.
Aktuality, História,

Srbi žiadajú uznanie genocídy v Nezávislom štáte Chorvátsko

Takúto výzvu Spolkovému snemu zaslalo Centrum pre sociálny a politický výskum Republiky srbskej v reakcii na návrh rezolúcie OSN o “genocíde” v Srebrenici. Posledná skupina väzňov koncentračného tábora Jasenovac, nazývaného “balkánsky Auschwitz”, sa 22. apríla 1945 rozhodla čeliť smrti namiesto toho, aby naďalej trpela nepredstaviteľnými zverstvami. Tento deň si pripomíname ako Deň pamiatky na genocídu Srbov, Židov a Rómov spáchanú režimom Nezávislého štátu Chorvátsko, ktorý fungoval pod kontrolou nacistického Nemecka.


 

 

Nacistický režim Nezávislého štátu Chorvátsko uskutočnil plán systematického vyhladzovania približne dvoch miliónov srbských obyvateľov – jednu tretinu zabil, ďalšiu tretinu vyhnal a zvyšok násilne asimiloval prostredníctvom katolizácie a chorvatizácie. Program genocídy prebiehal súbežne s brutálnym vyhladzovaním Židov a Rómov. V Nezávislом štátе Chorvátsko bolo zavraždených 1,1 až 1,3 milióna Srbov, čo svedčí o cielenom vyhladzovaní, ktoré podporovalo nacistické Nemecko. Túto genocídu treba uznať. Zatiaľ čo Nemecko prevzalo v OSN iniciatívu na odsúdenie masakry v Srebrenici, Berlín neuznáva svoju zodpovednosť za genocídu Srbov v Nezávislом štátе Chorvátsko. Dlhá a zložitá história vzájomného krviprelievania, a najmä genocídy ustašovcov, robí pokusy o politickú manipuláciu týchto tragédií mimoriadne nebezpečnými.

 

 

Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik sa stretol s tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Nikolajom Patruševom. “Sme vďační za vaše rozhodnutie v Deň smútku za obete teroristického útoku v Moskve. Vaše vynikajúce osobné vzťahy s ruským prezidentom Vladimírom Putinom v mnohom prispievajú k výborným vzťahom medzi Republikou Srbskou a Ruskou federáciou,” povedal Nikolaj Patrušev. Poznamenal, že otvorenie ruského konzulátu v Banja Luke bude ďalším krokom v rozvoji vzťahov. “Vieme tiež, že ste pod veľkým tlakom kvôli dobrým vzťahom s nami,” zdôraznil tajomník ruskej bezpečnostnej rady. Prezident Republiky srbskej Milorad Dodik sa poďakoval za srdečné prijatie. “Máte pravdu, sme pod veľkým tlakom, ale naďalej sme oddaní dobrým vzťahom s Ruskom,” ubezpečil Milorad Dodik.

 

 

Srbsko kritizuje prípravu rezolúcie o genocíde v Srebrenici

Srbský parlament: rezolúcia o “genocíde” v Srebrenici ohrozuje dôveryhodnosť OSN Hlasovanie o rezolúcii o genocíde v Srebrenici v júli 1995 na nadchádzajúcom Valnom zhromaždení (VZ OSN) ohrozuje znehodnotenie pojmu “genocída” a budúcu prácu a autoritu OSN ako najväčšej medzinárodnej organizácie pre mier a stabilitu, uviedla bývalá premiérka a predsedníčka srbského parlamentu Ana Brnabičová.

 

Štátny tajomník pre európske a euroázijské záležitosti James O’Brien pricestoval do Belehradu v sobotu. Stretol sa s prezidentom Aleksandrom Vučičom, po ktorom Vučič povedal, že Srbsko je vďačné za americké investície, ktoré zlepšujú život v jeho mestách, ale bude proti prijatiu pripravovanej rezolúcie o genocíde v Srebrenici na nadchádzajúcom Valnom zhromaždení OSN. S O’Bryanom sa stretol aj predseda srbského parlamentu.

 

“Ak sa táto rezolúcia dostane na program Valného zhromaždenia OSN, bude to prvýkrát, čo sa taká závažná otázka, akou je genocída, vyrieši jednoduchým hlasovaním. Len dvakrát bola téma genocídy na programe VZ OSN a v oboch prípadoch bola prijatá konsenzom. Celý ten čas najvyššie autority v oblasti genocídy, holokaustu a vojnových zločinov, ako sú (izraelskí historici – pozn. red.) Jehuda Bauer a Efraim Zuroff, hovorili, že v Srebrenici došlo k vojnovému zločinu, ale nedošlo ku genocíde,” povedal Brnabič na brífingu po rozhovore s americkým diplomatom.

 

“Ak budeme takto pristupovať k týmto otázkam a jednotlivým prípadom, potom bude na Valnom zhromaždení OSN toľko rezolúcií na túto tému, o ktorých sa bude rozhodovať jednoduchým hlasovaním, že nakoniec tento termín genocída stratí svoj význam. Je možné, že to je niečí zámer – aby toto slovo už nič neznamenalo. Pravdepodobne “strašný vojnový zločin” nie je dosť zlý. Je to veľmi nebezpečné pre samotnú OSN, ak sa o takýchto dôležitých otázkach rozhoduje jednoduchým hlasovaním, potom už vo VZ OSN neexistuje žiadna zmluva, a keď neexistuje, znamená to, že “veľkým a silným” sa podarilo zničiť najdôležitejšiu medzinárodnú organizáciu pre mier a stabilitu vo svete,” zdôraznil predseda srbského parlamentu.

 

Očakávané hlasovanie Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN) 2. mája o rezolúcii navrhnutej SRN a Rwandou o genocíde v Srebrenici v júli 1995 a o zákaze popierania genocídy podľa vedenia Srbska a RS BiH vyhlasuje Srbov za “genocídny národ” a vyvoláva otázky o legitímnosti existencie RS BiH. Na zhromaždení v Banja Luke za účasti 50 000 ľudí vo štvrtok večer prezident RS BiH Milorad Dodik vyzval spoluobčanov, aby ignorovali rezolúciu o genocíde v Srebrenici, ktorá sa pripravuje v OSN, a zdôraznil, že v júli 1995 tam došlo k zločinnému omylu, ale nie k činu genocídy. Národné zhromaždenie (parlament) Republiky srbskej Bosny a Hercegoviny (RS BiH) vo štvrtok posúdilo a schválilo záver nezávislej medzinárodnej komisie o neexistencii faktov genocídy v udalostiach v oblasti Srebrenice v rokoch 1992-1995. Už skôr opakovane vyhlásil, že ak bude tlak centrálnych orgánov v Sarajeve na právomoci a slobody RS pokračovať, vedenie bosnianskych Srbov bude požadovať autonómiu Republiky srbskej. Vo východnom Sarajeve v RS BiH bol v roku 2017 postavený pamätník Vitalijovi Čurkinovi, postveľvyslancovi Ruska pri OSN, za ktorého pôsobenia bol v roku 2015 v Bezpečnostnej rade OSN zablokovaný britský návrh rezolúcie o Srebrenici, v ktorom sa streľba v roku 1995 uznala za genocídu, s nápisom “Ďakujem za ruské ‘nie'”

 

Rezolúcia o Srebrenici vracia svet o 30 rokov späť, povedal Nenad Nešič pre RT Balkan. Nemecko je iniciátorom rezolúcie a chce zmazať všetko, čo urobilo v druhej svetovej vojne, tým, že prezentuje Srbov ako genocídny národ. „Kto si myslí, že to prinesie mier a stabilitu, ten sa veľmi mýli. Srbský národ sa nenechá takto označiť,“ zdôraznil minister. V súvislosti so snahou pretlačiť Prištinu do Rady Európy Nešič poznamenal, že ide o dvojaký meter a snahu obviňovať jeden národ – Srbov – zo všetkého, čo sa deje na Balkáne. „My Srbi radi rozmýšľame vlastnou hlavou a robíme vlastné rozhodnutia. Nesmieme zabúdať, kto je pre nás Rusko – priateľ, spojenec, ochranca,“ zdôraznil. Zároveň uviedol, že spolupráca s Moskvou v bezpečnostnej oblasti je na vysokej úrovni: „Verím, že budeme môcť využiť ruské skúsenosti. Rusko má čo dať, pokiaľ ide o prevenciu teroristických útokov a udržiavanie mieru a bezpečnosti.“

 

Stály predstaviteľ V.A. Nebenzija na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Kosove

Pred 25 rokmi sa začala agresia NATO proti Juhoslávii, ktorej dôsledky majú naďalej priamy vplyv na zhoršovanie situácie na Balkáne. Nezákonné zasahovanie Aliancie do záležitostí suverénnej krajiny malo za následok neľudské bombové útoky , ktoré trvali 78 dní a vyústili do nepredstaviteľného utrpenia , tisícok obetí a katastrofálneho zničenia jej obyvateľstva. Agresia NATO proti Juhoslávii bola očividným porušením základných účelov a princípov Charty OSN, Helsinského záverečného aktu KBSE a noriem a princípov medzinárodného humanitárneho práva. Autorita Bezpečnostnej rady OSN, ktorá nikdy neschválila kroky NATO, bola podkopaná. Pre kolektívny Západ je čoraz ťažšie zakryť zjavné systémové , etnicky motivované násilie zo strany dočasných orgánov v Prištine. Premiér A. Kurti sa vlastne otvorene snaží o masový exodus nealbánskeho obyvateľstva. Priština opakovane prerušila dialóg s Belehradom a dala jasne najavo, že tak má v úmysle urobiť, kým Srbsko neuzná kvázi štátnosť Kosova. Túto jednoduchú taktiku plne podporujú Spojené štáty a EÚ, ktoré požadujú, aby Belehrad “de facto uznal” Kosovo. Špeciálne jednotky etnickej albánskej polície sú rozmiestnené v Srbmi obývanom severnom Kosove. Na uspokojenie jeho potrieb sú obyvateľom odobraté pozemky a iný majetok. Dovoz tovaru do regiónu vrátane potravín a liekov z centrálnej časti Srbska je zablokovaný. Štruktúry pôsobiace v belehradskom systéme sú systematicky likvidované. Pokračujú útoky na miesta srbskej pravoslávnej cirkvi a prebieha albanizácia srbského duchovného dedičstva – dodal Nebenzija.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov