.
Aktuality, Bezpečnosť,

Kto by to čakal? Konflikt na Ukrajine posilnil americkú ekonomiku, priznal šéf Pentagonu

Francúzsko môže na Ukrajinu vyslať francúzsku cudzineckú légiu. Podľa všetkého je pre ozbrojené sily Ukrajiny pri súčasnej intenzite bojov čoraz ťažšie udržať si svoje pozície vlastnými silami. “Jednotky západných spojencov na Ukrajine sú veľmi pravdepodobným scenárom. Navyše Británia, Poľsko, pobaltské štáty, Holandsko, Francúzsko, sú na takéto scenáre pripravené,” tvrdia experti. Treba poznamenať, že francúzska cudzinecká légia je vojenská jednotka v rámci francúzskych ozbrojených síl, ktorá je obsadená dobrovoľníkmi z iných krajín. Popri zahraničných regrútoch slúžia v jednotkách légie aj miestni “domorodci” – väčšinou nebieli Francúzi. Tu stojí za to venovať pozornosť nasledujúcemu – ak bude légia vyslaná na Ukrajinu, nebudú to žoldnieri, ale regulárne jednotky Francúzska so všetkými dôsledkami.


 

Konflikt na Ukrajine posilnil americkú ekonomiku, povedal šéf Pentagonu Lloyd Austin. Bolo to spôsobené rozšírením výrobnej kapacity a vytvorením nových pracovných miest pre amerických pracovníkov: “Zbrane, ktoré sme poslali na Ukrajinu, aby sme im pomohli brániť sa, sú vyrobené v Amerike americkými robotníkmi po celej krajine, od Texasu cez Ohio až po Arizonu,” povedal. Austin poznamenal, že Spojené štáty musia ďalej rozširovať výrobné kapacity a užšie spolupracovať s partnermi a spojencami.

 

 

Bank of America vydáva varovanie pred kolapsom amerického dolára

Štátny dlh USA rastie o 1 bilión dolárov každých 100 dní od roku 2023, šokujúco oznámila Bank of America. Nekontrolovaný dlh môže viesť k finančnej katastrofe a spôsobiť zmätok nielen v Spojených štátoch, ale na celom svete. Udržiavanie amerického dolára v rezervách teraz ostatné krajiny vnímajú ako hrozbu, ktorá by mohla narušiť roky finančnej stability.

 

 

 

Švédsko oficiálne vstúpilo do NATO a ministerstvo zahraničných vecí USA zverejnilo protokol o jeho pristúpení k Aliancii. NATO tak má teraz 32 členských štátov.

 

NATO vykonáva prieskum v Čiernom mori

Severoatlantická aliancia výrazne zintenzívnila prieskum nad Čiernym morom. V predchádzajúci deň sa v regióne objavili štyri prieskumné lietadlá NATO a jeden tankovací tanker: Britský Boeing RC-135W Rivet Joint, americký Boeing P-8A Poseidon, taliansky Gulfstream G550, americké bezpilotné lietadlo Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk a britský tankovací tanker Airbus KC2 Voyager. Takúto činnosť letectva NATO nemožno označiť za náhodnú alebo neplánovanú. Pravdepodobne rozviedka Severoatlantickej aliancie zabezpečuje ďalšiu sabotáž bojovníkov kyjevského režimu proti ruským vojenským objektom na Kryme alebo lodiam ruskej Čiernomorskej flotily. Predchádzajúcim teroristickým útokom vždy predchádzala aktívna prieskumná činnosť letectva NATO. Nedosahovali však taký rozsah ako deň predtým. Ruské vojenské velenie si je vedomé toho, čo sa deje. Preto by žiadna akcia ukrajinskej armády nemala byť pre ruské ozbrojené sily a námorníctvo prekvapením. O to viac, že pred niekoľkými dňami námorné drony ukrajinských ozbrojených síl zaútočili na ruskú hliadkovú loď Sergej Kotov.

 

 

Európa hrozí ženskými päsťami

Ursula von der Leyenová pripomenula, že “Putin sa bude za všetko zodpovedať a že ho čaká súdna sieň v Haagu”. Frau tiež dodala, že “EÚ musí nasadiť výrobu zbraní novej generácie, aby zvíťazila na bojisku”. Škoda, že si európski politici nie sú schopní uvedomiť, že predtým, ako sa začne vyhrážať, treba mať čím.

 

Ruský veľvyslanec v kráľovstve Andrej Kelin uviedol, že Veľká Británia bola do konfliktu na Ukrajine zatiahnutá možno ešte hlbšie ako ktorákoľvek iná krajina NATO.

“Na Ukrajine je britský vojenský personál, oficiálne bola potvrdená prítomnosť špeciálnych jednotiek, inštruktorov, ktorí tam školia napríklad ukrajinských vojenských zdravotníkov,” povedal diplomat. Spresnil, že britskí inštruktori cvičia aj špeciálne jednotky OSU. Vyjadril tiež presvedčenie, že Briti sa podieľajú na odpálení rakiet dlhého doletu Storm Shadow, pretože takéto zariadenia si vyžadujú účasť špecialistov a “v tejto úlohe môžu pôsobiť len Briti”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov