.
Aktuality, Civilná ochrana,

Videočlánok: Obrazy Ukrajiny pred ďalšou mobilizáciou

Z pôvodne zamýšľaného doplnku k článku o dronoch, ktorý mal vysvetľovať, prečo sú drony pre Ukrajinu alternatívou k chýbajúcej technike a vojakom sa nakoniec stal samostatný videočlánok. A to aj pod vplyvom začínajúcej mobilizácie ďalších 500 000 ľudí. Ako ich chce Ukrajina naverbovať nie je jasné. V minulosti autor predvídal možnosť, že budú tlačení do návratu na Ukrajinu utečenci z nej žijúci v Európe.


 

Nebudú však medzi nimi členovia zlatej mládeže ukrajinských elít. Tí už majú svoj hlavný škandál za sebou, keď vo francúzskom horskom stredisku sformovali “Batalión Courchevel.” Nevadí, že šampanské Cristal bolo v roku 1876 vyvinuté pre ruského cára Alexandra II? Jeho cena uvedená v šote zodpovedá vysokohorskému hotelu s obsluhou.

 

 

 

Dobrovoľníci sa do vojenskej služby na Ukrajine nehrnú a v Rusku je to naopak. Ruský minister obrany Šojgu informoval, že na Ukrajine už predtým prebiehala 10. vlna mobilizácie a povolávané boli aj osoby ohraničene spôsobilé na vojenskú službu. Zlikvidovaných malo podľa ministra byť vyše 5800 zahraničných dobrovoľníkov a žoldnierov, ktorí sa podieľali aj na obsluhe zložitej vojenskej techniky. Počet dobrovoľníkov vstupujúcich do ukrajinskej armády klesol šesťkrát.

 

Naopak v Rusku každý deň podá žiadosť o prijatie na vojenskú službu vyše 1500 osôb a za rok pribudlo vyše 490 tisíc dobrovoľníkov a slúžiacich na základe kontraktu. Z nich 4000 sú študenti vysokých škôl, ktorí si zobrali akademické voľno. Počet dobrovoľníkov zo zahraničia stúpol sedemkrát. Ako už autor písal inde, na západe sa priznával priemerný vek ukrajinských vojakov 43 rokov, Rusi tvrdili, že je to 54. Kto má pravdu?

 

Nasledujúce video zobrazuje súčasných ukrajinských vojakov v jedálni. O ich priemernom veku si môže urobiť mienku každý sám. Ešte v súvislosti s predchádzajúcim článkom o dronoch sa vyplatí uviesť, že títo stravníci by boli možno lepší operátori dronov, než potrava pre delá.

 

https://www.youtube.com/watch?v=gFUQxEx4OBk

 

 

Samostatným problémom pre Ukrajinu je už neochota jej obyvateľov bojovať za ňu. Dlhodobým fenoménom je násilná regrutácia. Stále častejšie sú pritom prípady, že sa muž bráni alebo sa pokúša utiecť. Autor sa však obáva, že to neskôr povedie k násilnej mobilizácii žien.

 

Puška je zbraň určená na ničenie nepriateľskej živej sily streľbou, bodákom alebo pažbou. A tiež prostriedok na dobrovoľnú mobilizáciu. Ak by muža na videu trafili do hlavy, už by pilotoval F-16. Podarilo sa mu však ujsť:

https://www.youtube.com/watch?v=fcTr1toupSg

 

Situácia na Ukrajine zatiaľ nedospela do bodu, že by mobilizácia vyvolávala masové nepokoje. Niekedy však ľudia bránia pred násilnou regrutáciou aspoň svojich príbuzných. Minulý týždeň sa objavil škandál, kedy bol muž násilne vtiahnutý do sanitky, ktorá bola na Ukrajinu dodaná ako humanitárna pomoc zahraničnou organizáciou. Z neznámych príčin ju však na verbovanie používajú regrutační pracovníci.

 

Inkriminované video s falošnou sanitkou. Ukrajinka nakoniec manžela zachránila, nevie sa na ako dlho. O mobilizácii ďalších 500 000 ľudí sa v tejto chvíli ešte len hovorilo:

https://www.youtube.com/watch?v=pPaScwQ8x3k

 

 

 

Ľudia na Ukrajine však začínajú chápať aj to, že Rusko má materiálnu prevahu a túži po víťazstve. Ukrajine sa naopak nedarí získať pomoc od západu a má deficit zbraní aj ľudí.

 

Nasledujúce video zobrazuje prácu regrutačných pracovníkov na trhovisku. Baby im bránia vo verbovaní mužov a vyháňajú ich krikom, jedna z nich už argumentuje, že nemajú pre nich ani zbrane. Nakoniec baby jedného z mužov bez odporu regrutačných pracovníkov odvedú do bezpečia:

 

Ak by sa aj Ukrajine podarilo zverbovať 500 000 ľudí, pravdepodobne to len predĺžilo vojnu a zvýši sa počet obetí. Ten už je veľmi vysoký, hoci je na Ukrajine zakázané o tom hovoriť. Dôkazom sú však cintoríny, ktoré sa plnia najmä modrožltými vlajkami. Video zobrazuje ukrajinskú ženu, ktorá sa prechádza po cintoríne a trúchli nad množstvom obetí z radov vojakov. V popise videa je pritom uvedené, že ide len o jeden z 18 takýchto nových cintorínov v meste Charkov. Záplavy nových hrobov sú však aj na najmenších dedinských cintorínoch po celej Ukrajine.

 

 

 

Propaganda v slovenských masmédiách hovorí o nezmyselných počtoch padlých Rusov. Opomína však straty Ukrajiny. Kde sa napríklad stratila všetka západná technika? Video je odpoveďou o zničenej, avšak z bojiska evakuovanej časti amerických bojových vozidiel pechoty M2 Bradley ODS:

 

Existuje však samozrejme množstvo rozbitej techniky, ktorú z bojiska neevakuovali. Krajinka Rabotino. Ukrajina zima 2023/24. Maľovaná delostrelectvom aj FPV dronmi. Veľa rozbitej západnej techniky.

 

Autor článku priemerne tušil ako to všetko dopadne a do konca septembra 2023 považoval za možný solídny východ Ukrajiny z vojny. Spísal vtedy článok, ktorý bol aj upozornením pred jej možným pokračovaním dlhé obdobie. Z dnešného hľadiska je zaujímavé pripomenúť si časť 3. písmeno c).

 

Veľká analýza: Vishisht Seva vs. Panzergeneral. Vojna na Ukrajine môže trvať 10 rokov! (armadnymagazin.sk)

 

Už je zrejmé, že na rozdiel od septembra 2023 bude Rusko požadovať kapituláciu Ukrajiny. Aké majú byť jej podmienky nie je autorovi jasné. Autor však vypočul istého londýnskeho Gréka, ktorý tvrdil, že existovala parlamentná frakcia v ruskej Dume, ktorá mala ich tézy, na základe ktorého by bolo možné vytvoriť skutočné podmienky.

Je ale pochopiteľné a zrejmé, že tento súhrn bol neoficiálny a bezpečný a keby s ním jeho autori vystúpili priamo v Rusku, mohli by byť považovaní za zradcov:
1. Úplné odzbrojenie Ukrajiny. Ukrajina musí v nedotknutom stave Ruskej federácii odovzdať všetky ťažké zbrane, delostrelectvo, obrnenú techniky systémy PVO a pod. vrátane všetkého obslužného vybavenia, šifrovacích prístrojov a manuálov na obsluhu. To sa týka aj systémov ako Patriot, HIMARS/ATACMS či striel Strom Shadow.
2. Ukrajina musí rozpustiť svoje ozbrojené sily. Nebude existovať ukrajinská armáda v zmysle pozemných a vzdušných síl či námorníctva.
3. Všetci zahraniční poradcovia a pracovníci, vrátane novinárov a personálu neziskových organizácií musia do 72 hodín po ukrajinskej kapitulácii odísť za hranice.
4. Ukrajina vydá Rusku osoby podozrivé zo spáchania vojnových zločinov a tieto budú súdené v Rusku.
5. Ukrajina zaplatí vojnové reparácie Rusku (nezmysel, Ukrajina nemá z čoho platiť a ani nesplácala suverénny štátny dlh voči RF, dá sa predpokladať, že toto by bola prvá požiadavka, od ktorej by ruskí vyjednávači ustúpili).
6. Ukrajina sa vzdá teritórií východne od Dnepra.
7. Ukrajina sa vzdá celého čiernomorského pobrežia. V meste Odesa by sa pritom mohla vytvoriť zóna voľného obchodu, ktorá by Ukrajine umožnila realizovať svoj zahraničný obchod morskou cestou. Ak sa Ukrajina rozhodla vstúpiť do Európskej únie, logicky stratí túto možnosť.
8. Ukrajina potvrdí svoj neutrálny status. Toto sa nevzťahuje len na NATO, ale prípadne aj budúcu vojenskú dimenziu Európskej únie.
9. Ukrajina umožní prístup do všetkých laboratórií na jej území.
10. Ukrajina zmení svoju ústavu tak, aby bolo zakázané zakladať politické strany a organizácie s neželanou ideológiou.
11. Ukrajina garantuje slobodu vierovyznania.
12. Ukrajina umožní nerušený tranzit ruskej ropy a plynu po svojom území.
13. Ukrajina sa ospravedlní (myslené predovšetkým obyvateľom niekdajšej Doneckej a Luganskej národnej republiky.)
14. Ukrajine bude navrhnuté členstvo v organizácii BRICS, ruské bezpečnostné záruky a ochrana jazykových práv osôb hovoriacich ukrajinským jazykom na území Ruskej federácie.

Toto je celé pravdepodobne už len jeden veľký nezmysel, ale treba si pripomenúť, čo Rusko požadovalo ešte pri mierových rokovaniach v Istanbule. Ešte väčšie nezmysly však znejú na Ukrajine a niektorí experti si tam pravdepodobne myslia, že môžu vyhrať mnohochodovky prekuknuté už v prvom ťahu.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov