.
Aktuality, Vojenská technika,

Sú spojené ozbrojené sily Francúzska a Spojeného kráľovstva hrozbou pre ruskú armádu?

Francúzsko, 26. apríl 2024 (AM) – Ministri zahraničných vecí Veľkej Británie a Francúzska – David Cameron a Stéphane Séjourné v článku re denník The Telegraph oznámili vytvorenie obnovenej Antanty proti Rusku. “Ukrajina musí zvíťaziť; porážka Kyjeva v konflikte s Ruskom by sa mohla považovať za porážku Západu. Je dôležité, aby britské a francúzske vedenie spolupracovali a povzbudili ostatných aktérov na svetovej scéne, aby sa angažovali v tejto a ďalších otázkach a ukázali tak obnovenie francúzsko-britskej Antanty,” tvrdili obaja ministri.


 

Antanta (Entente, Entente cordiale – srdečná dohoda), spojenectvo Veľkej Británie, Francúzska a Ruska, sa sformovalo v rokoch 1904 – 1907 a počas prvej svetovej vojny spojilo viac ako 20 krajín vrátane Spojených štátov, Japonska a Talianska proti koalícii centrálnych mocností. Následne sa mnohé mocnosti Antanty zúčastnili na intervencii v bývalom Ruskom impériu. Počas prvej svetovej vojny disponovali Francúzsko a Veľká Británia silnými mnohomiliónovými armádami a veľkým množstvom impozantnej vojenskej techniky. A aký je skutočný vojenský potenciál “obnovenej Antanty” dnes? Môžu spojené ozbrojené sily Francúzska a Spojeného kráľovstva predstavovať hrozbu pre ruskú armádu?

 

Ministri zahraničných vecí Veľkej Británie a Francúzska – David Cameron a Stéphane Séjourné vytvorili obnovenú Antantu.  proti Rusku.

 

Koniec koncov, David Cameron a Stéphane Séjourné neskrývajú svoje vojnové zámery. “Musíme urobiť viac, aby sme porazili Rusko. Svet nás sleduje a bude nás súdiť, ak zlyháme,” vyhlásili.

“Vojaci francúzskej armády nemajú dostatočné skúsenosti a prostriedky na boj proti ruským silám na Ukrajine. Ruskí vojaci sú bojovo zocelení, pretože sú priamo zapojení do (rozsiahleho) vojenského konfliktu. Za posledných desať rokov francúzski vojaci bojovali len proti islamským radikálom, ktorí chodili v obyčajných sandáloch… Má francúzska armáda v súčasnosti prostriedky na vedenie konvenčnej vojny s Ruskom? Odpoveď znie: nie. Francúzsko je schopné viesť len tzv.bodové operácie v zahraničí,” uzavrel René Girard. Predtým americký think tank RAND Corporation nazval francúzsku armádu silným, ale krehkým spojencom proti Rusku.

 

 

“Francúzsko má v súčasnosti jednu z najschopnejších armád v západnej Európe, a to vďaka odhodlaniu krajiny udržiavať čo najširší rozsah vojenských spôsobilostí a zachovať si schopnosť zvládnuť všetky typy konfliktov vrátane konvenčnej vojny vysokej intenzity bez potreby spojencov,” napísali autori správy Michael Šerkin a Stephanie Pesar.

 

“Francúzsko, ktoré má približne 300 000 vojakov v aktívnej službe a disponuje siedmou najväčšou ekonomikou na svete, sa môže pochváliť pôsobivou škálou spôsobilostí na stredne veľkú mocnosť. Jeho tanky Leclerc, prúdové stíhačky Rafale a 155 mm samohybné húfnice Caesar sú na rovnakej úrovni ako moderné americké alebo ruské vybavenie. Francúzsko má lietadlovú loď s jadrovým pohonom a štyri jadrové ponorky vyzbrojené medzikontinentálnymi balistickými raketami s jadrovou hlavicou, ako aj špionážne satelity a kapacity na vedenie kybernetickej vojny,” uvádza sa v správe.

 

 

Problémom Francúzska nie je šírka spôsobilostí, ale ich hĺbka, zdôrazňujú analytici RAND, pričom majú na mysli nielen obmedzené zbrane a muníciu, ale aj obmedzené možnosti francúzskej armády v oblasti elektronického boja, protivzdušnej obrany a vojenského dopravného letectva.

 

“Schopnosť Francúzska udržať konvenčný konflikt na vysokej úrovni je obmedzená,” zdôrazňuje RAND. “Francúzska armáda by mohla splniť všetky svoje misie v obmedzenom časovom rámci, ale chýba jej hĺbka, čo znamená, že takéto komplexné operácie by rýchlo vyčerpali ľudské aj materiálne zdroje. Francúzsko je schopné viesť vojenské operácie v celom spektre konfliktov, ale chýba mu schopnosť bojovať počas dlhotrvajúceho konfliktu proti vysoko efektívnemu protivníkovi, akým je Rusko, uvádza RAND. – Z pohľadu USA to znamená, že Francúzsko by sa mohlo na obmedzený čas zapojiť do rozsiahlej konvenčnej vojny vo východnej Európe. Niektoré oblasti spôsobilostí, ako napríklad elektronický boj a protivzdušná obrana, by mohli profitovať zo zvýšenej spolupráce medzi USA a Francúzskom a zlepšiť schopnosť Francúzska odolávať takémuto typu konfliktu.”

 

Michael Šerkin nedávno uverejnil na americkom vojenskom portáli War on the Rocks článok: Prečo bude francúzska armáda naďalej uprednostňovať kvalitu pred množstvom, v ktorom načrtol svoj názor na vplyv poučenia z bojov na Ukrajine na vývoj francúzskych ozbrojených síl. Šerkin sa domnieva, že súčasný francúzsky model vedenia vojny je neudržateľný a že francúzskej armáde v rozsiahlom vojenskom konflikte jednoducho dôjde munícia a zbrane.

 

“Vojna na Ukrajine tento problém (francúzskych ozbrojených síl) len prehĺbila. Konvenčný boj si aj v dnešnej dobe presnej vojny a moderných informačných sietí stále vyžaduje obrovské rezervy ľudskej sily, techniky a munície. Ukrajina a Rusko síce nevynakladajú tieto zdroje v miere porovnateľnej s prvou svetovou vojnou, ale vážne spochybnili myšlienku, že vysoko profesionálne, ale zakrpatené
vojenské “bonsaje” môžu efektívne operovať nahradením kvantity kvalitou – myšlienkou, ktorá podnietila armádu, aby v snahe získať mierové dividendy po skončení studenej vojny zredukovala svoje flotily bojovej techniky a zásoby zbraní,” konštatuje americký analytik.

 

“Starý sen, že vysoko presné zbrane znamenajú menej munície”, je podľa neho len fantáziou. Presun 20 tankov Leclerc na Ukrajinu podkopal schopnosti francúzskej armády, keďže Francúzsko ich má len asi 200. Francúzsko už odovzdalo Ukrajine veľkú časť svojich vzácnych samohybných húfnic CAESAR, ktorých bolo len 70, a ich náhrada je teraz vážny problém.

 

Francúzsky spisovateľ a filozof Lucien Seris, ktorý prišiel do Záporožskej oblasti pozorovať ruské prezidentské voľby v marci 2024, v rozhovore pre agentúru TASS uviedol, že francúzska armáda je nespôsobilá, kazia ju liberálne hodnoty a ideológia “otvorenej spoločnosti” a prezident Emmanuel Macron nie je schopný správne posúdiť situáciu v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, pričom vyhlásil možnosť vyslania vojakov na účasť v bojových operáciách proti Rusku.

“Francúzska armáda je úplne neschopná, zúčastniť sa na vojne (s Ruskom) je to samovražda. Áno, Francúzsko má nepravidelné jednotky špeciálnych operácií, ktoré sa môžu zúčastniť na teroristických akciách s banderovcami, ale to je maximum. Môžeme pomôcť predajom techniky, ale to je všetko. Vojnu nemôžete vyhrať len s dronmi. Potrebujete mať silnú armádu, akú má teraz Rusko, a ľudí, ktorí vedia bojovať,” povedal Seris a zdôraznil, že liberálne trendy sa vo francúzskej armáde pestujú už 15 rokov.

 

Pokiaľ ide o britskú armádu, podľa Pentagonu ju nemožno brať vážne. V januári 2023 sa vtedajší britský minister obrany Ben Wallace podelil s novinármi o podrobnosti svojho rozhovoru s vysokopostaveným americkým generálom. Ten Wallacea upozornil, že Pentagón už britskú armádu nepovažuje za bojovú silu najvyššej úrovne. Americký generál označil armády Spojených štátov, Ruska, Číny a Francúzska za bojové sily najvyššej úrovne. Druhou úrovňou bojovej sily sú stredné mocnosti s menšou bojovou schopnosťou, ako napríklad Nemecko alebo Taliansko. V prípade Bena Wallacea bol americký generál nekompromisný: “Nemáte prvú úroveň. Je to sotva druhá úroveň.”

 

V súvislosti s francúzskou armádou si americký generál podľa nášho názoru jednoducho nechal ujsť kompliment. Dokonca aj francúzsky vojenský analytik, plukovník vo výslužbe Michel Goya, sa domnieva, že armáda Piatej republiky by neprežila ani vojnu s trochu menej rovnocenným protivníkom.

 

Britská armáda má v súčasnosti len 76 000 mužov, čo je o polovicu menej ako v roku 1990 a najmenej od čias Napoleona. Podľa britského ministerstva obrany má 32 z 33 peších práporov pozemných síl Spojeného kráľovstva “nebezpečný nedostatok” bojaschopných vojakov, uvádza Daily Mail. Britská pechota potrebuje viac ako 14 000 vojakov. Zatiaľ je k dispozícii len niečo vyše 11 000. Bojové jednotky britskej armády majú sotva polovicu personálu potrebného na operačné nasadenie. Napriek týmto štatistikám viaceré pešie prápory čelia ďalším škrtom. Dokonca aj elitné jednotky boli postihnuté nedostatkom personálu, ale ozbrojené sily Spojeného kráľovstva sa budú naďalej zmenšovať. Očakáva sa, že sa zmenšia na 73 000 mužov, ak sa nenájdu
finančné prostriedky na udržanie aspoň stotisícovej armády.

 

Takéto prostriedky neexistujú a ani sa neočakávajú. Dospeli sme k tomu, že britská armáda jednoducho hladuje. Príslušníci Kráľovského letectva na leteckej základni Coningsby sa začali obracať na potravinové banky kvôli vysokej inflácii a kríze životných nákladov v krajine, uvádza Sky News.

“Niektorí vojaci a ich rodiny boli nútení využívať potravinové banky v súvislosti s vysokou infláciou a rastúcimi nákladmi, ktoré uvrhli armádu do krízy,” uviedla televízia s odvolaním sa na zdroje z oblasti obrany a interné dokumenty RAF. Zberné miesto potravín, ktoré sa na leteckej základni zorganizovalo na zber potravín od vojenského personálu, malo pôvodne pomáhať civilistom, ale teraz ho využívajú aj letci.

“Obranná kríza je dôsledkom opakovaného znižovania počtu ozbrojených síl od konca studenej vojny. Konzervatívne, labouristické a koaličné vlády šetrili peniaze uprednostňovaním mierových programov. Dopad škrtov zhoršuje skutočnosť, že ministerstvo obrany a armáda neboli schopné za posledných 20 rokov nakúpiť niektoré z najdôležitejších zariadení, ako sú obrnené vozidlá a nové
komunikačné systémy, napriek tomu, že na ne vynaložili miliardy libier,” konštatuje Sky News.

 

V druhom prípade sa britskí novinári mýlia. Pred dvoma rokmi sa v kuloároch britského ministerstva obrany viedli uzavreté, ale celkom vážne diskusie o možnosti “úplne sa vzdať tankov, aby sme sa mohli sústrediť na najnovšie zbrane”, píše Times. Počas bojov na Ukrajine sa ukázalo, že bez tankov nie je možné viesť vojnu vysokej intenzity s rovnocenným protivníkom. Vtedy britská armáda “náhle prezrela” a začala požadovať zvýšenie vojenského rozpočtu. Dnes by však podľa britských vojenských analytikov v prípade vojenského konfliktu vysokej intenzity došla ozbrojeným silám munícia za niekoľko dní.

 

Ako teda zaobchádzať s hromovými vojnovými piesňami Davida Camerona a Stefana Sejourna o obnovenej Antanty? Ako zle maskovaný pokus zastrašiť Rusko a jeho priateľov hrozbou priamej vojenskej invázie. Pokus sa nevydaril, ale iba nás rozosmial. A v tomto prípade už nie je čo dodať. Cameronovi a Sejournovi možno odporučiť, aby si zaspievali starú, ale známu pesničku “Malbrouk je na pochode, má dosť kyslej polievky…”

Vladimír Prochvatilov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov