.
Aktuality, Pozemná technika,

Hizballáh zničil strelou Almas rádiolokátor systému Železná kupola

Dňa 18.4.2024 hnutie Hizballáh zverejnilo video, z ktorého jednoznačne vyplýva, že bol protitankovou riadenou strelou tretej generácie zničený rádiolokátor EL/M-2084, kľúčový komponent systému Kipat Barzel, ktorý je známy ako Iron Dome – Železná kupola.


 

Slovensko si tiež objednalo rádiolokátory EL/M-2084 MMR stredného dosahu (do 400 km?) v počte 6 kusov, rádiolokátory EL/M-2084 S-MMR-GBAD krátkeho dosahu (do 150 km) v počte 5 kusov a tiež rádiolokátory EL/M-2138 veľmi krátkeho dosahu (do 50 km) v počte 6 kusov.

 

Česko disponuje rádiolokátormi EL/M-2084 MMR v počte 8 kusov, 11 kusov si objednalo Maďarsko:

 

Pokiaľ ide o útok Hizballáhu, dá sa tiež potvrdiť, že zničený objekt sa nachádzal na izraelskej vojenskej základni Meron. Čo sa nedá bezvýhradne prijať je tvrdenie Hizballáhu o type použitej strely, mal to byť iránsky Almas 3. To je ťažká strela vhodná pre odpálenie z útočných helikoptér, ťažkých bezpilotných lietadiel a raketových stíhačov tankov alebo plavidiel. Nie je možné vylúčiť, že použitá bola v skutočnosti ľahšia strela Almas 1 alebo Almas 2 a Hizballáh len blufuje s dostrelom ťažšej strely, ktorý by mal byť cez 10 kilometrov. To by dostatočne skomplikovalo situáciu pre Izrael, ak by tieto strely skutočne Hizballáh mal, napríklad vojenská základňa Meron je na severe Izraela len 8 km od hranice s Libanonom. Akokoľvek, už 22.2.2024 zverejnil Armádny magazín článok o vývoji PTRS, v ktorom boli spomenuté prvé zaznamenané útoky hnutia Hizballáh na izraelské rádiolokátory pomocou prenosných striel Almas 1.

 

 

Medzitým, správu o útoku na rádiolokátor EL/M-2084, ktorý sa mal odohrať dňa 17.4.2024 potvrdili izraelské zdroje, stále menej citované aj slovenskými masmédiami. Tam sa uvádza, že incident bol zrejme reakciou na útoky izraelských bezpilotných lietadiel, ktoré zabili dvoch vojenských veliteľov Hizballáhu v mestách Ain Baal a Shehabiyeh na juhu Libanonu. Hizballáh tiež oznámil, že jeho bojovníci zasiahli salvami neriadených rakiet veliteľstvo Východnej brigády 769 v kasárňach Kirjat Šmona a veliteľstvo 146. divízie v kibuci Dža Atún.

 

 

Izraelské médiá následne potvrdili, že rakety Hizballáhu spôsobili škody v kasárňach Kirjat Šmona. Varovné sirény zazneli aj v izraelských osadách blízko hraníc s Libanonom. Izraelský armádny rozhlas v tejto súvislosti informoval, že bolo vypálených najmenej 20 rakiet smerom k oblasti Západná Galilea. Najhoršia pre Izrael by však bola strata rádiolokátoru.

 

EL/M-2084 je pokročilý viacúčelový radar AESA (Active Electronically Scanned Array) vyvinutý spoločnosťou Israel Aerospace Industries (IAI) a jej dcérskou spoločnosťou ELTA Systems. Zohráva kľúčovú úlohu v izraelskej viacvrstvovej obrane, hlavne pri úlohách detekcie a sledovania v rámci systému Iron Dome, ktorý zachytáva rakety krátkeho doletu a delostreleckú muníciu. Radar poskytuje detekciu a sledovanie vzdušných aj povrchových cieľov s vysokým rozlíšením a súčasne zvláda viacero hrozieb, vďaka čomu je účinný v prostredí s ich hustým výskytom. Funguje na frekvencii pásma S, čím zaisťuje robustný výkon za nepriaznivých poveternostných podmienok a rušenia.

 

Štandardná batéria Iron Dome obsahuje radar EL/M-2084, riadiacu jednotku rakiet a niekoľko odpaľovacích zariadení, z ktorých každé je vybavené 20 strelami, ktoré ponúkajú 360-stupňové pokrytie a možnosti rýchlej reakcie. Zatiaľ čo sa EL/M-2084 primárne používa v systéme Iron Dome, všestrannosť EL/M-2084 tiež umožňuje integráciu do iných izraelských systémov protiraketovej obrany, ako je David’s Sling and Arrow, čím sa posilňuje stratégia vrstvenej obrany krajiny.

 

Raketa Almas, vyrábaná v Iráne, je protipancierová a protipechotná zbraň krátkeho dosahu, známa ako iránska obdoba izraelskej rakety Spike. Strelu typu Spike-MR sa Hizballáhu podarilo ukoristiť počas bojov v roku 2006 a bola odovzdaná Iránu, ktorý ju skopíroval a ďalej vyvíJal. Dostupná je v troch verziách – Almas-1, Almas-2 a Almas-3 – tieto rakety boli prezentované na jar 2020 počas masívnej dodávky bezpilotných lietadiel iránskej armáde a boli testované z bezpilotného lietadla Ababil 3 v januári nasledujúceho roku. Rakety Almas sú všeobecne vybavené tandemovou kumulatívnou alebo termobarickou hlavicou a využívajú na navádzanie infračervené (IIR) a elektrooptické senzory.

 

Testovanie rakiet Almas na bezpilotnom lietadle:

 

Nenávratná strata radarovej jednotky EL/M-2084 by výrazne ovplyvnila Izrael a potenciálne by oslabila jeho viacvrstvovú obrannú sieť. Incident zvýrazňuje zraniteľnosť pokročilých vojenských technológií exponovaných asymetrickým útokov.

 

Tento poznatok sa týka aj toho nešťastného Slovenska, ktoré si okrem rádiolokátorov hodlá zaobstarať nové systémy PVO namiesto tých, ktoré odovzdalo Ukrajine. Ich kľúčové prvky môžu byť rovnako zničené a prípadne je už dnes ich účinnosť na modernom bojisku spochybniteľná.

 

 

Čokoľvek iné by však narušilo slávne obstarávacie tradície MO SR a tiež by na Slovensku niečo fungovalo – PVO. Ako vždy postačí, že sa nájdu peniaze na to.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov