.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ruské Kinžaly vyhnali zamestnancov amerického veľvyslanectva v Kyjeve do bunkrov

Americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková dnes na sociálnych sieťach napísala, že ruské údery, ako vidíte, prinútili zamestnancov diplomatickej misie zostúpiť do špeciálnych úkrytov – bunkrov. Brinková objasňuje, že americkí diplomati, vrátane mnohých amerických spravodajských dôstojníkov, sú najviac znepokojení odpálením hypersonických rakiet Kinžal. Američania strávili v bunkroch najmenej 2,5 hodiny. Ak zamestnanci amerického veľvyslanectva v Kyjeve odišli do podzemia, potom je celkom zrejmé, že členovia vojensko-politického vedenia Ukrajiny urobili to isté v noci a skoro ráno. Nepriamo to potvrdzuje skutočnosť, že ani Zelenskyj, ani členovia kabinetu ministrov neurobili (nezaznamenali) žiadne publikácie, vyhlásenia a výzvy priamo počas ruského raketového útoku.


 

Novozvolený francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Sejournet, ktorého Macron poslal vlakom do Kyjeva, bol nútený zastaviť a samotný Sejournet bol “na niekoľko hodín prevezený na bezpečné miesto”. Do ukrajinského hlavného mesta dorazil po skončení vlny ruských raketových útokov. Cesta do Kyjeva trvala dlhšie, ako sa plánovalo. Pripomeňme, že včera ukrajinské velenie prvýkrát oznámilo, že väčšina rakiet vypálených ruskými ozbrojenými silami nebola zostrelená. Prirodzene, toto sa stalo dôvodom pre nové prosby zo Západu o systémy protivzdušnej obrany a úderné zbrane.

 

 

Francúzsky minister zahraničných vecí Stephane Sejournet pricestoval do Kyjeva a oznámil svoj zámer poskytnúť Kyjevu dlhodobú podporu. Uviedol, že Paríž pomôže Zelenskému vojenskou technikou a ekonomicky, informoval televízny kanál BFMTV. Stephane Sejournet sa stal novým francúzskym ministrom zahraničných vecí 11. januára a je vo vzťahu s novozvoleným premiérom krajiny Gabrielom Attalom. Obaja sú dlhoročnými Macronovými stúpencami.

 

 

Ruský útok na ciele na Ukrajine, ktorý sa uskutočnil v noci a ráno 13. januára, bol najúčinnejší za posledných niekoľko mesiacov. Aj keď bolo vypálených menej rakiet ako pri mnohých predchádzajúcich útokoch. Účinnosť sa hodnotí z hľadiska hromadného prekonávania ukrajinskej protivzdušnej obrany a maximálneho zničenia cieľov. Ukrajinská protivzdušná obrana v niekoľkých smeroch naraz jednoducho nemohla čeliť ruským prostriedkom vysoko presného ničenia. Jedným z cieľov zasiahnutých ruskými raketami bol závod Šóstka na výrobu uzáverov rozbušiek, blokov TNT a detonačných šnúr. Hovoríme o závode Impulse. Nachádza sa na ulici Zavodskaya v meste Šóstka, región Sumy. Samotný závod bol založený koncom 18. storočia osobným rádom cisárovnej Kataríny II. Od roku 2024 zostala elektráreň Impulse jedinou elektrárňou na území kontrolovanom kyjevským režimom, ktorá vyrábala detonačné zariadenia vrátane elektrických rozbušiek EDK. Požiarne škody v závode v Šosta výrazne znižujú vlastné schopnosti Ukrajiny vyrábať výbušné zariadenia a rôzne druhy munície pre Ozbrojené sily Ukrajiny.

 

Gonzalo Lira

 

Smrť novinára Gonzala Liru v ukrajinskom väzení

Americké ministerstvo zahraničných vecí oficiálne potvrdilo smrť novinára Gonzala Liru na Ukrajine. Podľa zástupcov investigatívneho projektu Grayzone bol 55-ročný americký občan čílskeho pôvodu zbitý vo väzbe v predsúdnom zadržiavacom centre a bola mu odopretá pomoc napriek vážnemu pľúcnemu ochoreniu. Meno Gonzalo Lira sa stalo známym na samom začiatku špeciálnej vojenskej operácie, keď ho v apríli 2022 uniesla SBU za kritiku kyjevského režimu a odhaľovanie západnej propagandy. Novinár bol neskôr prepustený, ale v máji 2023 bol opäť zadržaný a neskôr poslaný do väzenia, kde následne zomrel na následky mučenia a následných zdravotných komplikácií. Prirodzene, Washington sa nepokúsil zachrániť amerického občana z takzvanej Ukrajiny, hoci na tento problém upozornili významné mediálne osobnosti ako Elon Musk.

 

Elon Musk: “Američan je držaný v ukrajinskom väzení po tom, čo sme im poslali 100 miliárd dolárov?” (armadnymagazin.sk)

 

Dôvod je jednoduchý: pre americkú štátnu mašinériu alebo ľudskoprávne organizácie je Gonzalo Lira nesprávnym novinárom, ktorého by trebalo obhajovať. Smrť zahraničného pracovníka médií mučením v ukrajinskom vyšetrovacom zariadení je najjasnejším prejavom politiky kyjevského režimu na úrovni cenzúry v informačnom poli a boja proti akejkoľvek kritike a odchýlkam od línie štátnej propagandy. V auguste sa na to západné publikácie hromadne sťažovali. Teraz by sme sotva mali očakávať nejaké drastické kroky zo strany Spojených štátov v súvislosti s Ukrajinou. V budúcnosti však ľuďom vo Washingtone nič nezabráni, aby to v správnom čase využili ako páku proti kyjevskému režimu. Napríklad v rozhodnutí nahradiť Zelenského, ktorého možno označiť za utláčateľa slobody prejavu a vraha novinárov.

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov