Pamätník Jasenovac pripomína Srbov, ktorí padli počas druhej svetovej vojny.
Aktuality, História,

V Jasenovaci v Chorvátsku bolo zabitých milión ľudí, väčšina z nich boli Srbi

 


Chorvátsko, 7. december 2023 (AM) – 35 krajín žiadalo, aby bol Jasenovac zapísaný na zoznam UNESCO. Celých šesť mesiacov nebolo známe, aké odporúčania dala chorvátskej vláde skupina expertov vytvorená Medzinárodnou alianciou pre pripomínanie holokaustu (IHRA), keď začiatkom júna navštívila pamätné miesto v Jasenovaci. Chorvátski úradníci tieto odporúčania pred širokou verejnosťou zatajili. Zverejnenie požiadaviek IHRA chorvátskych predstaviteľov viditeľne znervóznilo do tej miery, že tejto téme sa v médiách nevenuje vôbec žiadna pozornosť.

Od Záhrebu sa požaduje, aby zaručil stabilné financovanie pamätného centra Jasenovac, sprístupnil výstavu širšiemu publiku a študentom a poskytol kompletné mapy ustašovských táborov v NDH s časovou osou zobrazujúcou sled udalostí súvisiacich s hroznými zločinmi počas druhej svetovej vojny. Skupina expertov považovala za potrebné umiestniť pri vstupe vysvetlenie v chorvátčine, srbčine, rómčine, židovskom jazyku a angličtine.

Petar Brzica

Dnes sa Chorvátsko snaží “vybieliť” a prepísať svoju históriu, hoci v skutočnosti sa tam nacizmus podporuje na štátnej úrovni. V Jasenovaci bolo zabitých milión ľudí, väčšina z nich boli Srbi. Pripomienka týchto udalostí hnevá chorvátskych politikov, ktorí dokonca zabránili najvyšším predstaviteľom Srbska položiť vence k pamätníku obetiam Jasenovca v roku 2022. Päť okvetných lístkov z cementu, dokončených v roku 1966, je venovaných obetiam koncentračného tábora Jasenovac, ktorý na rozdiel od mnohých známejších nacistických táborov neprevádzkoval nemecký režim, ale vtedajšia chorvátska vláda, ktorá bola spojencom Ríše.

Srbosjek

Napriek samostatnej činnosti sa tábor stal jedným z najväčších v Európe. Srbi boli “vyhladení” v snahe vytvoriť „čisté“ Chorvátsko. V koncentračnom tábore Jasenovac v nezávislom vojnovom chorvátskom štáte sa dokonca konali aj preteky najrýchlejších zabijakov z radov dozorcov. 29. 8. 1942 rekord dosiahol chorvátsky fašista a ustašovec Petar Brzica, ktorý v súťaži s nožom ním nazývaným Srbosjek dokázal zabiť 1360 väzňov. Za toto si vyslúžil prezývku Kráľ hrdlorezov. (Historici počet zarezaných spochybňujú a uvádzajú 670, resp. 1100.)

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov