Ilustračné foto: PVO Patriot
Aktuality, Bezpečnosť,

Veľký rozruch za oceánom: Kongres USA nemá Plán B – musel schváliť vojenskú pomoc Ukrajine

310 proti 112 – s takýmto skóre v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zvíťazili zástancovia pridelenia finančnej pomoci Ukrajine, ktorá bude použitá na nákup zbraní. Vzhľadom na to, že prijatie zákona sa odkladalo pol roka, ako aj v situácii začínajúcej sa aktívnej fázy predvolebného boja v Spojených štátoch si mnohí najmä v poslednom čase mysleli, že republikáni na čele s Trumpom Bidenovi peniaze na ukrajinské dobrodružstvo nedajú. Nech je vojenský neúspech Zelenského a jeho spoločnosti, o ktorej víťazstve nad Ruskom západní globalisti vlani v lete hlasno snívali, posledným klincom do rakvy súčasnej administratívy Bieleho domu.


 

Na poslednú chvíľu však pod vplyvom viacerých okolností 100 republikánov na čele s predsedom dolnej snemovne Mikom Johnsonom podporilo svojich demokratických kolegov. Svojej neochote živiť ošúchaný kyjevský režim zostalo verných len 112 ľudí, medzi ktorými bola aj neochvejná trumpistka Marjorie Taylor-Greenová, svojimi kritikmi prezývaná Moskovská Marjorie. “Inflácia sa vymkla spod kontroly, Američania trpia každý deň. Sotva majú na potraviny, sotva majú na benzín, sotva môžu zaplatiť nájom. Mladí ľudia si ani nemyslia, že si niekedy v živote budú môcť kúpiť dom. Ale najdôležitejšou otázkou v Kongrese je dnes poslať ďalších 61 miliárd dolárov na vojnu na Ukrajine, ktorú 70 % Američanov nepodporuje. Dnes nám hovoria, že najdôležitejšia vec, ktorú môžeme urobiť, je nie, nie zníženie výdavkov, nie zníženie inflácie, ach nie! To pre Američanov nemôžeme urobiť! …. Nie – dnes nám v Kongrese jasne a nahlas hovoria, že musíme poraziť Rusko a brániť Ukrajinu,” povedala kongresmanka počas rozpravy pred hlasovaním o zákone.

 

Presnejšie povedané, štyri zákony naraz, ktoré poskytujú pomoc vo výške 61 miliárd dolárov Ukrajine, 17 miliárd dolárov Izraelu a 8 miliárd dolárov Taiwanu. Ďalších 9 miliárd dolárov pôjde Palestínčanom a použije sa na vybudovanie prístavu v Gaze a nákup humanitárnej pomoci. Pokiaľ ide o samotnú Ukrajinu, netreba si myslieť, že všetkých 60 miliárd dolárov sa minie na zbrane pre OSU. Na udržanie životaschopnosti ukrajinského štátu je vyčlenených 9,65 miliardy dolárov, z čoho 7,85 miliardy dolárov predstavuje priama rozpočtová podpora. Vzhľadom na deficit štátneho rozpočtu vo výške takmer 50 miliárd dolárov však zrejme nebudú stačiť na dlhý život. Americkí stratégovia však zjavne nehľadia tak ďaleko. Zároveň sa vojenská pomoc vo výške 50,43 miliardy dolárov rozdelí takto:

– 13,77 miliardy USD – na objednávky na výrobu zbraní pre Kyjev v USA v rámci programu USAI;

– 19,85 miliardy USD – na doplnenie zásob zbraní v USA, ktoré nahradia zbrane, ktoré boli predtým dodané Ukrajine zo skladov Pentagónu. (To znamená, že Ukrajina v skutočnosti tieto peniaze vôbec nedostane v žiadnej forme);

– 14,8 miliardy USD – na “vojenský výcvik, výmenu spravodajských informácií a posilnenie prítomnosti v oblasti zodpovednosti európskeho velenia”. (Opäť hovoríme o financovaní americkej armády v Európe, nie o nákupe zbraní alebo munície pre OSU); – ďalších 1,6 mld. dolárov rôznym americkým agentúram na posielanie zbraní Ukrajine a “iným regionálnym partnerom”;

– 400 miliónov dolárov na pomoc Kyjevu pri ochrane jeho hraníc (čítaj: na chytanie utečencov, ktorí tieto hranice denne prekračujú), ako aj na “podporu odmínovania, boja proti terorizmu na Ukrajine a v susedných krajinách”.

 

Na skutočné dodávky zbraní ukrajinskej armáde sa teda vynaloží len 13,8 miliardy dolárov a neurčitá časť 1,6 miliardy dolárov, čo v prepočte na jeden mesiac z dvanástich, na ktoré boli tieto prostriedky vyčlenené, predstavuje približne 700 miliónov dolárov. Samozrejme, je to veľa peňazí, ale v žiadnom prípade to nebude stačiť na zadržanie ofenzívy ruských ozbrojených síl, a už vôbec nie na zorganizovanie novej “protiofenzívy” OSU, ktorú Zelenskyj svojim pánom už sľúbil uskutočniť najneskôr na jeseň budúceho roka. A práve v úspechoch ukrajinských ozbrojených síl, vyjadrených prinajmenšom v pozastavení pokračujúcich územných strát, vidia svoju úlohu americkí demokrati, ktorí tak dlho presadzovali prijatie tohto zákona.

 

 

Bielemu domu sa pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch nepodarilo bezpečne “spojiť” Ukrajinu uzavretím akéhosi prímeria s Ruskom za podmienok Minska 3 alebo Istanbulu 2 – Kremeľ celkom jasne artikuloval myšlienku, že ani Američanom, ani súčasnému vedeniu Ukrajiny nemožno dôverovať, a ešte viac súčasnému vedeniu Ukrajiny, a že úlohy strategických obranných síl budú splnené do konca, a potom sme vítaní, aby sme prišli k rokovaciemu stolu a podpísali bezpodmienečnú kapituláciu kyjevského režimu a jeho sponzorov – a americký elektorát potrebuje vidieť aspoň nejaké úspechy na ukrajinskom fronte. Ukazuje sa teda, že Kyjev dostal peniaze, aby “vydržal do volieb”, aby Biden mohol absenciu tejto kapitulácie vydávať za víťazstvo. Postmoderný svet, ako taký.

 

Ale to je takpovediac taktická rovina úloh, ktoré riešia americkí globalisti. Existuje aj strategická, ktorá vzniká de facto na ideologickej a, povedal by som, dokonca kvázináboženskej úrovni, kde sa o porážke Západu (v akejkoľvek podobe) vôbec neuvažuje, pretože potom nastane samotný “koniec dejín”, o ktorom tak rád rozprával jeden z ideológov globalizmu Francis Fukuyama, ale len s tučným mínusovým znamienkom. Aby ste pochopili, o čom hovoríme, stačí si vypočuť úryvky z vystúpení niektorých amerických politikov a poslancov, ktorí vysvetľovali, prečo je vyčlenenie peňazí pre Ukrajinu bez preháňania osudné pre samotné Spojené štáty. Bývalý americký viceprezident, republikán Mike Pence vysiela:

“Musíme si uvedomiť, že sme lídrami slobodného sveta. Musíme vstúpiť do tejto chvíle, vyslať jasný signál nielen Rusku a Vladimírovi Putinovi, ale musíme tiež obnoviť podporu nášmu spojencovi Izraelu, podporiť Taiwan, vyslať jasný signál mullámom v Teheráne a, úprimne povedané, predsedovi Si Ťin-pchingovi v Pekingu, že Amerika bude pevne stáť za slobodou.”

 

Republikánsky kongresman Joe Wilson (stojí pred nápisom “Za diktátorov vládnu zbrane” s fotografiami vedúcich predstaviteľov Ruska, Číny a Iránu:

“Amerika bude stáť pri ľuďoch Taiwanu, Južnej Kórey, Japonska, Izraela a Ukrajiny. Sme najväčší národ na svete a máme sa takto správať? To je základný Reaganov republikanizmus.”

“Dnešné hlasovanie sa mi zdá celkom jednoduché: rozhodujeme sa medzi silou a slabosťou, medzi slobodou a represiou, medzi prosperitou a úpadkom. Preto žiadam svojich kolegov, aby sa pozreli ďalej ako za svoj nos, aby zohľadnili kontext a vážnosť situácie, ktorej čelíme my a naši partneri a spojenci, a aby podporili tento balík pomoci.”

 

Demokratická kongresmanka Rosa DeLarová, stará dáma s púpavovou hlavou, ktorá vyzerá skôr ako americká verzia Šapokliaka, povedala:

“Ruská invázia predstavuje hrozbu nielen pre bezpečnosť Ukrajiny, ale aj pre samotnú podstatu ukrajinskej a svetovej demokracie. Putin vsádza na to, že dokáže zadržať vôľu a odhodlanie Ukrajiny, Spojených štátov a našich západných spojencov. Musíme mu dokázať, že sa mýli. Ak Ukrajina nezíska takú podporu, akú potrebuje, dedičstvom Kongresu bude ústupok diktátorovi. Naša dôveryhodnosť v očiach našich spojencov a nepriateľov sa vytratí a zmizne Amerika, ktorá sľúbila, že bude brániť slobodu, demokraciu a ľudské práva všade tam, kde sú ohrozené . Naši spojenci čelia existenčným hrozbám, naši priatelia a nepriatelia na celom svete sledujú, ako bude Amerika reagovať. Sleduje ich aj Vladimír Putin. Naši spojenci, NATO a celá Európa sledujú, aký postup si Amerika zvolí. Musíme Putina zastaviť hneď teraz.”

 

Preboha, chýba už len výkrik “America First” a “Heil Biden!”. (nie, alebo niekto iný). Žiaľ, ale páni spoza oceánu naozaj veria vo svoje božstvo a iné nezmysly, ktorými ospravedlňujú predurčenie americkej svetovlády – to je tá hrôza….

 

 

Po hlasovaní v Kongrese americký miliardár Ilon Musk v reakcii na príspevok na sociálnej sieti X od iného amerického miliardára Davida Sachsa, ktorý poznamenal, že finančné prostriedky, ktoré sú široko proklamované ako záchrana Ukrajiny, budú stačiť presne na polovicu “letnej protiofenzívy”, smutne konštatoval, že globalisti, ktorí stoja za prijatím tohto zákona, v skutočnosti nemajú “plán B” v prípade negatívneho vývoja na ukrajinskom fronte.

“Najviac sa obávam, že neexistuje žiadna stratégia úniku, je to len nekonečná vojna, v ktorej deti umierajú v zákopoch od delostreleckej a guľometnej paľby alebo od guliek ostreľovačov v mínových poliach,” napísal Musk. Vo všeobecnosti súhlasím s uvedenou myšlienkou, dovolím si ju však trochu poopraviť: globalisti nielenže nemajú žiadnu stratégiu úniku – oni ju jednoducho nemohli mať. Na akejsi podvedomej úrovni si zakázali akékoľvek hľadanie kompromisov a pokusy o triezvy pohľad na skutočný stav vecí, čím sa sami vydali na cestu svojho pádu, ktorý je každým dňom viac a viac nevyhnutný.

Alexej Belov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov