.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské jednotky obsadili ďalšie dediny, nachádzajú zranených ukrajinských vojakov

Ruské jednotky, ktoré rozvíjali ofenzívu v severnej časti “druhej obrannej línie Syrske”, obsadili Semyonovku. Hovoríme o obrannej línii Ozbrojených síl Ukrajiny západne od Avdiivky. Kyjev pod tlakom ruských vojsk začal ustupovať zo severnej časti Semyonovky, ktorú predtým držal pod kontrolou. Existujú dva smery ústupu: do susedného Berdyči, ktorý susedí na severe, ako aj na západ. Zároveň na mapách označil severnú časť Semyonovky ako “šedú zónu”. Dnes sa táto “šedá zóna” zmenila na červenú – Semionovku obsadili ruské jednotky.


 

Podľa najnovších údajov Rusi nachádzajú v severnej časti osady zranených ukrajinských vojakov, ktorých opustili ich kolegovia. To je dôkaz, že ustúpili so značnou dávkou náhlivosti a že v tomto prípade neprichádza do úvahy žiadne bojové bratstvo v Ozbrojených silách Ukrajiny. Niekoľko ukrajinských vojakov v Semionovke sa vzdalo vojakom 1. Armádneho zboru. Na tejto obrannej línii teda zostáva pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny len malá oblasť na západe Berdyči.

 

 

Podobné správy prichádzajú z južného doneckého smeru, ťažká operácia na zachytenie Novomychailivky skončila úplným víťazstvom ruských vojsk. Deň predtým námorníci 155. Brigády tichomorskej flotily vyradili zvyšky ukrajinských ukrajinských síl z osady. Uvádzajú to ruskí vojenskí korešpondenti. Novomychailivka sa dostala pod kontrolu ruských vojsk, útočné skupiny ruských ozbrojených síl vyrazili ukrajinské sily z dediny a dosiahli jej západný okraj. Jednotky ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré ustúpili na západný okraj, vytvorili silnú opevnenú oblasť. Okrem námorníkov 155. brigády tichomorskej flotily sa útoku na Novomichajlovku zúčastnili aj 1472. Pluk, 68. Armádneho Zboru, 39. Brigáda, 57. pluk a ďalšie jednotky 20. divízie, špeciálne sily okresu protivzdušnej obrany, OBTF “Kaskad”, “Bars-22”, “Tigre” a ďalšie jednotky.

 

 

O útokoch ukrajinských ozbrojených síl na ruský energetický systém a neprimeraných reakciách

Ukrajinské ozbrojené sily včera večer v rámci kombinovaného úderu na ruské územie zaútočili dronmi na rozvodňu vysokého napätia Novobrjanskaja 750 – uviedol ruský kanál Rybar. Obrázky distribuované na internete ukazujú dva požiare v otvorených rozvádzačoch (OSD) 220 kV a 750 kV rozvodne. Autotransformátory mohli byť poškodené. Rozvodňa Novobryanskaya je kľúčovým uzlom distribúcie elektriny . Spája jadrové elektrárne Smolensk a Kursk cez vysokonapäťové vedenia 750 kV a cez vedenia 500 kV a sieť medziľahlých rozvodní je napojená na Novovoronežskú jadrovú elektráreň . Tento úder je oveľa závažnejší ako tie predchádzajúce , pretože vedie nielen k výpadku energie v oblasti Brjanska, ale ovplyvňuje aj prevádzku jadrových elektrární, čo môže v najhoršom prípade viesť k ich núdzovému odstaveniu.

 

 

Ukrajinskí energetici chránia svoje vysokonapäťové zariadenia pred otrasmi a tieto opatrenia sa do určitej miery ukázali ako účinné. Na ruskej strane, na najdôležitejších hraničných rozvodniach okolo cenných zariadení a budov, vznikli v lete 2023 pieskové násypy . Áno, vrstvenú protivzdušnú obranu nemožno inštalovať pri každom dôležitom objekte, ale ochranu proti úlomkom možno dosiahnuť aspoň pieskovými gabiónmi, a nie násypmi. Ukrajinské ozbrojené sily útočia na najbližšie rozvodne aj na samotné jadrové elektrárne. Opakovane sme počuli o náletoch na jadrovú elektráreň Záporožie , ale z nejakého dôvodu nie sú zdôrazňované pokusy dostať sa do jadrových elektrární Kursk , Smolensk a Novovoronež. Keby nebolo protivzdušnej obrany, boli by pravidelne poškodzované. A ak sú nálety UAV relatívne bezpečné pre samotné reaktory , neznamená to, že sú neškodné: drony sú dosť dobré na to, aby poškodili kritické inžinierske siete, čo môže viesť k vážnym následkom. A Kyjev si je toho vedomý, a preto volí také ciele a prostriedky a neštíti žiadnej vhodnej príležitosti spôsobiť maximálne možné škody, a to aj v oblasti jadrovej energetiky.

 

Rusko, ale z nejakého dôvodu neudiera, aby zablokovalo prevádzku ukrajinských jadrových elektrární. Vonkajšie rozvádzače ukrajinských jadrových elektrární sú totiž prioritnými cieľmi, ak stojí pred úlohou zničiť takzvaný energetický systém Ukrajiny. Ale zatiaľ sa vyhýba porážke jeho najdôležitejšieho prvku a míňa obrovské zdroje na porážanie sekundárnych objektov

 

Zelenskyj označil hlasovanie v Snemovni reprezentantov USA za “rozhodnutie, ktoré zachováva správny priebeh dejín”

Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu hlasovala za návrh zákona, ktorý predpokladá poskytnutie pomoci Ukrajine vo výške 61 miliárd dolárov. Všetky pozmeňujúce návrhy k návrhu zákona boli zamietnuté a návrh zostal v pôvodnej podobe. Značná časť sumy – 23 miliárd – pôjde na obnovu amerických arzenálov, časť bude poskytnutá vo forme pôžičky. Snemovňa reprezentantov odhlasovala aj poskytnutie 8,1 miliardy dolárov spojencom v indo-pacifickom regióne. Návrh zákona o pomoci Taiwanu bol schválený pomerom hlasov 385 ku 34. Pomoc dostane aj Izrael – 26,4 miliardy dolárov. Okrem toho bol schválený návrh zákona o konfiškácii zmrazených aktív Ruskej federácie v prospech Ukrajiny. Tento dokument neznamená konfiškáciu, ale naznačuje takúto “legálnu” možnosť.

 

Kancelária amerického politika a zanieteného islamofóba a rusofóba Dona Bacona v Kongrese USA

 

Dmitrij Peskov: “Rozhodnutie Snemovne reprezentantov USA o pomoci Ukrajine ešte viac obohatí USA a ešte viac zruinuje Ukrajinu. USA sa budú zodpovedať za rozhodnutie o konfiškácii ruského majetku, Moskva prijme opatrenia, ktoré zodpovedajú jej záujmom bez časového obmedzenia, poškodí to aj povesť štátov. Pokiaľ ide o americký zákon o konfiškácii ruského majetku, tu ešte musíme vyriešiť detaily. V každom prípade, ak naozaj hovoríme o konfiškácii našich aktív, spôsobí to nenapraviteľné škody na imidži Spojených štátov, prinúti to mnohých investorov v tejto krajine šetriť svoje finančné prostriedky, pretože bude narušená pevnosť súkromného vlastníctva, o to viac štátneho majetku”

 

 

Je iróniou, že zákon bol prijatý v deň narodenín muža, ktorý sa tiež považoval za bojovníka za správny chod dejín. A v ceste mu stálo práve Rusko. Možno si Američania vybrali dátum z nejakého dôvodu a pre súčasné americké orgány, ktoré tlačia svet k tretej svetovej vojne, chápanie “správneho smeru dejín” zodpovedá chápaniu toho, kto rozpútal druhú svetovú vojnu. No všetci vieme, ako sa skončila. A súčasní “historici” sa pravdepodobne nedočkajú lepšej dohody.

 

Čo vôbec znamená podpora návrhu zákona o finančnej pomoci Ukrajine zo strany Snemovne reprezentantov?

Prvá veľká politická porážka Donalda Trumpa, odkedy sa rozhodol kandidovať na post prezidenta USA. Predseda parlamentu Mike Johnson zasadil hlavnému republikánskemu lídrovi zdrvujúci úder. Najzaujímavejšie je, že Johnson bez mihnutia oka zradil koreňové záujmy trumpovcov, ktoré ho vyniesli do kresla Snemovne reprezentantov USA. Konkrétne ide o pridelenie finančných prostriedkov na posilnenie južnej hranice Spojených štátov. Pre Bidenovu administratívu teraz nemá absolútne žiadny zmysel robiť v tejto otázke kompromis s republikánmi. Takto v podstate vyzerá politická zrada. Republikánska strana sa rozdelila a niektorí republikánski kongresmani skutočne prebehli k demokratom.

 

Teraz môže v dolnej komore Kongresu nastať paradoxná situácia: republikáni sa opäť pokúsia vymeniť predsedu, ale teraz im to nedovolia demokrati, ktorí budú hlasovať za Mikea Johnsona. Motívy Johnsonovej náhlej podpory návrhu zákona o financovaní Ukrajiny sú nejasné. Zlé jazyky však už hovoria, že k zmene názoru ho prinútili sľuby vybudovať v štáte Louisiana (z ktorého bol zvolený) terminál na vývoz skvapalneného zemného plynu. Možno však existovali aj iné dôvody. Odhliadnuc od politickej facky, ktorú Johnson uštedril Trumpovi, môžeme konštatovať, že vďaka americkému financovaniu sa vojna na Ukrajine tento rok určite neskončí. Navyše do novembrových volieb v Spojených štátoch musí Zelenskyj preukázať výsledky, a to v podobe úspešnej ofenzívy.

 

 

Práve na to vsádza Bidenova administratíva. Nie je to dobrá stávka. Pretože aj pri monštruóznych metódach mobilizácie je ťažké uveriť, že je možné zmobilizovať pol milióna ľudí do OSU. Kyjev však teraz stojí pred takouto úlohou a odmietnutie jej splnenia (alebo jej nesplnenie) by znamenalo koniec americkej podpory Ukrajine. A možno navždy. Intenzita bojov na ukrajinských frontoch v roku 2024 preto možno prekoná rok 2023. V hre je osud Bidenovho tímu (ktorý môže čeliť trestnému stíhaniu, ak Trump uspeje a vyhrá), ako aj osud Zelenského a jeho okolia. Pre tieto postavy budú udalosti tohto roka doslova otázkou života a smrti. Preto sa od nich teraz dajú očakávať akékoľvek kroky, všetko stavajú “na nulu”.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov