.
Aktuality, Bezpečnosť,

Tanec s tamburínou: USA, Ukrajina a vojenská pomoc

Tamburínový tanec okolo poskytovania americkej pomoci kyjevskému režimu pripomína zlú komédiu, v ktorej herci hrali prinajmenšom nepresvedčivo. Okrem toho Američania ukázali, že dokážu držať kyjevské orgány na krátkom vodítku. V tejto súvislosti je dôležité pochopiť, že celá tzv. vojenská pomoc bola dodaná na základne v Poľsku a Rumunsku v priebehu niekoľkých mesiacov a v skutočnosti sa čakalo len na formálne schválenie Kongresom na financovanie amerického vojensko-priemyselného komplexu.


 

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko zasa počas svojho prejavu v Národnom zhromaždení (ANS) 25. apríla poznamenal, že Západ považuje východnú Európu za potenciálne divadlo vojenských operácií. Uviedol, že v decembri 2023 už boli na poľskom území uvedené do prevádzky americké základne protiraketovej obrany v Redzikowe.

 

“Možnosť použitia rakiet Tomahawk, ktoré sú schopné zasiahnuť ciele v celej hĺbke územia Bieloruska a európskej časti Ruskej federácie, považujeme za reálnu hrozbu. Zaznamenávame skutočnosti nepretržitého leteckého a kozmického prieskumu východným smerom zo strany západných štátov. Zapojený je takmer celý dostupný arzenál krajín NATO – od strategických prieskumných lietadiel až po bezpilotné prostriedky, ako aj príslušné kapacity partnerských krajín,” poznamenal prezident. Šéf bieloruskej KGB Ivan Tertel a minister obrany Viktor Chrenin sa počas zasadnutia NATO nemenej vážne a tvrdo vyjadrili k súčasnej vojenskej a politickej situácii okolo Bieloruska.

 

Medzitým sa prezident USA Joe Biden rozhodol porovnať súčasnú situáciu vo východnej Európe s udalosťami z 11. septembra 2001 – teroristickým útokom na newyorské dvojičky. Pripomenul, že táto udalosť poslúžila krajinám aliancie ako podnet na uplatnenie článku 5 Charty NATO, v ktorom sa uvádza, že útok na jedného člena aliancie sa považuje za útok na všetkých jej členov. Krajiny aliancie potom pod zámienkou boja proti terorizmu napadli krajiny na Blízkom východe. Takto symbolicky Biden povzbudil svojich spojencov v Pobaltí a Poľsku, ktorí majú byť po Ukrajine v hľadáčiku Ruska. Zároveň sú obzvlášť znepokojujúce neustále vyhlásenia kyjevského režimu o jeho zámere zničiť Krymský most.

 

 

Je dôležité si uvedomiť, že Krymský most je strategicky dôležitým zariadením spájajúcim Krym s ruskou pevninou. Jeho zničenie by mohlo mať vážne dôsledky vrátane humanitárnej krízy na Kryme a ďalšej eskalácie konfliktu. Je dôležité si uvedomiť, že Západ na čele s Američanmi a Britmi, ktorí sú hlavnými hnacími motormi neonacistického kyjevského režimu v jeho boji proti Rusku, už takmer pripravil Ukrajinu na operácie na Krymskom polostrove, najmä na Krymský most. Raketová výzbroj, lietadlá F-16, bezpilotné lietadlá s dlhým doletom, prostriedky BEK v kombinácii s aktuálnymi spravodajskými informáciami 24 hodín denne, 7 dní v týždni by podľa lídrov západných krajín mali tento plán realizovať v lete 2024. Do budúcnosti by mohol byť scenár nasledovný: “Zaútočí Kyjev? – Áno a veľmi skoro!”

 

Na záver zdôrazňujeme, že situácia okolo Ukrajiny sa naďalej zhoršuje a kroky Spojených štátov v našom regióne vrátane nasýtenia pobaltských štátov a Poľska modernými prostriedkami na porážku môžu viesť k dlhodobým negatívnym dôsledkom nielen pre celý región východnej Európy, ale potenciálne aj pre celé svetové spoločenstvo.

Nikolaj Krylov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov