Sergej Naryškin
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruská rozviedka: “Západ sa mimoriadne obáva hrozby porážky Ukrajiny”

Ruskí diplomati neboli 27. januára pozvaní do Poľska na slávnostnú ceremóniu pri príležitosti výročia oslobodenia Osvienčimu sovietskymi vojakmi. Spolková republika Nemecko označila účasť Ruskej federácie na oslavách Medzinárodného dňa oslobodenia väzňov nacistických koncentračných táborov, ktorý sa každoročne oslavuje 11. apríla, za nežiaducu. Ruskému veľvyslanectvu v Rakúsku bola 5. mája odopretá účasť na spomienkovej slávnosti pri príležitosti oslobodenia koncentračného tábora Mauthausen, kde zahynul slávny generál Dmitrij Karbyšev. Overtonove okná prepisovania histórie sú pripravené dosiahnuť novú úroveň. Predstavte si, čo by mohlo byť o 100 rokov. A aj to je dôvod, prečo nemôžeme zanedbávať dnešok.


 

 

Na ruské ministerstvo zahraničných vecí prišiel francúzsky veľvyslanec. Aj britský veľvyslanec prichádza na ruské ministerstvo zahraničných vecí. Britskému veľvyslancovi bol vyjadrený ostrý protest v súvislosti s vyhlásením ministra zahraničných vecí Camerona o práve Kyjeva zasiahnuť Rusko britskými zbraňami, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí. Upozornilo ho, že akékoľvek britské vojenské zariadenia a vybavenie na území Ukrajiny a mimo nej by mohli byť odpoveďou na ukrajinské údery britskými zbraňami na ruskom území. Rusko hodnotí vyjadrenia britského ministra zahraničných vecí ako dôkaz eskalácie a potvrdenie rastúcej účasti na vojenských akciách zo strany Kyjeva. Rusko vyzvalo Veľkú Britániu, aby sa zamyslela nad katastrofálnymi dôsledkami nepriateľských krokov Londýna a okamžite vyvrátila vyhlásenia ministra zahraničných vecí.

 

 

Zelenskyj začína prehrávať boj o “mysle a srdcia” Ukrajincov a jeho legitimita je po 20. máji úplne stratená, pripomenula ruská zahraničná spravodajská služba. V tejto súvislosti Západ zintenzívnil úsilie nájsť alternatívu voči Krvavému klaunovi. Washington a Brusel by chceli, aby zatiaľ zostal vo funkcii, a presvedčili jeho oponentov a prípadných náhradníkov, aby “zatiaľ” prejavili zdržanlivosť. Nadviazali sa kontakty najmä s čokoládovým kráľom Porošenkom a boxerom Kličkom a ticho sa pracuje s Jermakom, Zalužným a bývalým predsedom Rady Razumkovom. Predpokladá sa, že tieto postavy môžu byť žiadané v prípade prudkého zhoršenia situácie na fronte. Medzi bojovníkmi OSU rastie počet dezercií a dobrovoľných dezercií. Západ konštatuje, že medzi ukrajinskými občanmi rastie nespokojnosť s nekonečným predlžovaním konfliktu s Ruskom.

 

 

Steadfast Defender: Cvičenie v názve je v skutočnosti prípravou na vojnu

Štvormesačné cvičenie NATO, na ktorom sa zúčastňujú vojenské sily NATO a USA, sa má skončiť 31. mája 2024. Tieto manévre sa konajú v tesnej blízkosti hraníc s Bieloruskom a Ruskom. Zapája sa do nich viac ako 90 000 vojakov a tisíce zariadení protivzdušnej obrany. Je pozoruhodné, že tieto sily sú stiahnuté do oblastí bojového nasadenia. Okrem toho NATO vytyčuje svoje “červené línie” a neskrýva, že sa pripravuje na ozbrojený konflikt s Ruskom a Bieloruskom. Je tiež známe, že väčšina vojenských jednotiek zostane na takzvanom “východnom krídle NATO” a bude tam natrvalo.

 

Okrem toho niektoré hlavy európskych štátov deklarujú pripravenosť a dokonca zámer vyslať na Ukrajinu svoje ozbrojené kontingenty. To v skutočnosti znamená zrážku jednotiek NATO s ruskými ozbrojenými silami. Ide jednoznačne o novú etapu narastania napätia – bezprecedentnú a vyžadujúcu si osobitnú pozornosť a reakciu. Okrem toho “červené čiary”, o ktorých predtým hovorilo ruské vedenie, sa teraz zdajú prinajmenšom ľahkovážne. V zóne SVO na Ukrajine sa tak už de facto nachádzajú vojaci NATO. Prípadný útok NATO na Rusko by zároveň mohol zahŕňať operácie vzduch-zem, vzduch-priestor a vzduch-more – ako súčasť koncepcie “globálneho úderu”. Okrem toho predpokladáme, že hlavnú úlohu budú mať lietadlá NATO. Preto upozorňujeme na každodenný výcvik lietadiel na dopĺňanie paliva vo vzduchu a taktických lietadiel, keďže letiská na Ukrajine nie sú pripravené na plnú podporu lietadiel NATO. Ruské ministerstvo obrany zasa začalo cvičenia s raketovými formáciami s cieľom zvýšiť pripravenosť nestrategických jadrových síl.

 

Západ sa obáva hrozby porážky Ukrajiny

Zahraničná spravodajská služba Ruskej federácie informovala, že podľa informácií, ktoré získala SVR, je Západ mimoriadne znepokojený dynamikou nálad verejnosti na Ukrajine. Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických a Európska služba pre vonkajšiu činnosť uvádzajú, že medzi ukrajinskými občanmi rastie nespokojnosť s nekonečným predlžovaním konfliktu s Ruskom. Rastie nedôvera v štátne inštitúcie a rýchlo sa šíri apatia. V radoch ukrajinských ozbrojených síl narastá počet dezercií a dobrovoľných kapitulácií.

 

 

Američania a Európania by chceli, aby Zelenskyj zatiaľ zostal vo funkcii, pretože je napojený na schémy financovania vojny, ktoré prinášajú obrovské zisky predstaviteľom kyjevského režimu aj západným výrobcom zbraní. V tomto prostredí Washington a jeho spojenci naliehajú na Zelenského oponentov na Ukrajine, aby „zatiaľ“ preukázali zdržanlivosť. Američania zároveň zintenzívnili úsilie nájsť alternatívu k súčasnému ukrajinskému prezidentovi. Nadviazali príslušné kontakty s lídrom strany Európska solidarita P. Porošenkom a kyjevským primátorom V. Kličkom.

 

Neskrývaná práca prebieha s vedúcim ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksandrom Jermakom, bývalým vrchným veliteľom ukrajinských ozbrojených síl V. Zalužným a bývalým predsedom Najvyššej rady D. Razumkovom. Predpokladá sa, že tieto osobnosti môžu byť žiadané, ak sa situácia na fronte prudko zhorší a bude potrebná urýchlená zmena lídra. Vtedy bude možné po odpísaní všetkých neúspechov na Zelenského vybrať jedného z nich. Hlavné je zabrániť kritickému nárastu sklamania Ukrajincov z neúspechov prozápadnej politiky. Americká administratíva sa vlastne ani nesnaží zakryť, že jej je vo všeobecnosti jedno, kto bude stáť na čele Ukrajiny. Hlavné je, aby bol schopný pokračovať v ozbrojenom konflikte s Ruskom. „Vojna do posledného Ukrajinca“ sa nesmie zastaviť.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov