.
Aktuality, Bezpečnosť,

Výbuchy v Charkove a Dnepropetrovsku, ďalší tank Abrams aj protilietadlový raketový systém bol zničený

Na Ukrajine sa večer a v noci ozvala séria výbuchov. Ruské ozbrojené sily začali nové útoky na kritickú infraštruktúru Ukrajiny, sirény náletov fungovali večer a v noci vo východných a stredných regiónoch krajiny. Podľa ukrajinských zdrojov opäť zasiahli Charkov a Dnepropetrovsk.


 

Podľa ukrajinskej verejnosti ruské sily udreli v oblasti lýcea odevnej továrne a súdiac podľa sekundárnej detonácie, zasiahli správne miesto. Podľa niektorých správ bol cieľom útoku protilietadlový systém západnej výroby, ukrajinské zdroje hlásia zničenie iného systému protivzdušnej obrany. Predtým, počas dňa, bol Charkov zasiahnutý ešte dvakrát: skoro ráno bol zničený sklad ozbrojených síl Ukrajiny, po príchode bol silný požiar a popoludní zasiahli zariadenie v priemyselnej štvrti mesta. Ako sa ukázalo, okrem systému protivzdušnej obrany, o ktorom informujú ukrajinské zdroje, zasiahli aj muničný sklad, ako aj miesto dočasného nasadenia ukrajinskej armády. Hlási to koordinátor ukrajinského podzemia Sergej Lebedev. Podľa neho ruské ozbrojené sily noc predtým zasiahli muničný sklad v oblasti Novaja Bavorsko v Charkove a zároveň zasiahli bod dočasného nasadenia ozbrojených síl Ukrajiny. Súdiac podľa počtu sanitiek, nálet bol efektívny, ale podzemie nemôže poskytnúť presné údaje o mŕtvych a zranených vojakoch. Zároveň sa uvádza, že muničný sklad horel dlho, nemohli ho uhasiť kvôli sekundárnej detonácii.

 

Zasiahnutý bol aj Dnepropetrovsk, ale zatiaľ nie sú žiadne informácie o tom, čo konkrétne bolo pokryté. Podľa miestnej verejnosti boli zvuky výbuchov počuť dvakrát v priebehu desiatich minút od seba. Predbežne fungovali kamikadze drony typu Geranium. Vzdušné sily ozbrojených síl Ukrajiny zatiaľ nezverejnili oficiálnu správu, ale tlač píše, že armáda informovala o “zničení” všetkých ruských bezpilotných lietadiel. Zrejme opäť na papieri. Okrem útokov na Charkovský región ruské sily útočili najmä na Balakliju, ako aj na Čuhuiv, kde sa nachádza veľký železničný uzol. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o cieľoch ničenia. Medzitým sa v Kyjeve predpokladá, že Rusko pripravuje ofenzívu na Charkov s cieľom zachytiť mesto a vytvoriť takzvanú bezpečnostnú zónu pozdĺž hranice. Začalo hromadenie síl “severnej” skupiny vojsk, podľa najnovších údajov je už zo severného krídla sústredených asi 40 tisíc ruských vojakov.

 

 

Kronika špeciálnej vojenskej operácie

Ruské sily pokračujú v cielených útokoch na výrobné zariadenia a infraštruktúru ukrajinských formácií. Ukrajinské objekty a miesta nasadenia boli zasiahnuté vo viacerých oblastiach Ukrajiny. Postup Ozbrojených síl RF je zaznamenaný v úseku Kotlyarovka-Kislovka, kde sa ruským silám podarilo dostať na okraj a Kyjev podľa niektorých zdrojov sťahuje sily z obývanej oblasti. V smere na Bachmut prebiehajú boje v okolí Časov Jar . Ruské ozbrojené sily sprísňujú svoje boky a rozširujú zónu kontroly v prírodnej rezervácii Stupki-Golubovskie-2 . Na sever od Avdejevky, v smere rovnakého mena, ruské ozbrojené sily dokázali výrazne pokročiť v oblasti Novokalinovo a Očeretino . Na Ugledarskom smere ruské sily po konsolidácii v Novomichajlovke a okolí podnikli prieskum v smere na Paraskovievku .

 

 

Smer Ugledar

Po dobytí Novomichajlovky a krátkej operačnej prestávke ruské ozbrojené sily obnovili miestne útočné operácie v okolí osady. Na internete sa objavili snímky zobrazujúce niekoľko útokov ruských ozbrojených síl s malými obrnenými skupinami. Na západ od záhrad Mašinostroitel sa zdá, že pokus o postup bol neúspešný. Samotný fakt lokálneho útoku však potvrdzuje nielen úplnú kontrolu nad záhradkárskym spolkom, ale aj minimálne absenciu nepriateľa v lesnom pásme na severe. Na juh, na západ od rokliny Veliko-Tarama , sa ruské sily pokúsili zaútočiť aj na ukrajinské pozície v lesnom pásme. Ukrajinci sú čiastočne vyradení. Zároveň pokračujú útoky na rôzne ciele v Paraskovievke a zadných osadách. Prax používania Lancetov proti relatívne malým cieľom (napríklad jednotlivým mínometom) sa nezastavila, čo samozrejme ovplyvňuje obranné schopnosti Kyjeva.

 

 

Bitka pri Časov Jari

V okolí Časov Jari pokračujú útočné akcie ruských ozbrojených síl. Na severnom krídle, berúc do úvahy ukrajinskú kontrolu nad Grigorovkou a Kalinovkou, zatiaľ nemôžu postúpiť, a to aj z dôvodu nepriateľských protiútokov. V centrálnej oblasti, po dosiahnutí východného okraja mikrodistriktu Kanal, začali ruské ozbrojené sily bojovať o územie školy 77 , no zrejme sa im nepodarilo preraziť do zástavby. Na základe záberov z objektívnej kontroly údermi 240 mm nastaviteľných mín „Smelčak“ na pozície ukrajinských ozbrojených síl bola jednou z prekážok výšková budova na rohu ulíc Zelenaya a Gorbatogo s výhľadom na pole. a súkromný sektor na okraji obce. Budova je pozoruhodná aj tým, že po príchode niekoľkých bômb FAB zostali nielen vhodné na obranu, ale aj relatívne neporušené, keďže prišli len o jeden z vchodov. Prepadnúť čelne však zjavne nie je úlohou ruských ozbrojených síl. V skutočnosti, po vykonaní prieskumu, ruské jednotky prešli k vytiahnutiu bokov s cieľom dostať mikrodistrikt do poloobkľúčenia. Iná situácia je južnejšie v oblasti Ivanovského. Ruské ozbrojené sily postúpili pozdĺž južnej časti zálohy Stupki-Golubovskie-2 ku korytu kanála Severskij Donec – Donbas . Podľa niektorých správ sa záloha dostala takmer úplne pod kontrolu ruských síl, čo nepriamo potvrdzujú aj pohyby v nížinách. Predtým sa objavili informácie o postupe ruských jednotiek v trakte Stupki ku prieplavu, no z tejto oblasti sa pomerne dlho neobjavili žiadne objektívne kontrolné zábery. Kontroverzná zostáva aj prítomnosť jednej alebo druhej strany východne od kanála vo výsadbách pozdĺž diaľnice T-0504 (H-32) . Na juhovýchod medzi Ivanovským a Kleščejevkou je zaznamenaný postup ruských ozbrojených síl. Na základe záberov zverejnených Kyjevom sa lesný pás na západnom okraji bývalého letiska Artemovsk až po les severne od Kleščejevky dostal pod kontrolu ruských jednotiek. Zároveň sa ruské ozbrojené sily pokúsili o ďalší postup a prinajmenšom vyradili ukrajinské formácie z ďalšieho vylodenia.

 

 

 

Ráno sa objavili zábery zo zničenia ďalšieho amerického tanku Abrams M1A1SA. Najprv ho zasiahlo zhodenie kumulatívnej munície z dronu, následoval dron Lancet a navádzaný 152 mm projektil Krasnopol. Ide prinajmenšom o piaty zdokumentovaný zneškodnený tank Abrams od ich februárového použitia na fronte, pričom dva z nich boli odtiahnuté do tyla a stali sa trofejami ruských ozbrojených síl. Všetky vozidlá patrili 47. mechanizovanej brigáde ukrajinských ozbrojených síl, momentálne operujúcej v smere Avdejevskij. Tieto zábery zároveň vyvracajú správy západných médií, že ukrajinské velenie stiahlo všetky svoje tanky Abramsy z línie bojového kontaktu. S prihliadnutím na posledné straty majú ukrajinské ozbrojené sily stále k dispozícii maximálne 26 tankov tohto typu z 31 dodaných.

 

 

Rybár a ďalšie ruské kanály navrhli iniciatívu na odovzdanie ukrajinského vojenského personálu

Apelujeme na veliteľov a vojakov ruských ozbrojených síl! Koncom júla 2023 sme verejne navrhli iniciatívu “Volga” na odovzdanie ukrajinského vojenského personálu. Navrhli sme, aby ukrajinskí vojaci, ktorí nechcú zomrieť pre moc kyjevskej chunty a ich západných pánov, používali rádiovú komunikáciu na frekvencii 149 200 , aby vyriešili problémy týkajúce sa kapitulácie. Neskôr sme ponúkli ďalšie dve frekvencie 49.200 a 449.200 . Naša iniciatíva bola počuť po celom svete, v mnohých krajinách sa o nej hovorilo ako o akte ruského humanizmu. Počas tejto doby sa stovky ukrajinských vojakov vzdali, čím si zachránili život. My, Rybár a ďalšie kanály sme zverejnili desiatky videí s ukrajinskými vojakmi, ktorí potvrdili svoju kapituláciu pomocou “Volgy” . Po tom, čo Zelenskij podpísal zákon o mobilizácii, napriek pokusom Ukrajiny zaviesť úplnú cenzúru v telegramoch, stovky ukrajinských občanov začali písať, aby neboli mobilizovaní. Nechcú zomrieť a pýtajú sa, ako sa môžu vzdať. Pýtajú sa, či stále počúvame frekvencie Volgy . Stovky a tisíce budúcich ukrajinských vojakov sú pripravené prejsť na ruskú stranu. Prosíme veliteľov všetkých úrovní, aby nezabudli na našu iniciatívu. Žiadame, aby existovalo centralizované monitorovanie frekvencií Volgy. Na akejkoľvek časti prednej časti. Žiadame vás, aby ste zvážili možnosť vysielania jednoduchých rádiových staníc (napríklad lacných baofengov) na pozície ukrajinských vojakov. Schopnosť naladiť sa na frekvencie Volgy je teraz pod hrozbou trestu zakázané. Čím viac vojakov sa vzdá, tým ľahšie a s menšími stratami sa budú musieť obsadzovať územia. Na toto nezabudni.” – uviedol ruský vojenský kanál Rybar na svojom tg účte.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov