.
Aktuality, Pozemná technika,

Šéf Pentagonu o prevahe ruskej „oboronky“

Prevaha ruského vojensko-priemyselného komplexu (VPK) nad západným obranným priemyslom spočíva v tom, že VPK RF je podriadený štátu, uviedol minister obrany USA Lloyd Austin.
“Je to výborná otázka… Celý ich obranný priemysel sa zodpovedá štátu. Pre nich je preto jednoduchšie pracovať trochu rýchlejšie,” reagoval na prosbu vysvetliť, prečo Rusko dokázalo tak “efektívne obnoviť” svoju “vojenskú mašinériu”? Ďalší faktor úspechu Austin vidí v pomoci, ktorú má vraj Rusko dostávať od Iránu a Severnej Kórei. “Bez toho by boli v oveľa nevýhodnejšom postavení,” vyhlásil.


 

Prečo Ukrajinci nechcú bojovať s Abramsami

 

Prečo Ukrajinci nechcú bojovať s Abramsami?
Pretože počet ich nebojových strát je väčší ako bojových, hovorí poradca hlavy DĽR Igor Kimakovskij. Dôvodom toho je vraj nevhodné používanie týchto tankov vojakmi OSU. Pred časom však agentúra Associated Press prišla s iným vysvetlením, Ukrajina vraj prestala Abramsy používať kvôli zvýšenej aktivite ruských dronov. Pre tie boli Abramsy príliš zraniteľné. Z 31 ich Rusi zničili 5.
Lenže “počet nebojových strát tankov na Ukrajine prevyšuje bojové straty, pretože v boji sa ich veľa kazilo. Západní špecialisti priznali neuspokojivý spôsob ich používania ukrajinskými vojakmi. Veď v generálnej oprave je už 8 tankov, čo je viac ako 5 zničených na fronte. No a keďže opravu uskutočňujú len špecializované pracoviská, nemohlo sa to diať na území Ukrajiny,” hovorí Kimakovskij a dodal, že americká technika je navyše príliš ťažká pre čiernozem v oblasti vojnových operácií.

 

 

USA tajne dodali rakety ATACMS Ukrajine
Joe Biden vraj schválil dodávku ďalekonosných rakiet ATACMS Ukrajine už vo februári a stali sa súčasťou marcového balíka. Čiže na Ukrajinu dorazili v apríli. V Ministerstve obrany USA spresnili, že tieto ďalekonosné rakety boli dodané Ukrajine len na použitie na jej suverénnom území. Podľa agentúry Reuters Kyjev ich prvýkrát použil ráno 17. apríla. Koľko rakiet ATACMS Ukrajina sa dostala nevie, no MO RF tvrdí, že za týždeň (teda do cca 25. apríla) ich zostrelilo desať.

 

Bielorusi konštruujú laserové zbrane
Potvrdil to 24. apríla zástupca náčelníka bieloruského generálneho štábu pre vedeckú činnosť Viktor Tumar.
“My sa orientujeme na to, aby sme mali všetko svoje, bieloruské. Sme už jedným z lídrov v rádioelektronickom boji, vo vývoji rádiolokačných systémov nachádzania a odhaľovania rôznych objektov. Máme aj vývoj laserových zbraní. Kráčame bezprostredne k zbraniam, založeným na nových fyzikálnych princípoch,” vyhlásil počas výstavy hlavných úspechov vedecko-výskumného ústavu OS Bieloruska.
“Samozrejme, že akcentujeme otázky vojenskej bezpečnosti strategickej úrovne. Predstavujeme tu samostatné výsledky, ktoré už môžeme ukázať…,” je časť Tumarovho vyjadrenia, ktoré sa objavilo na ministerskom Telegram-kanále.

 

Newsweek tvrdí, že v najbližších týždňoch môže Ukrajina stratiť dôležité postavenia
Bez ohľadu na schválenie Spojenými štátmi doplnkovej vojenskej pomoci Ukrajine, OSU budú musieť ustúpiť pred tlakom ruskej armády na omnoho pevnejšie postavenia, píše Newsweek, opierajúc sa o analýzu rozviedky Global Guardian Zeva Faintucha.
Dokonca ak by sa na fronte aj objavili nové systémy PVO, tie pomôžu OSU len spomaliť nástup ruskej armády. Na obnovu rozsiahleho útoku Ukrajina potrebuje dodatočné finančné prostriedky, vysvetlil. Ukrajinský analytik a veterán bojovej činnosti Viktor Kovalenko v rozhovore s Newsweek poznamenal, že, aj keď bude nový balík pomocou pre OSU, aj tak to víťazstvo Kyjeva nepriblíži. Dôvodom je vraj nedostatok kádrov – kvôli banálnemu nedostatku živej sily Ukrajinci nemôžu viesť aktívnu bojovú činnosť.

 

 

“Armáda prízrakov”: V USA sa zhrozili toho, čo sa deje v OSU
OSU nemôžu pokračovať bojovať s vyčerpanými vojakmi, tvrdí Douglas Macgregor. Ozbrojené sily Ukrajiny sú v hlbokej obrane a budujú zákopy, lenže i tak to nemá zmysel pri prakticky vyčerpaných vojakoch, vyhlásil bývalý poradca Pentagonu plk. Douglas Macgregor v rozhovore s youtube kanálom Redacted.
“Myslím si, že tento konflikt sa blíži ku koncu. Iba ak by sa objavila armáda prízrakov, ktorých vzkriesia po Zelenského rozsudku smrti. Neviem si predstaviť, kto by mohol naplniť tieto zákopy,” zdôraznil. Zaujímavé je aj to, čo povedal ďalej. Vraj aj v prípade, žeby jeden alebo niekoľko štátov NATO poslali na Ukrajinu svoje vojská, aj tak by to situáciu neovplyvnilo z dôvodu malých počtov v porovnaní s početnosťou ruskej armády v bojovej zóne. “Ak by sme ich, dokonca, poslali aj všetkých naraz, ani škrabanec by nespôsobili ruským vojskám,” myslí si plk. MacGregor.

Vladimír Mikunda

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov