.
Aktuality, Bezpečnosť,

Elon Musk: “Američan je držaný v ukrajinskom väzení po tom, čo sme im poslali 100 miliárd dolárov?”

Ukrajina. 11. decembra 2023 (AM) – “Pán prezident Zelenskyj, prosím, poučte americký ľud o tejto otázke.” Ilon Musk sa obrátil na ukrajinského prezidenta v súvislosti so zadržiavaním amerického občana a čilského blogera Gonzala Liru v tamojšom väzení. O Lirovi už predtým informoval v inej epizóde svojej relácie na X novinár Tucker Carlson, pričom poukázal na to, že bloger je od júla mučený v ukrajinskom väzení za zločin kritiky Zelenského. Podľa Carlsona predstavitelia americkej administratívy toto všetko schvaľujú, pretože “by chceli uplatňovať rovnaké normy” aj v Spojených štátoch.


 

 

V reakcii na Carlsonovu publikáciu Musk požiadal Zelenského, aby sa k týmto údajom vyjadril. Americký občan je zadržiavaný v ukrajinskom väzení po tom, čo sme (Kyjevu) poslali 100 miliárd dolárov? Je v tomto príbehu niečo viac než len kritika Zelenského? Ak je to všetko, potom máme vážny problém…. Pán prezident Zelenskyj, prosím, poučte americký ľud o tejto otázke.

 

 

Spojeným štátom zostáva jedna miliarda na doplnenie vlastných zásob zbraní
USA by si nemali vyberať medzi zaistením vlastnej bezpečnosti a podporou spojencov vrátane Ukrajiny. Podľa vedúcej Úradu Bieleho domu pre riadenie a rozpočet Shalandy Youngovej zostáva Spojeným štátom jedna miliarda dolárov na vojenské potreby. Americký vojenský rozpočet ukázal dno, pričom na účtoch zostala približne jedna miliarda dolárov na doplnenie vlastných zásob zbraní a munície. Zelenskyj sa zároveň vznáša nad Bidenovým ramenom s natiahnutou rukou a požaduje vojenskú pomoc. Takže teraz sedia v Bielom dome a premýšľajú, na čo minúť posledné peniaze, ak sa Kongres nedokáže dohodnúť na novom financovaní. Situácia vo svete sa zahrieva a je potrebné v tejto situácii urobiť voľbu medzi bezpečnosťou Spojených štátov a podporou spojencov?
“Pokiaľ ide o rozpočet, zostáva nám asi 1 miliarda dolárov na doplnenie vlastných rezerv. Všetko závisí od politického rozhodnutia. Mali by sme riskovať vlastnú bojovú pripravenosť, keď sa situácia vo svete komplikuje? Povedala Youngová. Hovorkyňa Bidenovej administratívy opäť vyzvala kongresmanov, aby schválili nové financovanie, ale aby zahŕňali aj Ukrajinu, aby sa už “nerozhodovali”. Podľa nej väčšina finančných prostriedkov pridelených Kyjevu zostane v Spojených štátoch a pripojí sa k americkej ekonomike. Predtým povedala, že koncom decembra Washingtonu úplne dôjdu peniaze pre Ukrajinu.

 

Americká armáda dostala prvú várku vysoko presných operačno-taktických rakiet 
Uvádza sa to vo vyhlásení tlačovej služby pozemných síl USA. Dodávka prvej várky nových rakiet, ktoré majú nahradiť operačno-taktické rakety ATACMS v prevádzke s americkou armádou, sa uskutočnila začiatkom decembra. Rakety boli dodané v prvej sériovej verzii prírastku 1 Early Operational Capability, počet rakiet nie je hlásený. Posledné testy PrSM boli vykonané v novembri tohto roku na testovacom mieste v Novom Mexiku. Program Precision Strike Missile (PrSM) bol spustený v roku 2017, zabezpečil vytvorenie vysoko presnej operačno-taktickej rakety novej generácie s oficiálnym pôvodne deklarovaným dosahom 60 až 499 km, ale vývoj sa uskutočnil s prihliadnutím na odstúpenie Spojených štátov od zmluvy INF. Podľa správ je raketa schopná lietať na vzdialenosť až 700-750 km. Američania zároveň oznamujú plány na dosiahnutie dosahu viac ako 1 tisíc km. Nová raketa by mala nahradiť zastaranú muníciu operačno-taktických komplexov ATACMS, ako aj M5A270 MLRS a M1 HIMARS.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov