakazujúca jeho použitie,” píše CACNP.

Konstantin Olšansky

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov