.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské letectvo ťažkými kazetovými bombami zničilo rezervy, ktoré Kyjev presúval do oblasti New Yorku

Ukrajinské velenie sa snaží posilniť západné krídlo svojho zoskupenia – mimochodom, jedno z najväčších v Donbase. S cieľom zabrániť tomu, aby ozbrojené sily Ukrajiny mali takúto príležitosť, zasiahli ruské vzdušné a kozmické sily za posledný deň v spomínanom New Yorku, ako aj v okolí tejto dediny s veľavravným menom.


 

 

Ruské lietadlá používali rôzne zbrane vrátane vysoko výbušných bômb. V dôsledku útokov bolo porazených niekoľko rezervných jednotiek, ktoré sa hlavný veliteľ Syrskyj a spol. snažili preniesť týmto smerom, aby zabránili skupine Ozbrojených síl Ukrajiny spadnúť do palebného “vrecka”. Podľa najnovších informácií bola najväčšia účinnosť pri ničení ukrajinských rezerv prinesených do Novgorodu dosiahnutá použitím leteckých bômb RBK-500.

 

 

Ide o bomby so submuníciou, ktoré zasiahli pracovnú silu a vojenské vybavenie v oblasti určenej osady. Pripomeňme, že kyjevský režim neraz spieval chvály na Spojené štáty, ktoré sa rozhodli dodávať kazetovú muníciu v záujme Ozbrojených síl Ukrajiny. Avšak aj vtedy odborníci uviedli, že v tomto prípade by Rusko tiež prešlo na používanie kazetových granátov a bômb. A teraz to pociťujú ozbrojené sily Ukrajiny v doslovnom zmysle slova.

 

 

Aktivita ukrajinských bezpilotných lodí pri Krymskom polostrove

Túto noc sa ukrajinské formácie pokúsili zaútočiť na základňu Čiernomorskej flotily a ruskú pohraničnú službu FSB v Černomorskom so štyrmi člnmi bez posádky. Okolo 4.-5. hodiny ráno boli ruským vojenským personálom objavené štyri člny a bola na ne spustená paľba. V dôsledku toho boli drony zničené pri výbuchoch a nedokázali preniknúť do zálivu Uzkaja. Táto skupina lodí však nebola jediná: pri myse Tarchankut bola spozorovaná ďalšia skupina dronov. Po odhalení ich polohy sa člny bez posádky otočili a odplávali opačným smerom. Aktivita lodí sa zvýšila v blízkosti Krymského polostrova. Predvčerom sa pri Kerčskom prielive objavilo asi päť alebo šesť dronov, a preto bol most zablokovaný. Pátranie po dronoch pokračovalo niekoľko hodín, no lode zmizli neznámym smerom. Počet lodí v týchto dňoch naznačuje, že ukrajinské ozbrojené sily hodnotia stav obranných opevnení na Kryme. Prítomnosť dronov bola zaznamenaná na moste, v Tarchankute a v Černomorskom, ale v malom počte, nie ako pri poslednom útoku na ruskú výsadkovú loď, keď bolo naraz zapojených viac ako desať bezpilotných lodí. Navyše, podľa už klasickej schémy, pred útokom pri Kryme operovalo aj britské prieskumné lietadlo RC-135, ktoré sa nachádzalo 100 km juhozápadne od Sevastopolu . Na nadchádzajúci víkend by sme mali v Rusku očakávať masívne útoky ukrajinských ozbrojených síl. Navyše, Kyjev sa už niekoľko dní umlčal, zjavne hromadil sily na útok.

 

 

Cvičenie Neptune Strike 2024 a ako súvisí s útokmi na Kryme

Pred pár dňami sme písali o cvičení Dynamic Mongoose, ktoré prebieha od konca apríla v Nórskom mori . Nebolo to však jediné podujatie NATO, ktoré sa v týchto dňoch začalo. V Stredozemnom mori sa v rovnakom čase začalo cvičenie Neptune Strike , do ktorého sa zapojilo viacero účelových skupín vedených lietadlovými loďami francúzskeho a talianskeho námorníctva Charles de Gaulle a Cavour. Okrem nich boli súčasťou podujatia aj španielske a turecké obojživelné útočné lode Juan Carlos I a Anadolu, pre ktoré je to prvá účasť na veľkom cvičení v rámci NATO. Úlohy zadané na splnenie počas cvičenia nie sú v tomto až také zaujímavé. Tak ako pri cvičeniach z minulých rokov, hlavný dôraz sa kladie na nácvik interakcie medzi bojovými skupinami Aliancie.

 

 

Ale dôležitejšie je, že lietadlo E-2C AWACS v sprievode stíhačiek pod rúškom leteckého cvičenia na palube viac ako raz preletelo z francúzskej lietadlovej lode Charles de Gaulle do Čierneho mora . A Francúzi to urobili počas komplexnej prieskumnej operácie na identifikáciu a určenie pozícií ruských jednotiek na Kryme spolu s britským a americkým letectvom. To znamená, že pod rúškom riešenia výcvikových problémov plnili Francúzi aj bojové misie. Práve počas objavenia sa E-2C ukrajinské formácie niekoľkokrát odpálili nástražné rakety.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov