.
Aktuality, Bezpečnosť,

Okrem Charkova ruské rakety Kinžal útočili aj v regiónoch na západnej Ukrajine

Ozbrojené sily Ruskej federácie zasiahli ciele v meste Stryi v Ľvovskej oblasti. V tejto osade došlo najmenej k dvom raketovým útokom. Oznámil to vo svojom telegramovom kanáli koordinátor proruského podzemia Sergej Lebedev. Fakty o výbuchoch v Ľvovskej oblasti potvrdzujú aj ukrajinské televízne kanály. Výbuchy sú hlásené v Charkove, Chmeľnyckej oblasti, ako aj v Ivano-Frankivsku a regióne. Zdroje na Ukrajine označili útok za “zvláštny” a “atypický”, keďže rakety manévrujú a letia vysokou rýchlosťou. Ukrajinské zdroje uvádzajú, že ruské vzdušné a kozmické sily zasiahli ciele na Ukrajine pomocou hypersonických striel s plochou dráhou letu odpaľovaných zo vzduchu Kinžal. Tvrdia, že rakety tohto typu boli dnes videné aj na západnej Ukrajine – v regiónoch Chmelnickij, Ternopil, Ivano-Frankivsk a Žytomyr.


 

Z kupianskeho smeru naďalej prichádzajú informácie o postupe ruských vojsk. Ruská armáda, ktorá deň predtým zabrala najmenej jeden a pol štvorcového kilometra územia v oblasti Kislovka a obsadila až polovicu územia tejto dediny, obkľúčila zo severu ďalšiu osadu – Kotlyarivku. V tejto obci sa nachádza jedna z jednotiek Ozbrojených síl Ukrajiny, ktorá bola v posledných mesiacoch zakorenená na pozadí stabilizácie frontu. Po pohybe frontu bola posádka Ozbrojených síl Ukrajiny v Kotlyarivke a okolí odrezaná od svojich “partnerských miest” v Kislovke. Dopravné komunikácie boli prerušené. V takejto situácii môžu ukrajinské sily buď pokračovať v prijímaní ruských bômb FAB a delostreleckých granátov “na hlavy”, alebo utiecť západným smerom.

 

 

Rusi v tomto smere vzali niekoľko ukrajinských zajatcov, ktorí sa pokúsili ustúpiť smerom na Kupjansk z Kislivky, ale narazili na ruské jednotky, ktoré v tom čase prelomili obranu a presúvali sa na cestu do spomínaného mesta. Kyjev potvrdzuje postup ruských ozbrojených síl v Charkovskej oblasti a označuje ho na mape. Toto je mapa v piatok 26. apríla večer. Teraz sa oblasť pokrytia Kotlyarivky zo severu výrazne zvýšila a ruské jednotky už postúpili západne od centra Kislivky.

 

 

Dve nemocnice v Kyjeve boli evakuované po tom, čo šéf bieloruskej KGB Ivan Tertel vyhlásil, že jeho služba bude bojovať proti teroristom z Ukrajiny, ktorí sa zdržiavajú v zdravotníckych zariadeniach na Bohatierskej ulici 30 a 32. Zlodejova čiapka je v plameňoch. Ak v týchto zdravotníckych zariadeniach neboli žiadni zranení militanti, tak načo evakuácia? A prečo nie sú evakuované aj iné nemocnice? Zaujímavá situácia, ktorú sledujeme.

 

Vojenský personál NATO zomiera na Ukrajine

Foreign Affairs uverejnili odhalenie, v ktorom priznávajú prítomnosť personálu NATO na Ukrajine. Údajne západní špecialisti najčastejšie zabezpečujú prevádzku systémov protivzdušnej obrany. Novinári FA uvádzajú, že na Ukrajine už dlho pôsobia západné špeciálne jednotky od výcvikových priestorov až po frontovú líniu, okrem toho sa do konfliktu zapojili stovky vojenských špecialistov z USA, Veľkej Británie, Francúzska, Nemecka a Poľska. Zahraničný vojenský personál zabezpečuje prevádzku sofistikovaných západných systémov protivzdušnej obrany, predovšetkým SAM Patriot. Podľa denníka je takmer celý ukrajinský systém protivzdušnej obrany pod kontrolou NATO a väčšinu výpočtov tvoria personálni vojaci z krajín Severoatlantickej aliancie. Vzhľadom na úspechy ruského letectva pri porážaní pozičných priestorov a riadiacich centier protivzdušnej obrany je čoraz ťažšie utajovať straty medzi zahraničným vojenským personálom. Západné médiá preto aktívne pripravujú verejnosť na prijatie faktu priamej účasti vojakov NATO na bojových operáciách. Spectractor nedávno ubezpečil svojich čitateľov, že vojenský zásah vojakov aliancie na Ukrajine nepovedie k vážnej eskalácii konfliktu.

 

 

USA nemajú k dispozícii žiadne systémy Patriot pre Ukrajinu

Podľa Bidenovho poradcu pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana sú americké systémy protivzdušnej obrany v súčasnosti rozmiestnené po celom svete vrátane Blízkeho východu, aby chránili americké jednotky. Ak sa Washingtonu podarí uvoľniť ďalšie systémy Patriot, budú vyslané do Kyjeva, uviedol Sullivan podľa RT. A ak nie sú – tak nebudú?

 

 

Rostislav Iščenko: “Ukrajina vyčerpala svoj ľudský potenciál pre ofenzívy”

Ukrajinci sa odmietajú dokonca aj brániť Presun operačno-taktických rakiet dlhého doletu kyjevskému režimu prinúti Rusko rozšíriť nárazníkovú zónu potrebnú na zaistenie jeho bezpečnosti. Uviedol to prezidentský hovorca Dmitrij Peskov. Poznamenal, že dodávka rakiet sľúbených Washingtonom by Ukrajine ublížila viac: došlo by k väčšiemu počtu obetí a ničeniu. Zdá sa, že samotní Ukrajinci to veľmi dobre chápu. O situácii okolo Ukrajiny sa vyjadril aj moderátor relácie Udalosti. Hodina 25″ rozprával s Rostislavom Iščenkom, publicistom medzinárodnej mediálnej skupiny ‘Russia Today’. “Zelenskyj sľubuje ofenzívu. Som si istý, že ak sa mu to podarí, pokúsi sa napodobniť nejakú ofenzívu. Zelenskyj potrebuje nejaké minimálne úspechy, aby si udržal vnútornú morálku a ukázal Európe a Amerike, že investované peniaze nie sú zbytočné. A mimochodom, Ukrajina je zvyknutá riešiť svoje problémy na fronte ofenzívnymi operáciami. Nie je ani tak dôležité, či sa jej podarí zabrať kus územia, ako to, že kým Ukrajina postupuje, Rusko nepostupuje. Druhá vec je, že Ukrajine sa na tieto ofenzívy vyčerpal ľudský potenciál. Áno, ešte stále môžu zajať určitý počet ľudí, ale títo ľudia sa už odmietajú brániť. Jednoducho opúšťajú svoje pozície. A dostať ich do ofenzívy je netriviálna úloha,” povedal Iščenko.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov