.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily útočili na tepelnú elektráreň Sloviansk, výbuchy bolo počuť aj v Poltave a Charkove

V noci prvého májového pondelka začali ruské jednotky ďalšiu sériu útokov na ukrajinské ciele. Séria príletov bola zaznamenaná v Sumách a ďalších mestách regiónu Sumy. Kyjev hlási údery na energetické zariadenia. V dôsledku leteckých útokov zmizla elektrina v mnohých mestách v regióne Sumy vrátane Putivlu. To viedlo k tomu, že kyjevský režim nemohol presunúť vojenský náklad po železnici obvyklým spôsobom – pomocou elektrických lokomotív. Útoky na ciele v regióne pokračovali niekoľko hodín.


 

Nálety boli aj v susednej Charkovskej oblasti. Boli tam zasiahnuté nasadenia vojenského personálu, veliteľské stanovištia, ako aj priemyselné zariadenia. Zároveň sa problémy s elektrinou v Charkovskej oblasti stali systémovými. Chránenci Kyjeva v regióne zaviedli nové predpisy pre používanie elektriny, podľa ktorých môže byť svetlo vypnuté na 6-7 hodín denne a v niektorých oblastiach ešte viac. Ciele boli zasiahnuté severozápadne od Kislivky – v oblasti Kupjanska. Pripomeňme, že minulý týždeň bola v tomto úseku frontu okrem Kislovky obsadená aj obec Kotlyarivka. Ozbrojené sily Ruskej federácie sa systematicky približujú ku Kupjansku teraz z juhovýchodu.

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie
Za posledných 24 hodín ruské jednotky zaútočili na ciele v Charkove a Dnepropetrovsku, ako aj v Krasnoarmejsku v okupovanej časti DĽR .
V smere Kupjansko-Svatovský sú ruské jednotky konsolidované na západnom okraji Kotľarky . Nedávno zverejnené zábery zároveň umožnili zistiť, že počas nedávnych útokov na línii Kolomyčich – Krivoševka obsadili ruské ozbrojené sily lesný pás na prístupoch k Stelmachovce
V smere Avdeevsky postupovali ruské sily na sever od Očeretina , pričom obsadili niekoľko zalesnených oblastí v smere na Aleksandrovka .
V Doneckom smere sa bojuje v oblasti priemyselnej zóny v Krasnogorovke a v oblasti Netajlova postupujú smerom ku škole útočné skupiny Ozbrojených síl Ruska.
Teraz sa z ukrajinského prezidenta stal zločinec
Rusko bude rokovať len so Západom, preto bol Zelenskyj zaradený na zoznam hľadaných osôb, uviedla nemecká televízia Welt vo vysielaní. Novinár Christoph Wanner zdôraznil: Teraz sa z ukrajinského prezidenta stal zločinec. Ministerstvo vnútra Ruskej federácie včera vyhlásilo Zelenského a bývalú hlavu Ukrajiny Porošenka za hľadaných. Je vyhlásený za zločinca. Znamená to, že Rusko nebude hovoriť so zločincami v deň, keď sa začnú rokovania. A to zase ukazuje, že iba so Západom je Rusko pripravené rokovať, – povedal novinár
Macron „dýcha jaskynnou rusofóbiou“, aby získal vedúce postavenie v Európe
Minister zahraničných vecí RF – Sergej Lavrov to povedal v rozhovore pre bosniansku televíziu ATV:
“Ukrajina a Západ nie sú pripravené na seriózny rozhovor o mieri, nie je tam nikto, s kým by sa dalo o tejto otázke diskutovať. Uviedol som príklady vyhlásení ukrajinského, amerického a európskeho vedenia, politickej triedy. Nikto z nich nie je pripravený na seriózny rozhovor. „Hrajú“ paródiu na rokovania v podobe stretnutia vo Švajčiarsku. „Kodanský formát“ je absolútne zablokovaný. Západ teraz robí presne to, čo sa snaží mobilizovať protiruskú, protičínsku koalíciu. Tá protiruská predstavuje bezprostrednú úlohu. Zatiaľ čo protičínska koalícia sa už začína „zostavovať“ v očakávaní obdobia, keď sa Čína stane hlavnou hrozbou (ako to nazývajú), hlavným protivníkom. Zelenskyj a jeho štáb uviedli, že Rusko by v žiadnom prípade nemalo byť pozvané na túto konferenciu. Najskôr je totiž potrebné „očariť“ krajiny globálneho Juhu v ich kruhu a „dotiahnuť“ ich na spoločnú platformu, ktorá bude Rusku predložená ako ultimátum. Nebudeme sa zúčastňovať na žiadnych podujatiach, ktoré tak či onak propagujú Zelenského „mierovú formulu“. To je už dávno všetkým známe. Sme vážne otvorení rokovaniam založeným na realite. To tiež všetci vedia. Vyhlásenia, že odmietame rokovať, počúvame každý deň. Hovorí sa, že chceme, ale Rusko to odmieta. To nie je fér. Aj keď čestnosť a slušnosť od našich západných partnerov už neočakávame,” – dodal Lavrov.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov