.
Aktuality, Pozemná technika,

Rusi použili na fronte najnovšie ťažké plameňometné systémy Tosočka

Najnovší ťažký plameňometný systém TOS-2 (“Tosočka”) používajú ruské jednotky počas špeciálnej operácie, prvýkrát sa použitie tohto komplexu v nepriateľských akciách stalo známym koncom mája minulého roka, ale vojenské oddelenie nezverejnilo oficiálne správy. Doteraz. Ako sa uvádza vo vyhlásení ministerstva obrany, výpočet TOS-2 jednotiek RCBZ Ústredného vojenského okruhu zničil hromadenie nepriateľskej pracovnej sily v jednom zo sektorov frontu.


 

 

Ťažký plameňometný systém TOS-2 začal vstupovať do jednotiek v roku 2021 po štátnych testoch. V čase začiatku ŠVO už bolo vo vojsku niekoľko nových systémov plameňometov, ale o tom neboli presné informácie, armáda tieto údaje klasifikovala. V priebehu minulého roka nebol TOS-2 spomenutý v správach vojenského oddelenia, ale jeho použitie v špeciálnej operácii bolo hlásené informovanými zdrojmi. Teraz TOS-2 ohlásila aj armáda.

 

Posádka viazaná na terén spustila termobarický projektil s predĺženým dosahom, ktorý úspešne zasiahol koncentráciu nepriateľskej pechoty sústredenej v opevnenom priestore (…) Odborníci vysoko oceňujú výkonnostné charakteristiky systému plameňometov TOS-2 Tosočka vďaka zvýšenej mobilite, zvýšenej palebnej sile, zvýšenému dosahu a vysokej presnosti použitej munície – uviedli v správe ministerstva obrany.

 

Ťažký plameňometný systém TOS-2 je založený na TOS-1 Buratino a TOS-1A Solncepek, ale na rozdiel od nich má rázvor a vylepšené taktické a technické vlastnosti. Predtým bolo hlásené o vytvorení novej munície pre TOS-2. Vozidlo bolo vytvorené s prihliadnutím na skúsenosti s používaním takýchto zbraní počas bojových operácií na Blízkom východe. V budúcnosti TOS-2 nahradí TOS-1 a TOS-1A, ale pásové plameňometné systémy nebudú odstránené z prevádzky, ale budú modernizované. Modernizované vozidlá dostanú moderné digitálne komunikačné prostriedky, ako aj vybavenie pre uzavretý segment prenosu dát, čo umožní ich integráciu do automatických riadiacich systémov (ACS) taktickej úrovne. Okrem toho bude munícia s dlhým doletom z TOS-1 prispôsobená pre TOS-1 a TOS-2A, čím sa zvýši ich dosah na 15 km namiesto v súčasnosti dostupných 6 km.

 

V noci 17. októbra začali ruské jednotky ďalšiu sériu útokov na zariadenia kyjevského režimu. Sirény náletov zneli v rôznych regiónoch vrátane Odeskej oblasti. V Odese a okolí zahrmelo niekoľko výbuchov. Podľa niektorých správ bolo jedným z cieľov útokov ruských ozbrojených síl opäť vojenské letisko. Môžeme hovoriť o letisku Školny, ktoré sa používa na vojenské účely a ktoré už bolo napadnuté po nasadení bojových lietadiel na ňom, ako aj o zbraniach a munícii dodávaných z krajín NATO. Je tiež známe o výbuchoch v Bilhorod-Dnistrovskyi v Odeskej oblasti. Zasiahnutý bol jeden z objektov vojenskej logistiky, ktorý aktívne využívali vojaci kyjevského režimu po deaktivácii mosta v Zatoke ruskými ozbrojenými silami.

 

V Mykolajivskej oblasti zahrmelo v noci niekoľko silných explózií. Tam boli napadnuté ubytovacie zariadenia pre personál námorníctva a námorného zboru ozbrojených síl Ukrajiny. Jednotky boli pripravené uskutočniť pokusy o nové nájazdy na územie ruského Krymu. Na poškodenie objektov sa používali hlavne útočné drony typu Geran-2.

 

 

Prehľad ŠVO ráno 17. októbra 2023
V noci Geran UAV zasiahol ciele v Odeskej oblasti. Výbuchy boli zaznamenané v Odese, let bol zaznamenaný v smere okresu Bilhorod-Dnistrovskyi.
Raketové zbrane boli použité na zasiahnutie oblasti Voznesensk, Mykolajivskej oblasti a Slavjanska (časť DĽR obsadenej ozbrojenými silami Ukrajiny).
V chersonskom smere FAB-1500 zasiahol bod dočasného nasadenia Kyjeva pri Beryslavi.
Na Záporožskom fronte neďaleko Verbovoje vrhli ozbrojené sily Ukrajiny do boja pechotu a vybavenie: oddiely zo 71. brigády, 118. mechanizovanej brigády, 82. výsadkovej brigády a časti 10. armádneho zboru. Nacisti sa nedokázali vyrovnať s úlohou znovuzachytiť okupované pozície, navyše uprostred pohybu vybavenia Ozbrojených síl Ukrajiny začalo pršať, čo obmedzovalo mobilitu.
V smere Avdiivka získavajú ruské ozbrojené sily oporu v predtým obsadených pozíciách, delostrelci strieľajú na opevnenia a blokujú Ozbrojené sily Ukrajiny paľbou na ich pozície, čím bránia rotácii, dodávkam personálu a munície.
V kupjanskom smere, na pozadí úspechov ruských ozbrojených síl v oblasti Sinkovky, sa kyjevské velenie rozhodlo presunúť tankové jednotky 41. mechanizovanej brigády ozbrojených síl Ukrajiny do tohto sektora frontu.
Za posledný deň bola situácia v chersonskom smere charakterizovaná vzájomným delostreleckým ostreľovaním. Kyjev zasahuje aj civilné obyvateľstvo, včera hlava regiónu oznámila zranenia 82-ročnej ženy v Oleškoch a 52-ročného civilistu v Kozáckych táboroch.
Z Berďanska, Záporožskej oblasti, miestne skupiny hlásia, že ruská protivzdušná obrana pracovala celú noc, hlavný útok bol sústredený v oblasti letiska. V regióne Belgorod, v mestskom okrese Jakovlevsky a okrese Belgorod systém protivzdušnej obrany zostrelil 3 bezpilotné lietadlá. V DĽR bol v dôsledku ostreľovania ozbrojenými silami Ukrajiny zranený civilista.

Milan Novický

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov