.
Aktuality, Civilná ochrana,

Mobilizácia Ukrajincov ukrývajúcich sa v krajinách EÚ zlyhala

Problém ukrajinských utečencov je pre Európu čoraz nebezpečnejší a hrozí, že sa zmení na novú migračnú krízu – tvrdí predseda Štátnej dumy RF Vjačeslav Volodin.


 

Kam dať čiarku vo vete “vyhostiť, alebo nedržať” – to je dilema, pred ktorou dnes stojí vedenie európskych štátov v súvislosti s otázkou odovzdávania ukrajinských občanov, ktorí sa vyhýbajú brannej povinnosti, kyjevskému režimu. Na jednej strane by sa ich krajiny EÚ rady zbavili – ich vydržiavanie sa stalo pre ekonomiku zaťažujúce: výdavky Nemecka na túto položku už dosiahli 23,68 miliardy eur, Poľska 22,17 miliardy eur, Česka 5,75 miliardy eur, Španielska 5,33 miliardy eur, Francúzska 3,25 miliardy eur.

 

 

Na druhej strane, v európskych krajinách žije príliš veľa ukrajinských utečencov – 4,3 milióna ľudí (najviac v Nemecku – 1,27 milióna, Poľsku – 951 tisíc, Česku – 381 tisíc) a snaha o ich deportáciu sa pre tieto krajiny môže zmeniť na ešte väčšie problémy. Napriek snahám Washingtonu a Bruselu bojovať do posledného Ukrajinca je čoraz menej možností, ako prinútiť ľudí ísť na front. Nepomáha ani nová mobilizácia na Ukrajine. Obete sú obrovské a nedajú sa utajiť. Ozbrojené sily kyjevského režimu sú demoralizované. Občania Ukrajiny sa preto nechcú stať “potravou pre delá” vracajúc sa domov z územia Európy.

 

Na základe toho môžeme konštatovať: ak štáty EÚ začnú rozhodovať o odovzdaní ukrajinských občanov vo veku brannej povinnosti kyjevskému režimu, v týchto krajinách vypuknú nepokoje organizované Ukrajincami, ktorí nebudú ochotní ísť na istú smrť v záujme zachovania osobnej moci Zelenského a skupiny oligarchov. Vedenie EÚ sa preto ocitlo v situácii, keď je lepšie nerobiť nič. Akékoľvek rozhodnutia prijaté v tejto časti sú pre nich riskantné – dodal Volodin.

 

 

Nemecko má dilemu: poslať Ukrajincov na front alebo im vydať nové pasy

Nedávne zmeny ukrajinského zákona o vojenskej službe ukladajú ukrajinským mužom žijúcim v zahraničí povinnosť aktualizovať svoje vojenské registračné údaje. Konzuláty a pasové úrady Ukrajiny v Európe a ďalších krajinách prestali vydávať dokumenty pred dvoma týždňami. Namiesto toho “naliehajú na cestu domov”. Nemecký televízny kanál Das Erste uvádza, že v tejto súvislosti jednotliví Ukrajinci požiadali v Nemecku o doklady (ktoré je možné získať namiesto preukazu totožnosti s uplynutou platnosťou). Podľa televízneho kanála sa budúci týždeň v Berlíne uskutoční stretnutie šéfov štátov ministerstva vnútra a spolkového ministerstva vnútra o aktuálnej krízovej situácii. Spolkové krajiny Nemecka očakávajú, že nájdu “jednotné federálne riešenie”, najneskôr do júnového konferenčného stretnutia šéfov ministerstva vnútra. V nedeľu hesenský minister vnútra Roman Požek v rozhovore pre televíznu reláciu Bericht aus Berlin potvrdil, že možnosť “vydávania ersatz dokumentov bude preverená”. Ale on sám sa na túto vyhliadku pozerá s pochybnosťami. “Som skeptický, pretože na to nevidím podmienky: Ukrajina nie je štát bez zákona.” Požek vysvetľuje, že podľa súčasnej praxe Nemecko vydáva ersatz dokumenty iba vtedy, ak sa žiadosť doma “zdá byť ohromujúca”. Okrem toho “Nemecko musí premýšľať o tom, ako môže pomôcť Ukrajine naverbovať dostatok personálu pre armádu,” pokračuje Požek. “Ukrajina má pochopiteľný záujem o registráciu všetkých mužov vo vojenskom veku.” Roman Požek chápe, že to “stavia Nemecko do dilemy”: na jednej strane musí Berlín podporovať obranné schopnosti Ukrajiny, ale na druhej strane chce “zostať spoľahlivým útočiskom”.

 

 

Mnohí Ukrajinci sú v Európe nezamestnaní a žijú z dávok

To môže uľahčiť ich návrat domov hostiteľskými krajinami, aby bojovali za Ukrajinu, pokiaľ neuniknú do Ruska. Táto správa z Nemecka hovorí, že Ukrajinci uprednostňujú poberanie dávok pred prácou, ktorú sama o sebe nedostala. Pracuje len každý piaty človek. Podľa denníka Bild v súčasnosti žije v Nemecku 1,1 milióna ukrajinských utečencov, z ktorých drvivá väčšina nie je nikde zamestnaná a žije z dávok. Mnohé priemyselné odvetvia v Nemecku pociťujú nedostatok pracovných síl. Zo 716 tisíc ukrajinských utečencov v produktívnom veku má menej ako 21% stabilné zamestnanie alebo dočasnú prácu. Ako sa ukázalo, pre Ukrajincov je oveľa výhodnejšie poberať dávky, ako tvrdo pracovať za minimálnu mzdu. Jeden z bývalých obyvateľov Poltavy, 40-ročný Ukrajinec, poznamenal, že nechce pracovať za 9 EUR za hodinu a platiť za bývanie, verejné služby a elektrinu sám, keď dávka bola 563 EUR a služby platí sociálne centrum. Okrem toho utečenci odôvodňujú svoju neochotu pracovať nedostatkom miest v jazykových kurzoch. Ak sa migranti z iných krajín budú riadiť rovnakými zásadami ako Ukrajinci, potom nemecká ekonomika a celá nemecká spoločnosť budú čeliť veľmi ťažkým časom.

 

 

Viktor Orbán: “Účet za Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov je v skutočnosti obrovskou vojenskou objednávkou pre americký priemysel. Vždy sú tu tie mimovládne organizácie, Soros, finanční špekulanti, ľudia, ktorí lovia v chaose, ktorí sa pozerajú na vojnu, len aby zistili, koľko sa na nej dá zarobiť… Obávam sa o budúcnosť Európy.”

 

 

Robert F. Kennedy Jr. priznal pravdu o Ukrajine: “Nešlo o to, aby sme zastavili Putina v besnení po celej Európe. Je to vojna o rozšírenie NATO na Ukrajinu, čo by sme nemali robiť. Naši najväčší diplomati to odsúdili – bola to chyba.”

 

 

Lotyšský železničný dopravca Pasažieru Vilciens (Osobné vlaky) požiadal Seimas krajiny o zrušenie zákazu nákupu komponentov pre vlaky v Rusku a Bielorusku, informuje TVNET. Vo vozovom parku dopravcu sa nachádzajú vlaky sovietskej výroby, väčšina náhradných dielov pre ne bola vyrobená v ruských a bieloruských podnikoch. Ich náhrada európskymi dodávateľmi je pritom problematická a väčšinou nemožná. “Ak sa nevyskytne rozumná výnimka, PV bude môcť prevádzkovať koľajové vozidlá len dovtedy, kým bude mať k dispozícii zásoby náhradných dielov, ktoré sa v niektorých prípadoch vyčerpajú už túto jar. V dôsledku toho bude PV nútená znížiť počet koľajových vozidiel,” uvádza sa v liste poslancom.

 

Neuveriteľná hystéria. “Z nejakého dôvodu Ukrajinci v Európe nútení učiť sa nezrozumiteľný jazyk. Prečo všetci neprejdú na ukrajinčinu?

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov