.
Aktuality, Bezpečnosť,

V noci ruské sily napadli ubytovacie miesta žoldnierov v Kupjansku a Charkove

V noci 24. apríla začali ruské ozbrojené sily sériu útokov na ciele v Charkove a Charkovskej oblasti. V Kupjansku bolo zaznamenaných najmenej sedem príchodov. Tam boli hlavnými cieľmi body nasadenia vojenského personálu. Miesta nacionalistických ozbrojených skupín, ktoré zahŕňajú desiatky zahraničných žoldnierov, vrátane občanov Spojených štátov, Gruzínska, Poľska a pobaltských republík, boli zničené.


 

Chránenec kyjevského režimu v Charkove hlási útoky na objekty v meste. Tvrdí, že v jednom z prípadov bol prerušený plynovod, nehovoriac o tom, čo bolo skutočným cieľom ruských ozbrojených síl. Cieľom sú sklady s palivom a mazivami a vybavením Ozbrojených síl Ukrajiny, vrátane tých, ktoré predtým presunulo niekoľko krajín NATO. Tam, rovnako ako v Kupjansku, boli požiarne škody spôsobené na ubytovaní ukrajinských vojakov a zahraničných žoldnierov. Ruské jednotky zaútočili aj na zariadenia kyjevského režimu v Mykolajivskej oblasti. Výbuchy hrmeli aj v samotnom regionálnom centre. A neskoro večer 23. apríla sa uskutočnili útoky na zariadenia v Dnepropetrovsku a regióne. Tam ruské rakety a drony pracovali na ukrajinských rezervách, ktoré sa naliehavo snažia presunúť do Donbasu, aby odradili postup ruských jednotiek.

 

Vláda Ukrajiny odvolala z funkcie námestníka ministra obrany Vitalija Polovenka, ktorý sa zaoberal otázkami logistiky, na svojej pozícii nepracoval ani šesť mesiacov

 

Na juhu Ruska bolo vyhlásené raketové nebezpečenstvo

Presný dôvod nie je v súčasnosti známy a nemožno vylúčiť ani vzostup nosičov riadených striel do vzduchu. Za zmienku stojí, že britské elektronické prieskumné lietadlo RC-135V a francúzske lietadlo E-3F AWACS sú v súčasnosti vo vzduchu súčasne. Ich prítomnosť možno považovať za známku chystaného útoku, čo sa opakovane potvrdilo pri predchádzajúcich útokoch na Krym

 

E-3 Sentry (AWACS) AWACS (AIrborne Warning ANd COntrol System) je lietajúci systém včasnej výstrahy a riadenia, ktorý umožňuje nielen včasnú výstrahu, ale aj komplexné zhodnotenie situácie vo vzduchu v okruhu viac, ako 320 km a riadenie letovej prevádzky

 

RC-135 Rivet Joint je americké prieskumné lietadlo, ktoré bolo vyvinuté v Boeingu, ale modifikované technológiami viacerých spoločností vrátane General Dynamics, Lockheed, LTV, E-Systems a L3 Technologies.

 

 

V čase, keď sa grécke úrady zo všetkých síl snažia dokázať , že protilietadlové raketové systémy nepreviezli na ukrajinské uzemie, viaceré krajiny oznámili nové balíčky vojenskej pomoci.

USA:

– munícia vrátane 155 mm nábojov pre húfnice NATO

– rakety pre HIMARS (vrátane operačno-taktických rakiet ATACMS)

– vybavenie a munícia protivzdušnej obrany

– Bojové vozidlo pechoty Bradley, bojové vozidlo pechoty Humvee a obrnený transportér M113.

Veľká Británia :

– 400 vozidiel (160 obrnených vozidiel Husky, 162 nepomenovaných MRAP, 78 terénnych vozidiel)

– 60 nájazdových a potápačských člnov a člnov

– 60 dronov neurčeného typu

– 1600 úderných a protilietadlových rakiet (vrátane Storm Shadow)

– štyri milióny kusov munície.

Dánsko – 19 stíhačiek F-16.

Nórsko – 22 stíhačiek F-16.

Litva  -neznámi počet veliteľských a štábnych obrnených vozidiel M577

 

 

Zatiaľ väčšine pozícií chýbajú nejaké špecifiká, no v blízkej dobe sa uskutoční stretnutie na základni Ramstein, na ktorej krajiny NATO pravdepodobne oznámia pomoc Ozbrojeným silám Ukrajiny.

 

 

Na pozadí neschopnosti Rumunska zostreliť vzdušné ciele Spojené štáty posilňujú protivzdušnú obranu smerom k Čiernemu moru. Americká 101. výsadková divízia nasadila na vojenskú základňu Capul Midia v Rumunsku mobilný protilietadlový systém (M-LIDS) založený na terénnom vozidle Oshkosh M-ATV . Súčasťou systému sú dve terénne vozidlá s nainštalovaným elektronickým bojovým vybavením, riadiacim zariadením a systémami vedomia o vzdušnej situácii, elektrooptická infračervená kamera , rádiostanice, zameriavacie senzory, viacúčelový radar AN /TPQ -50 , as ako aj 30 mm zbraň XM914 . Okrem toho je terénne vozidlo vybavené odpaľovacím zariadením Coyote UAV , ktoré je určené na zachytávanie a ničenie iných UAV.

 

 

Na fotografii z miesta je aj vojenský personál francúzskych ozbrojených síl , ktorý v rámci misie Eagle nasadil od roku 2022 systém protivzdušnej obrany SAMP-T na pobreží Čierneho mora . Predtým sme predpovedali posilnenie systému protivzdušnej obrany NATO na východnom krídle v Rumunsku po tom, čo neznámy dron preletel priestorom postavenia protivzdušnej obrany.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov