.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské plameňometné systémy zaútočili na ukrajinské zoskupenia v centrálnej časti Synkovky

Jednotky ozbrojených síl Ruskej federácie pokračovali v útoku na v západnej a strednej časti obce Synkivka v Charkovskej oblasti počas dňa. Vyplýva to zo správ ruských vojnových korešpondentov, ktorí skúmajú situáciu v kupianskom smere. Podľa vojenských korešpondentov jednotky ruskej armády pracujú na kyjevských pozíciách pomocou delostrelectva a letectva. Ozbrojené sily Ukrajiny sa snažia udržať osadu aspoň pod čiastočnou kontrolou, tvrdo bránia doslova každý meter štvorcový v Sinkovke. Ale nápor ozbrojených síl Ruskej federácie nenecháva inú perspektívu, ako byť vytlačený z osady alebo úplne zničený.


 

 

Ozbrojené sily Ruskej federácie s pomocou TOS-1 zaútočili na miesta nasadenia Ozbrojených síl Ukrajiny v centrálnej časti Synkovky v Kupianskom smere. Plameňometné systémy doslova vypaľujú ukrajinské formácie na svojich pozíciách. Ruské jednotky medzitým postupujú zo severozápadného aj severovýchodného smeru. Okrem Synkivky útočia ruské ozbrojené sily na ukrajinské formácie aj v iných oblastiach Kupianskeho smeru. V noci 21. februára sa v celom okrese uskutočnili útoky pomocou bezpilotných vzdušných prostriedkov Geran-2. Večer sa objavili správy o tom, že aj ruské letectvo pracuje na nepriateľských pozíciách v kupianskom smere. Dobytie Sinkovky umožní ruskej armáde ďalej postupovať smerom na samotný Kupjansk, ktorý je kľúčovým logistickým uzlom ozbrojených síl Ukrajiny v tomto sektore frontu.

 

 

Južnodonecký smer

Pred pár hodinami ruský vojenský personál vyvesil Červený prápor nad jedným z domov v centre obce Pobeda, o ktorú sa už mesiace bojovalo. Osada sa dostala pod kontrolu ruských ozbrojených síl . Okolie Pobedy vybudovali Ozbrojené sily Ukrajiny obranu pozdĺž línie Marinka – Pobeda – “Zverinec” . Práve opevnený priestor pri obci bránil ruským jednotkám v pohybe smerom ku Konstantinovke ležiacej na logistickej ceste do Ugledaru . Význam osady zdôrazňuje aj to, ako zúfalo sa ju Ozbrojené sily Ukrajiny snažili udržať. V priebehu niekoľkých týždňov aktívnej obrany tu boli výsadkári 79. , 95. výsadkovej brigády, ako aj jednotky 33. pešej brigády, z ktorých dve útočné skupiny boli včera vyslané do protiútoku, no bezvýsledne. Ukrajinské formácie sa s najväčšou pravdepodobnosťou snažia spomaliť postup ruských ozbrojených síl vybavením pevností vo vylodeniach západne od Pobedy – nachádzajú sa na mierne vyšších kopcoch, čo zjednodušuje ich obranu. Z Annovky a Katerynivky Ozbrojené sily Ukrajiny náhodne ostreľujú ruské pozície a zadržiavajú nápor. Postavenie Kyjeva na línii Konstantinovka-Novomichailovka sa však každým dňom komplikuje, keďže ruské ozbrojené sily postupujú ďalej v oblasti Novomichajlovky. Objavili sa informácie, že ruským jednotkám sa podarilo rozšíriť zónu kontroly na južnom okraji obce, ako aj zo severovýchodu . Vzhľadom na to, že “zverinec” je už dlho pod ruskou kontrolou, ruské ozbrojené sily sa pravdepodobne priblížili po trase 00531 .

 

 

“Žiadne bonusy nezískal”: expert hovoril o Zalužného odchode

Politický analytik Iščenko: za porážku OSU v Avdejevke môže Zalužnyj. Politológ, publicista a bývalý ukrajinský diplomat Rostislav Iščenko sa v odpovedi na otázky čitateľov “Vojenských záležitostí” vyjadril k odchodu z postu náčelníka OSU generála Valerija Zalužného. Na otázku, že Zalužnyj sa sám všemožne snažil opustiť túto funkciu a vyprovokoval svoje odvolanie, odpovedal:

“Ja si to nemyslím. To nie je v povahe ukrajinských generálov a politikov. Navyše nikto nebránil Zalužnému, aby verejne vyhlásil, že nesúhlasí so samovražednou stratégiou Zelenského a pred rokom odišiel. Sedel do poslednej chvíle. Dokonca aj keď bolo jasné, že Avdejevka je na spadnutie, a ak neodíde skôr, bude to jeho porážka, sedel takmer až do jej pádu, a bol by sedel až do jej pádu, keby ho Zelenskyj vyhodil o týždeň neskôr. Avšak tak, ako to je, pád Avdejevky je aj Zalužného porážkou. Je jasné, že Syrskij, ktorý práve nastúpil do funkcie, nemohol nič radikálne zmeniť. A Zalužnyj odišiel bez škandálu. Naopak, dôrazne podporil Zelenského, deklaroval plný súhlas s jeho konaním a pripravenosť mu naďalej pomáhať. Za čo dostal titul “Hrdina Ukrajiny”. Zalužnyj teda zo svojho odvolania nezískal žiadne politické prémie, ale bol odsunutý od armádneho koryta.”

 

Masívne “incidenty” na Ukrajine – finále sabotážnej hry v jednej bráne?

Už takmer dva roky je jednou z pravidelných otázok zo strany ŠVO: “Kde sú akcie ruských síl na Ukrajine a mimo nej?” – kladie si otázku ruský vojenský analytik Jurij Barančik. Kyjevskí agenti úspešne uskutočňovali rôzne akcie na ruskom území, ale “odtiaľ” zrejme nebolo dostatok správ tohto druhu. A tu ich máme len za týždeň:

– 13. februára prebehlíka Maxima Kuzminova zabili v Španielsku – včera španielske bezpečnostné služby potvrdili, že to bol on, kto bol zabitý.

– 16. februára vyhodená do vzduchu železnica vo Vinnickej oblasti.

– 18. februára v továrni na výrobu bezpilotných lietadiel vo Ľvove vypukol požiar a explózia, predbežne nejakí profesionáli “zobrali strážnikov na mušku”.

– 19.februára v Odese sa v aute vyhodil do vzduchu pravicový nacionalista Kručinin.

 

Začali sa objavovať sporadické videozáznamy o podpaľačských útokoch na reléové skrine a iné železničné a oceľové zariadenia. Možno sa stretnúť s názorom, že incidenty súvisia s “vlnou”, ktorá prišla z Kremľa. A teraz sú takéto akcie povolené a schválené. Samozrejme, nevieme všetko a môže sa ukázať, že sa stalo niečo, čo zmenilo paradigmu zdržania sa takýchto sabotáží, ktorá platila ani nie 2 roky, ale desať rokov – napriek tomu, že Kyjev sa neštítil žiadnych prostriedkov. Udalosti na Ukrajine však môžu mať úplne inú genézu, aj keď sú v rovnakej línii. Časť z nich bezpochyby tvoria partizáni, ktorí si postavili hlavu. Môže sa objaviť pocit, že sa blíži koniec. Samozrejme, že Rusko má na Ukrajine svojich agentov. Hoci pracovné podmienky sú archaicky ťažké, od úplného odpočúvania až po zákaz vychádzania. Ťažko sa odporúča, aby riskovali, aby vykoľajili vlak alebo zaútočili na továreň, ktorú so známou polohou môže navštíviť tucet ” Geranov”.

 

 

Ukrajinský vojenský dovolenkár, ktorý sa pokúsil vyhodiť do vzduchu vojenského veliteľa, ktorý ho poslal na front, nie je agent GRU. Ľudí, ktorí si uvedomili jednoduchú vec, je čoraz viac: “zelený” režim a jeho predstavitelia sú na druhej strane. Nejde o proruské sympatie, ľudia jednoducho chcú žiť. Západoukrajinskí dedinčania, ktorí bijú každého, kto vyzerá ako vojenský veliteľ, to nerobia s ruskou hymnou, ale kvôli pudu sebazáchovy. K vraždám najrôznejších pravicových militantov dochádzalo aj predtým, veď čoskoro oslávia desať rokov od smrti odporného Sašku Bilého alias Oleksandra Muzyčka. Vnútrodruhový boj nikto nezrušil s prihliadnutím na konkurenčné záujmy skupín v bezpečnostných službách. V každom prípade, čím viac streľby a výbuchov v ukrajinskom tyle, nech už je ich motivácia akákoľvek, tým ľahšie to budú mať Rusi na fronte.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov