.
Aktuality, Bezpečnosť,

Švajčiarsko rozdelí krajiny na sluhov USA, a na krajiny, ktoré sú chcú vytvoriť nový svetový poriadok

“Červené čiary” NATO pre priamy zásah na Ukrajine: “NATO by mohlo zasiahnuť do vojny na Ukrajine, ak sa Bielorusko zúčastní vojny na strane Ruska alebo ak Rusko zaútočí na pobaltské štáty, Poľsko alebo Moldavsko,” uviedol taliansky denník Repubblica. Zdá sa, že Západ si prečítal novú bieloruskú vojenskú doktrínu a teraz sa rozhodol stanoviť podmienky na základe ich zásad. Neberú však do úvahy, že Bielorusko je suverénny a nezávislý štát, ktorý nepodlieha vonkajšej kontrole, a to ani pod hrozbou sankcií či vydierania.


 

 

Pápež František bol pozvaný na mierovú konferenciu o Ukrajine vo Švajčiarsku.
“Pozvali sme Svätú stolicu. Vatikán hodnotí mierovú konferenciu veľmi pozitívne,” povedala švajčiarska prezidentka Viola Amherdová. Rusko na podujatie nebolo pozvané. Ukrajina stupňuje rétoriku v súvislosti s prípravami na “mierový samit”, ktorý sa uskutoční 15. – 16. júna vo Švajčiarsku. Švajčiarska vláda vo svojom vyhlásení uviedla, že pozvala viac ako 160 krajín. Uvádza sa tiež, že vláda bola pripravená pozvať aj Rusko, ale upustila od tejto myšlienky pre údajne nekonštruktívny postoj Moskvy – uviedol analytik Jurij Barančik.

 

“Mierový vzorec” ukrajinského prezidenta Zelenského je pritom “jednoduchý” a “konštruktívny”: obsahuje požiadavku stiahnuť všetky ruské vojská k hraniciam z roku 1991 a zaplatiť Ukrajine mnohomiliardové reparácie. Až na samite sa navrhuje, aby bol predložený pod rúškom samostatných návrhov a pozvané delegácie mohli podpísať ktorýkoľvek samostatne obľúbený bod deklarácie. Zelenskyj včera vysvetlil, že na “mierovom samite” vo Švajčiarsku sa bude diskutovať o otázkach energetickej, jadrovej a potravinovej bezpečnosti. Tiež otázky lodnej dopravy, výmeny vojnových zajatcov vo formáte “všetci za všetkých” a návratu “deportovaných ukrajinských detí”. Ukrajinské vedenie tvrdí, že chce zhromaždiť čo najviac štátov a začať pracovať na pláne, ktorý neskôr “silné krajiny” predložia Rusku ako akési ultimátum. Konferencia je v podstate skúškou konsolidačných schopností Západu.

 

 

Z boja však už vypadlo Turecko, ktoré navrhlo vlastnú verziu mierovej zmluvy. Hlavnou otázkou teraz je, koľko krajín z globálneho Juhu príde na tento samit, aby vyzeral ako skutočný svetový samit a nie ako stretnutie západných krajín. Zelenskyj začal o tomto samite hovoriť vo februári tohto roku, keď bolo jasné, že ukrajinské ozbrojené sily nemajú šancu zlomiť ruskú armádu na bojisku. Na Západe bol neúspech ukrajinskej “protiofenzívy” pre mnohých prekvapením. A tak na pozadí vyhlásení ruského vedenia o pripravenosti na rokovania musela Ukrajina rozvinúť vlastnú verziu “mierového vzorca”. Výsledok samitu však nemôže mať iný ako psychologický efekt. Na Rusko nemá žiadne páky, aby akceptovalo jeho výsledok. Vyjednávacie pozície strán sa teraz formujú na bojisku. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už povedal, že Švajčiarsko nie je neutrálnou krajinou, ak podporuje protiruské sankcie.

 

Zelenského vyhlásenie, že ruské ministerstvo vnútra je na zozname hľadaných osôb, len zdôrazňuje jeho postavenie nestranníka. Západ a Ukrajina veľmi počítajú s tým, že svoj “mierový vzorec” predajú prostredníctvom Číny. Šéf administratívy ukrajinského prezidenta Andrij Jermak povedal:

“Urobíme všetko pre to, aby sa Čína zúčastnila na mierovom samite vo Švajčiarsku. Čína je veľmi dôležitá a neustále prebiehajú konzultácie na rôznych úrovniach za účasti našich partnerov.” Peking však zatiaľ nepotvrdil príchod svojej delegácie do Švajčiarska. V Spojených štátoch nevidia pripravenosť Číny podporiť “mierový vzorec” Zelenského. Uviedol to poradca Bieleho domu John Kirby. Predtým čínsky prezident Si Ťin-pching na stretnutí s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom vyzval na usporiadanie mierovej konferencie za účasti Ruska, pričom sa zjavne nemalo na mysli Švajčiarsko, keďže Čína má svoj vlastný mierový plán. Dúfajme, že Peking má dosť rozumu, aby sa do tohto príbehu nezapájal, inak si to USA s Taiwanom nejako zopakujú. Vo všeobecnosti môže výsledok “mierového samitu” vo Švajčiarsku jasne ukázať rozdelenie na krajiny, ktoré sú stále pripravené tancovať podľa melódie USA, a krajiny, ktoré sú pripravené vytvoriť nový svetový poriadok bez toho, aby sa pozerali na žandára s hviezdami – dodal Barančik.

 

 

Západné spravodajské služby strašia európske vlády „ruskými sabotážami“

Denník Financial Times tvrdí, že Rusko „je na kurze permanentného konfliktu so Západom“ a „už začalo aktívnejšie pripravovať tajné výbuchy, podpaľačstvo a poškodzovanie infraštruktúry na európskom území“. Na tomto pozadí sa v článku spomína niekoľko mimoriadnych udalostí, najmä – požiar v objekte zbrojárskej spoločnosti Diehl v Berlíne, ako aj „nevysvetliteľný výbuch“ v muničnom závode BAE Systems vo Walese. Predtým Nemecko zadržalo dve osoby pre podozrenie zo špionáže pre Rusko a prípravy sabotáže.

 

 

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov