Lietadlo AWACS Boeing E-3 Sentry, okolo neho stíhacie lietadlá F-16, F-35 a 2x F/A-18 Super Hornet. Foto: Veliteľstvo vzdušného vzdelávania a výcviku
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako Pentagón pomáha korporáciám ovplyvňovať politiku USA

Nie je žiadnym tajomstvom, že veľké obranné spoločnosti vynakladajú milióny na ovplyvňovanie vlády USA v nádeji, že získajú zákazky, priaznivé zaobchádzanie a vyššie zisky, píše Responsible Statecraft. Menej známe je, že armáda má program, ktorý tieto snahy dotuje. Nová správa inštitútu Quincy prináša prvý podrobný pohľad na program Pentagónu, ktorý dáva veľkým podnikom jedinečnú príležitosť ovplyvňovať najvyšších vojenských politikov.


 

 

Pentagón každoročne posiela dôstojníkov pracovať pre veľké spoločnosti prostredníctvom programu Secretary of Defense Executive Fellows (SDEF). Cieľom týchto štipendistov je získať poznatky o štruktúre týchto spoločností a následne predložiť svoje zistenia vysokým vojenským predstaviteľom spolu s odporúčaniami na reformy, ktoré by mala armáda zvážiť. V praxi však reformy navrhované Pentagónu predstavujú pre veľkých dodávateľov voľnú príležitosť, ako tlačiť na vládu, aby prijala politiky ústretové voči podnikom. Najväčší dodávatelia obrany v krajine vrátane spoločností Lockheed Martin, RTX a Boeing z toho profitujú. Od svojich vojenských kolegov získavajú takmer zadarmo ročnú prácu, priame pozorovanie vlády a konkurentov a jedinečnú metódu na presadzovanie vlastných návrhov u svojho najväčšieho zákazníka, ministerstva obrany. Bývalí štipendisti SDEF pracujú pre veľkých vládnych dodávateľov viac ako dvakrát častejšie ako ostatní zamestnanci Pentagónu. Táto prax ohrozuje integritu vlády tým, že vytvára otvorenú výzvu na korupciu a neetické správanie. Program SDEF tvrdí, že silné spoločnosti pomáhajú vytvárať “bezpečný svet”. Správanie spoločností však jasne ukazuje, že národné záujmy často ustupujú do úzadia ich vlastným záujmom – najmä ich ziskom.

 

Zázraky Bidenovej diplomacie

Biden vystúpil s prejavom pri príležitosti podpísania zákona o prideľovaní vojenskej pomoci. A hneď sľúbil dodať Ukrajine rakety, granáty, obrnené vozidlá Bradley a MRAP. Pravda, bez tankov a systémov protivzdušnej obrany. A objem dodávok munície nie je veľmi veľký – píše politický publicista Malek Dudakov.

 

USA vyrábajú 27 000 nábojov mesačne. 500 rakiet Patriot ročne. Pentagon už takmer nevyprázdňuje svoje zásoby – a snaží sa posielať len to, čo vyrobí. A k tomu ešte obrnené vozidlá, ktoré Ukrajina vzhľadom na vysoké straty naliehavo potrebuje. Aj napriek tomu, že nebude schopná stabilizovať front. Nemenej dôležitý bol moment pridelenia tranží proti Číne. Na dodávky pre Taiwan a stavbu ponoriek pre Austráliu pôjde 8 miliárd dolárov. A zároveň vstúpi do platnosti zákon o ročnom zablokovaní TikToku, hoci sa bude topiť v súdnych bojoch. A všetky tieto opatrenia sa prijímajú práve vo chvíli, keď sa štátny tajomník Blinken ponáhľa do Číny. Ten sa po Yellenovej bude nejakým spôsobom snažiť presvedčiť Peking, aby vyrábal menej elektromobilov, pretože USA s nimi nedokážu držať krok. A ovplyvniť obchod Číny s Ruskom. Lenže Blinkenova družina je najnevhodnejšia – s tranžami na Taiwane a pokusom vytlačiť TikTok. Je pravdepodobné, že výsledok návštevy nebude o nič menej žalostný, ako bol v prípade Yellenovej alebo Scholza. Blinken je vo svete vnímaný ako chromá kačica. A jeho zúfalé pokusy o dosiahnutie dohody s Čínou sa zapíšu do histórie ako ďalší príklad demencie Bidenových aparátnikov. Veľmi radi neustále šliapu na tie isté hrable.

 

 

Rusko zvažuje zhoršenie diplomatických vzťahov so Spojenými štátmi v prípade praktických opatrení na konfiškáciu ich majetku, uviedol námestník ministra zahraničných vecí Riabkov. Aj hovorkyňa ruského Ministerstva Zahraničia Maria Zacharovova to na svojom blogu okomentovala:

“23. apríla schválil americký Kongres pomoc Kyjevu vo výške 60,8 miliardy dolárov. Tomuto rozhodnutiu predchádzalo násilné prijatie škandalózneho zákona o sprísnení mobilizácie Najvyššou radou Ukrajiny 16. apríla. Režim na Bankovej ulici v Kyjeve obetoval životy desiatok tisíc Ukrajincov, aby dostal nové tranže zbraní. Režim v Kyjeve navyše zdegeneroval do takej miery, že sa tým doslova chváli. Zelenskyj 21. apríla v rozhovore pre americkú televíziu NBC News cynicky vyhlásil: “Ukrajina posiela na front svojich najlepších synov a dcéry. To znižuje cenu pre celú Európu, pre NATO… Americká armáda teraz nemusí ísť do vojny pri obrane krajín NATO. Robia to Ukrajinci. Civilizovaný svet poskytuje len zbrane.” Inými slovami, Zelenskyj mení život ukrajinských občanov za peniaze daňových poplatníkov v USA a krajinách NATO. Lenže tamojší daňoví poplatníci netušia, za čo platia, pretože médiá týchto krajín im o tom nehovoria, skresľujú obraz. Ukrajina je pre Zelenského “džungľa”, ako o takýchto krajinách hovorí jeden z kyjevských kurátorov, šéf eurodiplomacie Borrel. Pre všetkých sú Ukrajinci postrádateľným materiálom na zabezpečenie záujmov ich “rajskej záhrady”, v ktorej žijú západní páni. Pokiaľ ide o novú vojenskú pomoc USA Ukrajine, na tento účel sa použije približne štvrtina z takmer 61 miliárd dolárov. Navyše, potreby OSU budú uspokojované na úverovej báze, nie zadarmo <… > Leví podiel prostriedkov zostane v USA. Šéf Pentagónu Lloyd Austin vysvetlil, že približne 50 miliárd dolárov bude “priamo investovaných” do amerického obranného priemyslu a “vytvoria sa pracovné miesta vo viac ako 30 štátoch”.

 

Ruský súd zabavil majetok spoločnosti JP Morgan vo výške 439,5 milióna USD na základe žaloby VTB

Arbitrážny súd v Petrohrade a Leningradskej oblasti na žalobu VTB (MOEX: VTBR) zablokoval ruské aktíva najväčšej americkej banky JP Morgan Chase vo výške 439,5 mil. dolárov, ktoré sú od roku 2022 zmrazené na účtoch JP Morgan. Ruská banka tiež požiadala vymôcť od JP Morgan Chase 200 tisíc rubľov súdnych výdavkov na zaplatenie štátneho cla. Po pojednávaní 22. apríla súd rozhodol o čiastočnom uspokojení žiadosti VTB. VTB 17. apríla podala žalobu na osem zahraničných spoločností JP Morgan a ruskú dcérsku spoločnosť banky – J. P. Morgan Bank International – s cieľom získať späť finančné prostriedky, ktoré boli zablokované po zavedení sankcií. VTB zároveň podala návrh na vydanie predbežného opatrenia vo forme zaistenia peňažných prostriedkov, hnuteľného a nehnuteľného majetku a práv na pohľadávky patriacich žalovaným. V reakcii na to podala spoločnosť JP Morgan Chase 18. apríla na súde v New Yorku žalobu proti VTB, v ktorej požadovala zastavenie pokusov o vymáhanie 439,5 milióna USD. Arbitrážny súd v Petrohrade a Leningradskej oblasti na základe žaloby VTB nariadil zablokovanie finančných prostriedkov na všetkých bankových účtoch vrátane korešpondenčných účtov otvorených v mene JP Morgan Chase Bank N.A. a deviatich ďalších jednotiek. Súd tiež zabavil podiely JP Morgan na základnom imaní JP Morgan Bank International, ruskej komerčnej banky, a zakázal JP Morgan nakladať s podielmi na základnom imaní jej ruskej dcérskej spoločnosti. Súd tiež zabavil niekoľko ochranných známok JP Morgan a všetky cenné papiere, ktoré vlastnila americká banka a ďalší obžalovaní. Súd vyhovel ostatným návrhom VTB na vydanie predbežného opatrenia.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov