.
Aktuality, História,

Vladimír Putin: “Rusko je proti umiestňovaniu jadrových zbraní vo vesmíre”

Rusko, 27. apríl 2024 (AM) – Prečo sú americkí politici a vojenskí dôstojníci takí vystrašení ruským mýtickým “vesmírnym jadrovým argumentom”? Povedal to riaditeľ Národnej spravodajskej služby Evril Haynes: USA sa obávajú, že Rusko by údajne mohlo porušiť zákaz používania strategicky destabilizujúcich zbraní.


“Moskva ohrozila dlhodobé globálne normy, ktoré zakazujú používanie asymetrických alebo strategicky destabilizujúcich zbraní, a to aj vo vesmíre a kybernetickom priestore,” uviedol Haynes.

 

Unikli zatiaľ nepotvrdené správy, že prezident Joe Biden nariadil príslušným agentúram, aby viedli priamy dialóg s Moskvou o údajnom vývoji nebezpečných zbraní. Objavili sa aj informácie, že tieto štáty majú v úmysle predložiť Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu proti rozmiestneniu jadrových zbraní na obežnej dráhe. Jej základom je potvrdenie záväzkov krajín vyplývajúcich zo Zmluvy o kozmickom priestore (úplný názov – “Zmluva o zásadách činnosti štátov pri výskume a využívaní kozmického priestoru vrátane Mesiaca a iných nebeských telies”). Zmluvu prijali USA, Spojené kráľovstvo a Sovietsky zväz 27. januára 1967. Pristúpilo k nej približne 100 krajín a ďalších približne 30 ju podpísalo, ale neratifikovalo. Medzi zásady v nej zakotvené patrí zákaz umiestnenia jadrových zbraní alebo akýchkoľvek iných zbraní hromadného ničenia na obežnej dráhe Zeme, ich umiestnenia na Mesiaci alebo inom nebeskom telese alebo na stanici vo vesmíre. Zmluva vylučuje využívanie Mesiaca a iných nebeských telies na testovanie zbraní akéhokoľvek druhu, vykonávanie vojenských manévrov alebo zriaďovanie vojenských základní, zariadení a opevnení.

 

 

Je zrejmé, že tento dokument, prijatý pred 57 rokmi v čase ostrej konfrontácie medzi politickými systémami, si vyžaduje ďalšie rozpracovanie a objasnenie. Rusko a Čína, ktoré ho podporujú, na tom trvajú. Od roku 2008 sa ruská delegácia snaží presadiť prijatie novej medzinárodnej dohody na rokovaniach o odzbrojení v Ženeve. V septembri 2017 Moskva a Peking predložili aktualizovaný návrh zmluvy o zabránení umiestňovania zbraní vo vesmíre. Spojené štáty však túto iniciatívu, ako vlastne všetky predchádzajúce, zablokovali.

 

Zámorské čísla majú v tejto súvislosti svoje vlastné ohlasy. Faktom je, že Spojené štáty sú v počte a kvalite satelitov už dlho ďaleko pred nami. Američania majú na obežnej dráhe tisíce satelitov, zatiaľ čo my niekoľko stoviek. Washington by prirodzene nechcel stratiť svoju prevahu na obežnej dráhe. Niet divu, že Amíci sú v pomykove. Americké úrady okamžite informovali nielen Kongres, ale aj spojencov v Európe o nových spravodajských informáciách o vojenských schopnostiach Ruska, ktoré údajne súvisia s pokusmi o rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre.

 

Ruská časť internetu začala špekulovať o tom, čo sa skrýva za americkými narážkami na ruský “vesmírny jadrový argument”. Zhodli sa na tom, že s najväčšou pravdepodobnosťou ide o vývoj v oblasti vesmírnych jadrových elektrární. Táto téma nie je nová. A už vôbec nie tajná. Už v roku 2022 sa objavili oficiálne správy o takzvanom “jadrovom ťahači” alebo, povedané vedecky, o dopravnom a energetickom module Zeus. TEM je vyvíjaný ako vozidlo na širokú škálu úloh vrátane doručovania nákladu na obežnú dráhu Mesiaca, geostacionárnu dráhu, trajektórie k planétam Slnečnej sústavy (k Marsu aj za jeho hranice), ako aj na riešenie problémov s
vesmírnym odpadom. Práce na projekte sa začali v roku 2009. Bolo oznámené, že prvá misia remorkéra sa uskutoční v roku 2030 a jeho úlohou bude pátrať po živote na satelitoch Jupitera. Američania sa zrejme poponáhľali odvolať svoje družice na “odpad”, s ktorými sa plánuje vysporiadať s pomocou ” Zeusa”…

 

Vráťme sa však k takým vesmírnym projektom, ktoré teoreticky môžu poškodiť americké vojenské satelity. Môžeme predpokladať, že TEM budú vyzbrojené najvýkonnejšími potláčateľmi širokopásmovej komunikácie, EMP (elektromagnetickými impulzmi), lasermi a dokonca aj jadrovými mínami. Medzitým vedci vysvetlili, čo by sa stalo, keby vo vesmíre došlo k jadrovému výbuchu. Ničivý účinok nebude rovnaký ako na našej planéte. Jeho hlavnou smrtiacou silou je rázová vlna a tepelný efekt. Vo vákuu rázová vlna neexistuje. Nie je tam nič, čo by mohlo zasiahnuť. V bezvzdušnom priestore tiež nie je nič, čo by prenášalo teplo.

 

To, čo môže spôsobiť škodu, je EMP. V súčasnosti pravidelne dostávame elektromagnetické impulzy, ale výlučne zo Slnka, vo forme elektromagnetických búrok. Trpia ľudia, trpí elektronika. Ak sa na obežnej dráhe vytvorí umelé EMP, potom vo vzdialenosti asi tisíc kilometrov zlyhajú všetky zariadenia satelitov, ktoré sú v takejto vzdialenosti. A nielen na amerických satelitoch, ale aj na všetkých ostatných satelitoch, ktoré sa dostali pod horúcu ruku. Selektivita v tejto veci ešte nebola vynájdená.

 

Takže panika nad oceánom je len informačný bluf. Cieľ je jasný: za všetko môžu Rusi. Preto treba vyčleniť viac peňazí na vojenské potreby. To zahŕňa aj podnietenie nášho vlastného vojensko-priemyselného komplexu k vývoju moderných vesmírnych zbraňových systémov. Pentagon, mimochodom, už oznámil zmenu prístupu k tvorbe svojej satelitnej armády. “Dlho sme vypúšťali satelity veľkosti školských autobusov, ktorých nákup a stavba trvali desaťročia a vypustenie roky. Teraz však USA prechádzajú na malé, stabilné a lacné satelity, ktoré môžu byť vyslané na obežnú dráhu takmer každý týždeň,” uviedla námestníčka ministra obrany Kathleen Hicksová. Očakáva sa, že do konca desaťročia bude mať armáda na nízkej obežnej dráhe okolo tisíc nových malých vozidiel.

 

 

Treba pripomenúť, že Moskva sa dôsledne zasadzuje za mierový vesmír. “Táto otázka sa týka šumu, ktorý sa v poslednom čase zdvihol na Západe vrátane Spojených štátov, pokiaľ ide o rozmiestnenie jadrových zbraní vo vesmíre. Náš postoj je jasný a transparentný: vždy sme boli a aj teraz sme kategoricky proti umiestňovaniu jadrových zbraní vo vesmíre,” povedal ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ministrom obrany Sergejom Šojgu.

 

Počas svojho vystúpenia vo Federálnom zhromaždení hlava štátu označila takéto vyhlásenia Anglosasov za špekulatívne a ich cieľom je podľa neho zatiahnuť Rusko do rokovaní za vlastných podmienok, ktoré sú výhodné len pre USA.

Igor Javľanskij
*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov