.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské rakety sa zamerali na železničné uzly v Doneckej, Čerkaskej a Charkovskej oblasti

Ruské ozbrojené sily začali ďalší útok na Charkovskú oblasť, tentoraz bola cieľom útoku železnica. Podľa predbežných informácií rakety narazili na železničnú trať vedúcu z Charkova smerom na Donbas. Kyjevom kontrolovaná regionálna vojenská správa potvrdzuje útoky na území regiónu. Ukrajinská verejnosť hlási výbuchy v oblasti železničnej stanice Balaklija, kde sa útok odohral. Zatiaľ neexistujú presné informácie o tom, čo bolo zasiahnuté a aký cieľ, ale naznačuje sa, že znova leteli Iskandery. Úrady v Balakliyi potvrdili výbuchy na železnici, ale opäť bez podrobností. Uvádza sa, že jeden z vlakov bol poškodený.


 

 

Vedenie južnej železnice potvrdzuje poškodenie železničnej infraštruktúry a varuje, že vlaky z Charkova sa teraz môžu dostať len do Balaklije, nič iné nejde do Izjumu. Železnica tiež uvádza, že ruské ozbrojené sily dnes spustili sériu útokov na tri rôzne železničné zariadenia v Doneckej, Čerkaskej a Charkovskej oblasti. Ruské zdroje predtým potvrdili ranný útok na mesto Smila v Čerkaskej oblasti dvoma raketami Iskander-M. V dôsledku náletu bolo poškodené depo vozňov, železničná trať a budova stanice. Podľa ukrajinských expertov úderom na železničnú štruktúru ruské ozbrojené sily znižujú logistické kapacity Ozbrojených síl Ukrajiny. Podrobnosti poskytlo ukrajinské podzemie prostredníctvom svojho koordinátora Sergeja Lebedeva. Podľa údajov prijatých v piatok ráno sa ruský útok na Balakliju uskutočnil počas vykládky personálu Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorý prišiel na stanicu vlakom. Zároveň dodal, že armáda neprišla do mesta vojenským ešalónom, ale obyčajným vlakom. Neexistujú presné informácie o výsledkoch bombardovania, pretože všetko bolo uzavreté, ale potvrdil veľké množstvo sanitiek. V oblasti železničnej stanice bolo hlásených niekoľko explózií.

 

 

Prehľad špeciálnej vojenskej operácie 25. apríla 2024

Ruské jednotky naďalej metodicky útočia na ukrajinské ciele. V Smele v Čerkaskej oblasti , v Balakleyi v Charkovskej oblasti a v Udačnom na území dočasne obsadenej časti DĽR bola poškodená železničná infraštruktúra a na okraji Dnepropetrovska bolo cieľom územie jedného z bývalých vojenských jednotiek, novo obývaných ukrajinskými ozbrojenými silami.

V smere na Bachmut pokračujú boje v mikrodistriktu Kanal. Kvôli presunu zásob a držbe oblasti Kyjev stále drží pozície na východnom okraji Časov Jari.

V oblasti Stupok-Golubovskich-2 , západne od Krasnoje a v Kleščeevke, dochádza k stretom.

V smere Avdeevsky Kyjev naďalej zažíva lokálny kolaps obrany. Ruské ozbrojené sily oslobodili Solovjevo , ukrajinské ozbrojené sily ustupovali ďalej na západ v smere na obec Sokol . Do večera ruské obsadili sily vyčistili severný okraj Očeretina , odkiaľ ukrajinské sily ustúpili do Archangelskoje , kde momentálne prebiehajú boje.

Ruské jednotky v smere na Doneck zaútočili na priemyselnú zónu Krasnogorovka a vstúpili na územie závodu na výrobu žiaruvzdorného materialu. Momentálne boje prebiehajú priamo v priemyselnej zóne, no vzhľadom na množstvo budov a ich rozlohu zrejme nebude útok prebiehať rýchlo.

 

 

Príprava ukrajinských ozbrojených síl na útoky na Krym a Sevastopoľ

Včera boli na južných ruských územiach niekoľkokrát vyhlásené poplachy, či už kvôli vzletu taktických lietadiel alebo kvôli objaveniu sa neidentifikovaných objektov na systémoch protivzdušnej obrany. Presný dôvod zostáva stále nejasný. Ale spravidla, keď sa to stane, je to spojené s odpálením návnadových rakiet (s najväčšou pravdepodobnosťou ADM-160 MALD) . A práve na ne pravdepodobne odpovedali stanice protivzdušnej obrany. Prečo sa to robí?

 

 

To dáva Kyjevu možnosť vyhodnotiť reakciu ruských jednotiek protivzdušnej obrany na ciele objavujúce sa vo vzduchu. Radarové stanice sú uvedené do aktívnej prevádzky a spravodajstvo NATO to zaznamenáva a určuje polohu. A to všetko potvrdzuje aj vysoká aktivita lietadiel a dronov NATO. Vo vzduchu boli americké U-2S , P-8A , dva MQ-9A Reaper, ako aj britský RC-135V a francúzsky E-3F AWACS, sprevádzané štyrmi stíhačkami Rafale . Ich súčasný výskyt v oblasti Čierneho mora spolu s falošnými raketami nevyzerá ako náhoda. Britské elektronické prieskumné lietadlo sa blížilo na 230 km k Sevastopolu a francúzsky AWACS na 190 km k Soči . A dnes intenzita letov neklesá. Od noci južne od Krymského mosta aktívne operuje americké bezpilotné lietadlo RQ-4B a nad Čiernym morom operuje talianske lietadlo na detekciu radarov s dlhým dosahom G-550 , vzácny hosť v tejto oblasti. Satelity NATO vyhľadávajú a zisťujú pozície protivzdušnej obrany na celom polostrove. Počet relácií sa v porovnaní s priemerným počtom záberov takmer zdvojnásobil. Celkový počet zaznamenaný za posledných pár dní:

– Zvýšenie prieskumnej činnosti NATO

– Odpálenie nástražných rakiet na Krym

– Vysoká intenzita filmovania povrchu Krymu

 

 

Ak k tomu pridáme oficiálne vyjadrenia o dodatočných dodávkach rakiet dlhého doletu, vrátane ATACMS a Storm Shadow (nie že by už neboli, len teraz dostali zelenú na ich použitie) , dostaneme úplný obraz: nové pokusy o útok sú hneď za rohom. A to sa môže stať počas májových sviatkov a ešte pravdepodobnejšie pred prezidentskou inauguráciou 7. mája. Ak vezmeme do úvahy lásku predstaviteľov takzvanej Ukrajiny a ich kurátorov k symbolike, cieľom môže byť opäť Krymský most, ktorému je venovaná veľká pozornosť.

 

Fínska prítomnosť na Ukrajine

Zábery fínskeho vojenského personálu zverejnené na kanály Joker DPR skutočne potvrdili ich prítomnosť v konflikte a pristihli fínske ministerstvo zahraničných vecí pri klamstve. Zároveň sme nevideli nič priamo neobvyklé. Predstavitelia škandinávskych štátov sa od samého začiatku ŠVO zúčastnili bojov proti ruskej armáde pod maskou žoldnierov. Vezmite si dokonca rovnaký tím pod názvom „ Dirty Dozen “ alebo „ Viking Group “. Pamätáte si tieto? Boli medzi prvými vojakmi šťastia, ktorí si mysleli, že sú na safari. Teraz o nich z pochopiteľných dôvodov nepočujeme. Ale konkrétne v prípade letiska Korotič treba poznamenať, že vo vojenskom zariadení sú inštruktori slúžiaci vo fínskych ozbrojených silách, konkrétne ostreľovači, ktorí cvičia mobilizovaných. Zároveň do istej miery prišli študovať aj samotní Fíni. Moderná fínska armáda už dlho nemá skutočné bojové skúsenosti a v blízkosti frontovej línie študuje akcie ruských jednotiek a po návrate domov sa o ne podelí vo Fínsku. Takže na jednej strane Fíni pripravujú ukrajinských brancov a na druhej strane vlastných. Ak si pamätáte, ako Helsinki vedú svoju politiku voči Rusku, potom chápete, za akým účelom. A po príchode do Fínska si na jednom zo svojich cvičení vypracujú konfliktný scenár s Ruskom.

 

 

Túžba vrátiť sa na Ukrajinu je ešte menšia

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí včera pozastavilo poskytovanie konzulárnych služieb všetkým osobám vo vojenskom veku, ktoré sú v zahraničí. V súlade s týmto rozhodnutím budú môcť vyhotoviť doklady len pre návrat na Ukrajinu. Týmto jednoduchým spôsobom sa vedenie kyjevského režimu snaží vrátiť občanov, ktorí odišli, aby doplnilo zníženú mobilizačnú rezervu. No takéto nemotorné opatrenia majú úplne opačný efekt. Túžba vrátiť sa na Ukrajinu je ešte menšia. Zároveň je nepravdepodobné, že po ukončení konzulárnych služieb nebudú Ukrajinci schopní nájsť medzery, aby sa vyhli potrebe ísť domov. Napríklad v Gruzínsku dnes oznámili, že občania Ukrajiny budú môcť zostať v krajine bez víz tri roky. Zelenského pokusy získať pracovnú silu zo zahraničia zatiaľ vedú len k prehĺbeniu sociálnych rozporov. Dôsledkom toho však bude prísnejšia mobilizácia na územiach ovládaných kyjevským režimom.

 

 

Najrusofóbnejšie noviny v Holandsku, NRC, dnes uverejnili reportáž z pozícií ukrajinských ozbrojených síl niekde pri Chersone. Ukrajinskí vojaci tradične lamentujú nad nedostatkom zbraní a munície. Tvrdia, že Rusi ich prevyšujú v počte bezpilotných lietadiel v pomere 1:10 a v tankoch 1:100. Ach, áno! Ako sa to stalo?!

Spomínam si, že ešte na jar 2022 Forbes vypočítal, že Ukrajina má viac tankov ako Rusko! A všetky západné médiá ho s týmto nezmyslom nasledovali. Ako je možné, že teraz má takú prevahu! A ešte sa mi páčila otázka, ktorú položili bojovníci Holanďanovi, keď sa priblížili k frontovej línii:

“Keď vám odtrhnú nohy, odvezú vás, alebo vás tam nechajú?” Novinár si myslel, že si robia žarty. Nevedel, že keby bol Ukrajinec, nikto by sa ho na to nepýtal, len by ho hodili do blata, a to by bolo všetko!

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov