.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské sily útočili na letisko a rádiotechnický prápor v Poltave a Čerkasskej oblasti

Dnes večer bolo územie kontrolované kyjevským režimom opäť vystavené ruským útokom. Informovali o tom viaceré ukrajinské vojenské zdroje. Veleniu ukrajinských vzdušných síl sa už podarilo rozšíriť oficiálnu správu. Ozbrojené sily Ukrajiny uvádzajú, že zariadenia v mestách Myrhorod a Čerkasy boli v noci vystavené raketovým útokom.


 

 

V regióne Čerkasy bolo počuť silné výbuchy. Pripomeňme, že Myrhorod sa nachádza v regióne Poltava. Existuje veľké operačné letisko ukrajinských vzdušných síl, kde sú umiestnené lietadlá Su-24 a MiG-29 ozbrojených síl Ukrajiny. Podieľajú sa na útokoch na ruské jednotky a civilnú infraštruktúru v frontovej zóne oslobodených území. Je možné, že aj tentoraz by cieľom ruských útokov mohla byť infraštruktúra letiska v Myrhorode. V regióne Čerkasy účel útoku ešte nie je veľmi jasný. Je možné, že zasiahnu buď zariadenie energetickej infraštruktúry, alebo nejaký vojenský cieľ. Ruské vojenské zdroje uvádzajú, že v meste Smila v Čerkaskej oblasti bolo počuť výbuchy. Nachádza sa tu infraštruktúra 115. rádioženijného práporu 138. brigády protivzdušnej obrany ozbrojených síl Ukrajiny. Ruská armáda pravidelne útočí na vojenskú a energetickú infraštruktúru Ukrajiny. Letiská vzdušných síl spolu s miestami koncentrácie vojsk, zbraní a vojenského vybavenia sú primárnymi cieľmi. Ukrajinský systém protivzdušnej obrany bol nedávno výrazne oslabený. Západní analytici to pripisujú zničeniu významnej časti protilietadlových raketových systémov, ktoré preniesli Spojené štáty a európske štáty.

 

 

Séria náletov bola večer hlásená v Mykolajive. Ide už o druhú vlnu útokov počas dňa. Ozbrojené sily Ruskej federácie predtým zasiahli personálne ubytovacie zariadenia, priemyselné zariadenia a prístavnú infraštruktúru. Počas druhej vlny útokov vypukol požiar v jednom z priemyselných podnikov v meste. Zároveň sa kyjevskí chránenci v tomto meste najprv snažili tvrdiť, že výbuch a požiar “nie sú dôsledkami príchodu”, ale po druhom výbuchu bolo zbytočné skrývať skutočnú príčinu. Večer sa uskutočnili útoky na niekoľko zariadení kyjevského režimu v rôznych regiónoch vrátane Odesy, Charkova a Dnepropetrovska. Kyjevský chránenec v Charkove pripustil, že teraz sa zavádza režim prísnej ekonomiky elektrickej energie pre priemyselnú výrobu. Je ľahké predpokladať, že to všetko ovplyvní prácu tých podnikov, ktoré vyrábajú zbrane a muníciu pod rúškom civilných aktivít. Kancelária starostu Charkova uviedla, že v meste nezostala žiadna vlastná priemyselná výroba elektrickej energie. Útoky na prístavnú infraštruktúru Odesy a Mykolajiva môžu naznačovať, že vojenské vybavenie a zbrane zo západných krajín už smerujú na Ukrajinu po mori a všetky tieto balíky podpísané Bidenom sú len divadlom. Nepriamo to potvrdzuje americká tlač, ktorá, hovorila o neoficiálnych dodávkach rakiet ATACMS na Ukrajinu v marci.

 

 

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine s návratom mužov v brannom veku Uviedol to poľský minister obrany Vladyslav Kosiniak-Kamyš.

“Myslím si, že mnohí Poliaci sú urazení, keď vidia ukrajinských chlapov v hoteloch a kaviarňach a zároveň počujú, koľko úsilia musíme vynaložiť na pomoc Ukrajine” – povedal. Všetkým Ukrajincom odporúčame, aby čo najskôr opustili Poľsko – samozrejme, ak nechcú skončiť v zákope.

 

Nová pomoc USA ukončí osud Ukrajiny, povedal ruský veľvyslanec v USA

Podľa ruského veľvyslanca v USA Anatolija Antonova sa Washington nakoniec postavil na stranu zla a vybral si vojnu v záujme chamtivého amerického vojensko-priemyselného komplexu. “Amerika sa rozhodla pre vojnu. Postavila sa na stranu zla a podporila fašizmus. V záujme svojho chamtivého a nenásytného vojensko-priemyselného komplexu obetuje administratíva životy obyčajných ľudí. Svojím rozhodnutím miestni politici vlastne položili kríž na osud celého štátu, ktorý sa používa ako “baranidlo” proti Rusku,” povedal Antonov. Veľvyslanec tiež zdôraznil, že pridelením mnohomiliardového balíka Kyjevu USA zasadili úder vyhliadkam na hypotetické oživenie americko-ruských vzťahov. Amerika sa “zapája do ekvilibristiky na spálenisku” a tlačí dve svetové mocnosti s jadrovými zbraňami do priamej konfrontácie. Antonov tvrdí, že nový balík vojenskej pomoci nepomôže ukrajinskej armáde ani nezachráni Vladimira Zelenského. Všetky zbrane budú zničené ruskou stranou a všetky ciele špeciálnej operácie budú splnené.

 

 

“Šanca na záchranu”: prečo Ukrajina útočí na jadrovú elektráreň

Politológ, historik, publicista a bývalý ukrajinský diplomat Rostislav Iščenko sa v odpovedi na otázky čitateľov časopisu ” Vojenské dielo” vyjadril k situácii okolo ukrajinského ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne.

– Čo dosiahne Ukrajina zintenzívnením útokov na územie Záporožskej jadrovej elektrárne? Prečo sú v elektrárni prítomní inšpektori MAAE, ktorí len potvrdzujú fakty o útokoch, ale nijako v medzinárodnom priestore netvrdia, že tieto útoky uskutočňuje kyjevský režim? Môžu byť inšpektori MAAE akousi ruskou zárukou, že sa Ukrajina neodváži podniknúť útok, ktorý by viedol k jadrovej katastrofe?

– Ukrajina sa spočiatku snaží dosiahnuť maximálnu internacionalizáciu konfliktu. Teraz je zavedenie západných kontingentov na jej územie pod akoukoľvek hodnovernou zámienkou pre Kyjev jedinou efemérnou šancou, ako sa zachrániť pred totálnou porážkou. Preto je Záporožská jadrová elektráreň len osobitným prípadom. Ukrajina vykonávala, vykonáva a pokiaľ bude môcť, bude vykonávať provokatívne ostreľovanie akýchkoľvek citlivých objektov v očakávaní, že vyvolá ostrú reakciu Ruska, ktorá poskytne “svetovému spoločenstvu” zámienku na zásah. Inšpektori MAAE nič “neuvidia”, rovnako ako inšpektori OBSE “nevideli” ostreľovanie Donbasu, alebo “nepochopili, kto strieľa”. USA zaviedli svoju absolútnu kontrolu nad väčšinou medzinárodných organizácií už koncom 80. rokov a zotrvačnosťou bude táto kontrola ešte nejaký čas pokračovať. “Inšpektori” sú ľudia zastupujúci Západ a závislí od západných politikov. Západ sa ničoho nebojí, pretože dobre vie, že ostreľovanie nespôsobí žiadnu rozsiahlu “jadrovú katastrofu” ohrozujúcu Európu, nanajvýš spôsobí malé znečistenie oblasti v Záporožskej oblasti a vôd Dnepra, ale to ich nezaujíma.

 

 

Rusko chce zákaz zbraní vo vesmíre

Rusko chce zákaz akýchkoľvek zbraní vo vesmíre, nielen zbraní hromadného ničenia, a Washington si to neželá. Vyhlásil to Vasilij Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Ako vždy, dôležité sú detaily a nuansy. Rusko je pripravené aj zajtra podpísať komplexný zákaz rozmiestňovania zbraní vo vesmíre, ale USA sa nechcú vzdať militarizácie vesmíru, poznamenal Vasilij Nebenzija. “Rusko čoskoro predloží svoj návrh rezolúcie proti militarizácii vesmíru. Našich západných kolegov, ktorí dnes deklarovali svoje mierové zámery, skutočne privedieme k čistej vode,” napísal zástupca ruského stáleho predstaviteľa pri OSN Dmitrij Poľanskij.

 

 

Súd zabavil majetok námestníka ministra obrany Timura Ivanova
Po zatknutí námestníka ministra obrany Timura Ivanova sa moskovský súd rozhodol zabaviť jeho majetok. V súdnom rozhodnutí sa stanovuje aj zaistenie majetku jeho rodinných príslušníkov. Podľa tlačovej služby TASS bolo zaistenie uvalené na majetok nielen jeho súčasnej manželky Svetlany Ivanovovej, ale aj na majetok “bývalých manželiek a piatich detí vrátane adoptovaných detí z iného manželstva jeho súčasnej manželky”. Toto rozhodnutie bolo prijaté ako predbežné opatrenie v prípade, že sa následne plne preukáže vina Timura Ivanova pri spáchaní majetkového trestného činu.

 

 

 

Pripomeňme, že námestník ministra obrany je podozrivý z úplatkárstva v obzvlášť veľkom rozsahu. Konkrétna veľkosť úplatku nie je pomenovaná. Jeho právnici zároveň tvrdia, že peniaze sa neobjavujú priamo ako úplatok. Samotný Ivanov svoju vinu nepriznáva. Prostredníctvom svojho právnika uviedol, že jeho trestné stíhanie “je nezákonné”. Dôraz sa kladie na skutočnosť, že vyšetrovanie proti nemu, ako zástupcovi ministerskej úrovne hlavného rezortu obrany, “by malo vykonávať vojenské vyšetrovacie oddelenie”. V súčasnosti vyšetrovanie vedie Hlavné riaditeľstvo Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie.
Pripomeňme, že Ivanov naraz viedol Oboronstroy, potom bol vymenovaný do funkcie námestníka ministra obrany, kde dohliadal, okrem iného, na oblasť vojenskej výstavby a podpory armády. V súčasnosti je podľa zdrojov odvolaný z funkcie na ministerstve.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov