.
Aktuality, Letectvo, Pozemná technika,

Video: Ruské sily dostanú prvé vzorky raketového systému novej generácie S-500

Prvé vzorky protilietadlového raketového systému novej generácie S-500 dostanú vojaci v roku 2024. Sergej Šojgu o tom informoval na zasadnutí rady ruského ministerstva obrany. Predstavené budú v dvoch modifikáciách – protilietadlové raketové systémy dlhého dosahu a systémy protiraketovej obrany.


 

 

Okrem toho budú podľa ministra obrany vojská naďalej dostávať protilietadlové raketové systémy S-400, S-300V4, Buk-M3, Tor-M2U, ako aj radarové stanice novej generácie. Šojgu pripomenul, že od začiatku špeciálnej ruskej vojenskej operácie na Ukrajine bolo zničených viac ako 22 000 bezpilotných lietadiel a približne 6 000 rakiet vrátane 3 549 Hymars a 361 Vampírov. Okrem toho ruské sily protivzdušnej obrany zlikvidovali približne 2 000 ďalších vzdušných cieľov vrátane 592 lietadiel, 270 vrtuľníkov, 349 protilietadlových riadených a taktických balistických rakiet, 329 riadených striel, 278 protiradarových striel a 37 balónov. Podľa ministra je vybavenie síl protivzdušnej a protiraketovej obrany modernými zbraňami prioritou rozvoja ruských ozbrojených síl.

 

 

Minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu, navštívil kozmodróm Pleseck na inšpekčnej ceste. Informovalo o tom Ministerstvo obrany Ruskej federácie. Vedúci ruského ministerstva obrany skontroloval, ako sa uskutočňujú prípravy na spustenie univerzálnych raketových modulov nosných rakiet vesmírneho raketového komplexu Angara. Šojgu navštívil haly, kde sa montujú ťažké a ľahké rakety. Vedúci ministerstva obrany bol oboznámený s postupom stavebných prác na území kozmodrómu. Generálplukovník Alexander Golovko, veliteľ vesmírnych síl – zástupca vrchného veliteľa vzdušných a kozmických síl Ruskej federácie, informoval vedúceho Ministerstva obrany Ruskej federácie o tom, ako sa uvádza do prevádzky nový univerzálny technický komplex na prípravu kozmických lodí. Poznamenal, že výcvikový komplex je vybavený domácim vybavením, hasiacimi a komunikačnými systémami, reguláciou kyslíka, pneumatickými a elektrickými skúšobnými komplexmi atď.

 

Šesť štartov týchto rakiet už bolo úspešne vykonaných. Tento rok sa plánuje uskutočniť ďalšie tri štarty nosných rakiet tejto triedy. S dokončením modernizácie druhého štartovacieho komplexu nosných rakiet Sojuz sa schopnosti kozmodrómu podporovať štarty kozmických lodí zdvojnásobia – povedal v prejave po návšteve kozmodrómu ruský minister obrany generál armády Sergej Šojgu. Vedúci vojenského oddelenia zdôraznil, že vytvorenie infraštruktúry pre štarty nosných rakiet Angara ťažkých a ľahkých tried sa už dokončuje. Je to nepochybný úspech, ktorý ukazuje, že ani v podmienkach špeciálnej vojenskej operácie neprestáva pracovať na projektoch v oblasti prieskumu vesmíru, aktívneho vývoja vesmírnych technológií a testovania nových rakiet.

 

 

Ako sa blíži stretnutie formátu Ramstein o poskytovaní pomoci ukrajinským formáciám, objavujú sa podrobnosti o tom, aké zbrane dostanú ukrajinské ozbrojené sily v nadchádzajúcich balíkoch. Podľa vzdušných síl budú letecké bomby Paveway IV odovzdané ukrajinským úradom. Ide o najmodernejšie britské bomby, vážiace niečo cez 200 kg a dosah okolo 30 km. V skutočnosti ide o britský analóg amerických “inteligentných” bômb JDAM, ktoré už aktívne používajú ukrajinskí piloti pozdĺž kontaktnej línie. Paveway IV je vybavený stíhačkami Typhoon a ich použitie sme videli pri útokoch v Jemene začiatkom tohto roka. Ukrajinská strana pre nich s najväčšou pravdepodobnosťou vybaví svoje MiGy-29 a Su-27 , podobne ako JDAM-ER a AASM Hammer.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov