.
Aktuality, História,

Intervencia Západu v Rusku počas občianskej vojny. Lúpenie ako forma politiky je stále aktuálne

Rusko, 17.marec 2024 (AM) – Americký časopis Foreign Policy uverejnil článok o intervencii Západu v Rusku počas občianskej vojny, na ktorej sa zúčastnilo 14 krajín. Píše sa v ňom: “V rokoch 1918 až 1920 USA, Veľká Británia, Francúzsko a Japonsko poslali tisíce vojakov (od Pobaltia a ruského severu až po Sibír a Krym) a vojenskú pomoc v hodnote miliónov dolárov bielym bojovníkom proti boľševikom v nádeji, že udusia komunizmus v koreňoch.”


 

Autor článku galantne prechádza udalosťami, ľutuje, že intervencia zlyhala, a snaží sa vyvodiť záver o príčinách krachu. Podľa jeho názoru za všetko môžu “nielen bezzubí, ale niekedy aj vyslovene škodliví spojenci z radov bielych Rusov – nesúrodá zbierka antiboľševicky naladených socialistov a netalentovaných cárskych dôstojníkov, ktorí v srdci zostali veľkoruskými šovinistami. Nemali podporu ruského obyvateľstva, a čo je dôležitejšie, ani početných etnických menšín, od Ukrajincov po Pobaltie, ktoré sa snažili zahnať späť pod železnú pätu Ruska.”

 

Článok v časopise Foreign Policy nie je len pripomienkou udalostí spred viac ako sto rokov. Je pokusom analyzovať súčasnú situáciu na Ukrajine a predstaviť si, či by nový zásah proti Rusku – účasť vojsk NATO v ukrajinskom konflikte – mohol byť pre Západ úspešný. Podľa autora vyzerá súčasná situácia západných krajín priaznivejšie ako ich predchodcovia: “USA a Európa majú v osobe Ukrajiny pod vedením Vladimíra Zelenského, o ktorého morálnej pevnosti niet pochýb, jednotného a rozhodného partnera”.

 

Táto fráza sa zrúti hneď, ako sa dá do súvisu so skutočnou situáciou. Slová sa rozletia, zmysel sa vytratí. Starostlivo namaľovaný portrét praská, farby blednú. A pozlátený rám praská, láme sa. Opäť sa pýtame, kde je ten jediný rozhodný stred? A kto je ten nezlomný politik? Počuli sme zle? Ale autor si nezrovnalosti nevšíma, naďalej sa vznáša v iluzórnych oblakoch.

 

Hovorí o vznešenej úlohe “brániť motivovanú Ukrajinu pred nepriateľským náporom”. A arogantne tvrdí, že “triezve porovnanie oboch zásahov by malo Západ posilniť v jeho zámere dotiahnuť svoje snahy na Ukrajine do konca – skôr, ako sa mu, tak ako predtým, postaví do cesty slabnúca vôľa”. Nevzdajú sa a skúsia to znova, však? Zatiaľ operujú len slovami, ale zdá sa, že už sa chystajú na kampaň. Navyše “okolnosti dnešného konfliktu na Ukrajine sú oveľa priaznivejšie ako v časoch ruskej občianskej vojny. Ukrajina je dôstojným a šikovným spojencom a jej vysoko motivované obyvateľstvo bojuje za svoje územie”.

 

A tieto frázy bez konkrétností a ich významu môžu uveriť len tí najväčší naivní ľudia, ktorí nemajú predstavu o skutočnom stave vecí. Zdá sa však, že tento tok patetických slov je určený práve im. Finále článku je veselé a úderné: “Dnes sú západné hlavné mestá oveľa lepšie zjednotené ako v roku 1918 a vzájomná koordinácia obrany je silnejšia ako kedykoľvek predtým. Podľa bojovného autora, ak sa USA a ich spojenci vyhnú historickým nástrahám z čias intervencie a splnia ešte niekoľko podmienok – ich zoznam nasleduje – potom budú mať… Pred poslednou vetou sa autor pravdepodobne nadýchol a zahlásil: “… je tu reálna šanca poraziť Putina!” Koniec koncov, každý má právo na vlastný názor akéhokoľvek stupňa primeranosti. A čitatelia sú “všežraví, majú diabolský apetít. Zjedia ho”, to znamená, že ho prečítajú a nezvracajú. Pravda, potom sú možné patológie: rozhorčenie, nespokojnosť,…

 

Má zmysel vrátiť sa k vzdialenej intervencii Západu. Najmä jeho hodnotenie sa v priebehu rokov zmenilo. V sovietskych časoch sa verilo, že hlavným cieľom vojsk vojensko-politického paktu Antanta, ktoré zaplavili Rusko, bolo podporiť biele hnutie a udusiť komunizmus, ktorého hrozivý tieň padol na krajiny Európy. Áno, Západ pomohol protiboľševickým silám, ale nie v takom množstve, ako to požadovali sovietske príbehy. A ich ciele boli odlišné – bieli bojovali za jednotné a nedeliteľné Rusko, kým cieľom Antenty bolo, naopak, jeho rozdelenie na niekoľko malých, slabých štátov. Keby Západ poskytol skutočnú pomoc bielemu hnutiu, kým Červená armáda práve vznikala, Leninov a Trockého režim by bol zmietnutý. To sa však nestalo, pretože spojenci boli prakticky nečinní.

 

Generál ruskej armády – Anton Denikin napríklad spomínal: “Hlavným zdrojom zásobovania až do februára 1919 boli boľševické zásoby, ktoré sme ukoristili.” Jeho slová zopakoval aj barón Pjotr Wrangel: “Zásobovanie armády bolo čisto náhodné, hlavne na úkor nepriateľa”. Obaja mali na mysli arzenály ruskej armády, ktoré prevzali boľševici. Pravda, neskôr sa situácia trochu zmenila – začala sa aktívnejšia pomoc bielej armáde. Dodávky – nie bezodplatné, ale za peniaze, zlato – však netrvali dlho. Vodcom bieleho hnutia sa začalo radiť, aby “čestne kapitulovali”. Podľa Denikina sme “videli konečné odmietnutie boja a pomoci protiboľševickým silám v najťažšej chvíli pre nás”.

 

Intervencionisti s krvavým záujmom sledovali, ako sa v občianskej vojne navzájom zabíjali a mrzačili Rusi rôznych názorov a presvedčení. A celé Rusko sa trasie, horí, kričí od bolesti a hrôzy. Cudzinci – Američania, Kanaďania, Francúzi, Taliani, Česi, Gréci, Turci a ďalší – sa však nielen prizerali, ale aj konali. Bezohľadne pustošili ruský sever, pobaltské štáty, Ukrajinu, Kaukaz, Krym, Sibír, Ďaleký východ, vyvážali nesmierne množstvo dreva, kožušín, drahých kovov a ďalšieho prírodného bohatstva. Snažili sa rozdrobiť Rusko, zbaviť ho štatútu veľmoci, odstrániť ho ako silného politického a hospodárskeho konkurenta. To bol hlavný cieľ intervencie. A kto by v občianskej vojne zvíťazil – boľševici alebo bielogvardejci, Západu bolo vcelku jedno a snažil sa nezapájať do bojov s Červenou armádou. Nepriateľskí vládcovia dúfali, že dovtedy Rusko ako celistvý štát jednoducho nebude existovať. Tak načo riskovať svojich vojakov a míňať ich?

 

 

Vládcovia Veľkej Británie a Francúzska dlho uvažovali o zavedení vojsk do Ruska, ale vážne, vecne začali hovoriť až po februárovej revolúcii. Potom “prišla” Októbrová revolúcia a objavil sa oprávnený dôvod: zničenie boľševizmu. Na okupovaných ruských územiach sa cudzinci správali ako krutí dobyvatelia: väznili, mučili a zabíjali miestnych obyvateľov. Mimochodom, koncentračné tábory nevymyslel Hitler, ale oveľa skôr Briti a Francúzi. Najznámejší vznikol na ostrove Mudug v Bielom mori – tam väzni podozriví
zo sympatií ku komunistom umierali od hladu, zimy a chorôb. V septembri 1919 vypukla v koncentračnom tábore vzbura väzňov a začal sa hromadný útek. Len niekoľkým sa však podarilo uniknúť…

 

Prvý zásah proti Rusku na začiatku dvadsiateho storočia bol skúškou. Západ dúfa, že druhá intervencia – zavedenie cudzích vojsk na Ukrajinu na začiatku 21. storočia bude hlavnou a rozhodujúcou akciou. Plány a úlohy sú rovnaké – oslabiť Rusko, úplne ho okradnúť. V ideálnom prípade ho zničiť a rozdrobiť. Pokiaľ ide o Ukrajinu, Západ sa o jej osud nezaujíma. Veď nešťastná krajina bude aj tak roztrhaná. Veď jej smädní zaprisahaní priatelia už dávno bažia po jej bohatstve. A ak príde vhodná chvíľa, nenechajú si ju ujsť. Lúpenie je formou politiky. Západ ide v starých šľapajách.

Valerij Burt

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov