.
Aktuality, Pozemná technika,

Zvýšenie mohutnosti ruskej palebnej prípravy; americké granáty pre ruské Piony, masaker húfnic D-20 v Achtyrke

Ukrajinské vojská podliehajú delostreleckej, raketovej a bombovej príprave útokov protivníka, ktorý má prinajmenšom päťnásobnú prevahu v počte vypálených delostreleckých projektilov. Kľúčovým faktorom v situácii oslabenej ukrajinskej PVO je aj rastúci počet zhodených kĺzavých leteckým bômb rôzneho typu a kalibru so súpravami UMPK, prípadne munície UMPB a v sektore Časov Jar bolo dokonca po čase zaznamenané nasadenie bitevných lietadiel Su-25 pri poskytovaní blízkej leteckej podpory (CAS).


 

Tiež sa zvýšila frekvencia používania delostreleckých rakiet kalibru 300 mm z raketometov Tornado-S a nasadenie kvázi balistických rakiet OTRK Iskander-M. Na rozdiel od delostreleckej ofenzívy z leta roku 2022 sú údery ruského delostrelectva, raketových vojsk aj letectva účinnejšie kvôli ich zvýšenej presnosti, zabezpečenej použitím moderných prieskumných prostriedkov vrátane dronov. Tiež vhodným výberom cieľov, ktoré zahŕňajú aj objekty dopravnej infraštruktúry, najmä železničnej, čo spomaľuje zásobovanie ukrajinských vojsk. Napriek vyššie uvedenému sa ruské velenie snaží ešte zvýšiť účinnosť úderov.

 

Letectvo sa pripravuje na nasadenie leteckých kĺzavých bômb kalibru 3 tony, pričom však nejde o typ FAB-3000 obrazca 1946, ale o bomby obrazca 1954. roku, ktorých výroba bola obnovená. Hovorí sa o možnosti použitia bômb FAB-5000 kalibru 5 ton a FAB-9000 kalibru 9 ton (táto bomba bude stručne popísaná v závere článku).

 

Ťažisko článku však bude predstavovať popis pozemných systémov, ktoré by mohli Rusku pomôcť využiť okno príležitostí do momentu, kedy sa prejaví zvýšenie vojenskej pomoci zo strany západu a tiež efekt dodatočnej mobilizácie podľa nedávno schválenej ukrajinskej legislatívy. Táto mobilizácia však pravdepodobne privedie na bojisko jednotky s menšou bojovou hodnotou, ako sú tie v súčasnosti nasadené, ktoré by sa Rusko mohlo pokúsiť zničiť. Ich veteráni už vedia, že nová mobilizácia neslúži na ich vystriedanie a demobilizáciu, lebo im bolo oznámené, že ich stiahnutie z prvej línie by znamenalo okamžitú porážku Ukrajiny a budú bojovať až do konca. Ten sa však vzďaľuje a šanca na ukončenie vojny do konca roka, nehovoriac už o lete alebo jeseni 2024 výrazne klesla. Kým ruské demografické straty v doterajšom priebehu vojny sú relatívne nízke, prinajmenšom plne ich vyvažuje prírastok obyvateľstva získaný na obsadených územiach alebo jeho bezpečným útekom do Ruska začiatkom roka 2022. Pre Ukrajinu však predĺženie vojny bude znamenať s určitosťou demografickú katastrofu zničením časti mužskej strany najslabšej kohorty jej demografického stromu, prípadne stratu ďalšieho územia až úplný zánik.

 

1. Výroba termobarických reaktívnych plameňometov na tankovom podvozku stúpla o 250%

Jednou z najničivejších zbraní nasadených Ruskom na ukrajinskom bojisku sú ťažké termobarické plameňomety. Dňa 19.4.2024, ruský výrobca bojových vozidiel zverejnil zábery z návštevy ruského ministra obrany vo svojej výrobnej prevádzke. Počas toho bolo oznámené, že výroba konkrétnych ťažkých plameňometných reaktívnych systémov TOS-1A Solncepjok sa zvýšila o 250 %. Ide o solídne zvýšenie najmä ak si uvedomíme, že paralelne sa objavili prvé správy o bojovom nasadení nových reaktívnych plameňometov TOS-2 Tosočka na podvozku nákladných automobilov a v pokročilom štádiu vývoja a testovania sa nachádza termobarický plameňomet TOS-3 Drakon, opäť na tankovom podvozku.

 

Správa o testovaní plameňometu Drakon:

 

TOS-1A býva opisovaný ako jeden z najničivejších zbraňových systémov na svete. Funguje podobne ako delostrelecký raketomet, ktorý odpaľuje 220 mm rakety naplnené termobarickou zmesou schopnou produkovať extrémne teplo, tlak a spotrebúvať kyslík, čím účinne ničí ciele vo svojom dosahu a na veľkej ploche. Rozhodnutie zvýšiť výrobu neprichádza len s rastom výrobnej kapacity ruského obranného priemyslu, ale odráža aj strategický význam týchto systémov na bojisku. Ťažký plameňometný systém TOS-1A Solncepjok na upravenom podvozku tanku T-72 alebo T-90, vystreľuje termobarické rakety, ktoré sú obzvlášť účinné proti opevneným pozíciám, živej sile v otvorenom teréne a ľahko obrneným vozidlám. Jeho nasadenie má vážny psychologický dopad na bojisku. Kvôli svojej schopnosti spôsobiť náhle rozsiahle škody na veľkej ploche môže demoralizovať nepriateľské sily.
Systém tiež zaznamenal v priebehu uplynulého obdobia, zvýšenie svojho dostrelu a presnosti. Pôvodne mal TOS-1A maximálny dosah asi 6 km, ale nedávne modernizácie ho predĺžili na 10 km. S muníciu TBS-M3 je dostrel 15 km.

 

2. Ruské delostrelectvo používa americké granáty M106 kalibru 203 mm

Nedávno sa objavili na ruskej strane bojovej línie zábery na americké trieštivotrhavé granáty M106, ktoré boli pripravené pre použitie v najvýkonnejších ruských samohybných delách 2S7 Pion, resp. 2S7M Malka. Ukrajinské zdroje špekulovali o tom, že ide o granáty dodané pôvodne Iránu ešte v dobe pred islamskou revolúciou. Treba si však uvedomiť, že po nej nasledoval konflikt známy ako iracko-iránska vojna, ktorý trval osem rokov a boje mali pozičný charakter. Akýkoľvek granát s hmotnosťou 90,72 kg by bol mimoriadne vzácny. Nedá sa vylúčiť, že Rusi nejako získali americké 203 mm granáty priamo na Ukrajine alebo inde.
Vedelo sa, že sa niečo deje, keďže Rusi začali posielať delostreleckým útvarom zvýšenej mohutnosti tabuľky pre streľbu s novými granátmi Izdeliye 203. Táto informácia bola získaná ukrajinskou rozviedkou už minulý rok a začalo sa pátranie, čo za nové 203 mm granáty to Rusi majú. Že budú staré a priamo z USA by asi nikoho nenapadlo, Ukrajinci pochopiteľne šalejú a Rusi mlčia ako hrob. Zdá sa, že prvotným zdrojom celej tejto kauzy je proukrajinský instagramový profil p1x_militarist.

 

Delo 2S7M Malka je zdokonalenou verziou 2S7 Pion kalibru 203 mm:

 

3. Pozemný dron Čelnok s tiahlou náložou systému UR-83P

Bol predstavený dron s názvom Chelnok, ktorý je vybavený odmínovacím systémom UR-83P. Je na podvozku jedného z terénnych vozidiel, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v severných oblastiach Ruska a používajú sa na geologický výskum, hľadanie nálezísk surovín. Pôvodné vozidlo bolo modifikované výmenou benzínového motora za motor elektrický a inštaláciou zariadenia na diaľkové ovládanie.

 

Vybrané vozidlo je pomerne veľké, s prázdnou hmotnosťou (bez systému UR-83P) 1,3 tony môže jazdiť po zemi maximálnou rýchlosťou 50 km/h alebo prekonávať vodné prekážky plávaním rýchlosťou 6 km/h. Podľa prezentácie jedno nabitie udrží dron v chode až 6 hodín. Prevádzkový dosah, maximálna vzdialenosť ovládania a niektoré ďalšie podrobnosti neboli zverejnené. Tvorcovia tvrdia, že dron je vďaka veľkým pneumatikám dostatočne ľahký v zmysle merného tlaku na pôdu na to, aby pod sebou neodpálil protitankové míny, vyznačuje sa dobrou priechodnosťou terénom a nízkou hlučnosťou, čo zvyšuje jeho šance na prežitie na bojisku.
Pochopiteľne, ak by sa takýto systém nasadil, snaha použiť ho na odmínovanie by bola veľmi malá. Tiahla Nálož systému UR-83P je 114 metrov dlhá, v jednom metri je osem kilogramov plastickej trhaviny PVV-7. Celková hmotnosť nálože je teda cez 900 kg. Bolo by to použité priamo proti pozíciám ukrajinských vojsk.

 

Robot Čelnok s UR-83P:

 

Použitie UR-83P v Sýrii počas bojov o Jarmúk, prakticky štvrť hlavného mesta Damask:

 

Použitie tiahlej nálože iného ruského systému UR-77 na zničenie ukrajinského oporného bodu v bojoch v meste Rubežnoe, o akom odmínovaní pomocou tiahlych náloží môže ísť reč?

 

4. Kaliber 130 mm nastupuje

Čím by si už Rusi za posledné dva roky nezastrieľali, nebol to „námorný” kaliber 130 mm (delá) ani kaliber 160 mm (mínomety). Ten prvý sa však možno nasadenia nakoniec dočká. Samohybné delá pobrežnej obrany na kolesovom podvozku A-222 Bereg boli koncom marca 2024 pridelené Dneperskej riečnej flotile.

 

Môžu tam prinajmenšom imitovať smer hlavného úderu prípadnej ruskej ofenzívy, ak by do úvahy stále pripadalo aj násilné prekročenie tejto vodnej prekážky, odrezanie Ukrajiny od mora a východ na hranice s Podnesterskom. Čo by však bol pre Rusko väčší prínos by bolo nasadenie ďalekonosných poľných kanónov kalibru 130 mm typu M-46. Tieto boli počas studenej vojny dlhé roky delami s najväčším dostrelom 27 km bežným granátom a 40 km aktívno-reaktívnym granátom. No netrvalo dlho a po necelých troch týždňoch po správach o A-222 bola téma M-46 uvedená do verejného diskurzu v Rusku. Prečo to trvalo tak dlho? Priamo pod videom známeho vojenského blogera sa píše, že by sa hodili na boj s americkými húfnicami M-777 alebo francúzskymi samohybnými húfnicami Caesar.

 

Ďalekonosný sovietsky kanón M-46 by Rusko malo skladovať v počte 350 až 650 kusov, Ukrajina ich mala do 24 kusov od Chorvátska, momentálne je to pravdepodobne okolo 15 kusov, tieto staré delá jej nikto veľmi dávať nechce. Má však šťastie, že väčšie “námorné” 180 mm delá S-23 už má len Sýria, odzbrojovacie procesy po konci studenej vojny neprežili

 

 

5. Raketové vrhače hlbinných bômb Rusko nasadilo už aj na tankovom podvozku

Použitie raketových vrhačov hlbinných bômb RBU-6000, ktoré boli pôvodne určené na ničenie ponoriek autor článku predvídal na pozemnom ukrajinskom bojisku vo svojom článku zo dňa 12.6.2023.

 

Trvalo však vyše tri mesiace, kým sa tak skutočne stalo. O tom bol tiež spísaný samostatný článok.

 

 

Čo tu máme dnes je len rozšírenie používania raketových vrhačov hlbinných bômb a to aj v kombinácii s podvozkom tankov T-80. Ako bolo písané v prvom článku, boli by vhodnejšie než obrnené pásové transportéry MT-LB, nehovoriac už o nákladných automobiloch Ural. So znižujúcou sa schopnosťou protibatériovej paľby ukrajinského delostrelectva sa môže efektivita raketových hlbinných bômb pri ničení ukrajinských opevnení veľmi zvýšiť. Ukrajincom sa len začiatkom apríla 2024 podarilo zničiť prvý RBU-6000 nasadený na pozemnom bojisku na automobilovom podvozku Ural pomocou FPV dronu.

 

Raketové vrhače hlbinných bômb RBU-6000 na podvozkoch tankov T-80B ostreľujú ukrajinské pozície. Raketová hlbinná bomba váži 112,5 kg a môže mať veľmi účinnú kumulatívnu hlavicu:

 

6. Masaker húfnic D-20 v Achtyrke

Bez dlhých komentárov možno ponechať zábery na zničenie 32 ukrajinských húfnic kalibru 152 mm typu D-20, ktoré boli zasiahnuté strelou z ruského OTRK Iskander-M. Zábery z Achtyrky v Sumskej oblasti sa dostali na západ aj vďaka indickému Hindustan Times:

 

7. Možnosti bomby FAB-9000

V Afganistane aj v prvej vojne na Kaukaze Rusko nasadilo letecké bomby FAB-9000, rovnako tak iracké letectvo v 80. rokoch minulého storočia v iracko-iránskej vojne. Bomba FAB-9000 kalibru 9 ton v skutočnosti váži 9407 kg a obsahuje 4297 kg trhaviny tritol. Bomba má cylindrický, pretiahnutý tvar trupu, s kruhovým prierezom a ogiválnou špičkou. Táto je navrhnutá najmä ako protiodrazová hlava. Ak bude bomba použitá s blokmi UMPK, bude nevyhnutné dať tam aerodynamickú kuklu na predĺženie doletu, lebo toto riešenie pochopiteľne zvyšuje aj aerodynamický odpor bomby.

 

Počas výbuchu FAB-9000 spôsobí detonačnú vlnu, ktorá úplne zničí budovy bežnej konštrukcie v okruhu 65 až 75 metrov. K vážnym poškodeniam stavebných konštrukcií dochádza v okruhu niekoľkých stoviek metrov. Tlaková vlna môže byť pre osoby smrteľná na vzdialenosť až 200 metrov. Úlomky bomby môžu spôsobiť zranenia na vzdialenosť až 1 km. Výraz humanitárne bombardovanie dostal v prípade tejto bomby určitý význam v Afganistane. Krátery na mieste ich dopadu sa využívajú v akvakultúre pri chove rýb. Ich priemer 80 metrov a hĺbka 20 metrov. Drevenými motyčkami 33 500 kubíkov nevykopeš.

 

Zábery z testovania bomby ODAB-9000:

 

FAB-9000 ale nie je najúčinnejšia ruská konvenčná letecká bomba. Tou by mala byť ODAB-9000, termobarická objemovo detonujúca bomba obsahujúca asi 7100 kg trhaviny vyrobenej s pomocou nanotechnológií, jej tritolový ekvivalent je tak 44 ton. Zaručený polomer zabitia je asi 300 m, ešte na vzdialenosť 2300 metrov ale tlaková vlna môže zraziť dospelého človeka k zemi. Problematika ruských leteckých bômb je však nateraz veľmi zložitá a ich popis dáva obrovský priestor na chybu. Týka sa to celého diapazónu bômb trieštivotrhavých, kazetových, objemovo detonujúcich, protibetónových, s inteligentnou submuníciou a podobne. Nie všetko, čo sa vyskúšalo v Sýrii sa použilo na ukrajinskom bojisku. To dáva priestor iným autorom na samostatné články o jednotlivých typoch v prípade, že budú nasadené v boji.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov