.
Aktuality, Bezpečnosť,

Druhý a tretí front proti Izraelu: stotisíc bojovníkov z celého Blízkeho východu pripravených postaviť sa Izraelu

Politický analytik Dmitrij Rodionov hovorí o tom, aké sily sa chystajú prísť na pomoc Palestíne v konfrontácii s Izraelom a k čomu to môže viesť. Zdá sa, že Hizballáh otvoril druhý front na severe Izraela. Na libanonsko-izraelskej hranici neustále pracuje delostrelectvo a mínomety, sever Izraela sa pripravuje na bombardovanie, civilisti sú vyzývaní, aby sa uchýlili do bunkrov, tretie najväčšie mesto krajiny – Haifa – je pod paľbou, v Dimone, kde sa nachádzajú izraelské jadrové zariadenia, sa strieľa.


 

Hizballáh údajne obsadil kibuc na libanonskoizraelskej hranici. USA evakuovali veľvyslanectvo krajiny v Bejrúte a odporučili svojim občanom opustiť Libanon. Ak je to pravda, môžeme skutočne hovoriť o plnohodnotnom druhom fronte – na severe krajiny – popri existujúcom južnom fronte. V tomto prípade by sa židovskému štátu mohlo dariť oveľa horšie, ako pred pár dňami predpovedali analytici.

 

Keď sa začala nová vojna, bolo od začiatku zrejmé, že sily sú nerovnomerné. Izrael okamžite zmobilizoval 300 000 záložníkov – a to navyše k existujúcim silám IDF. Kolosálna prevaha v živej sile a vybavení, drvivá prevaha vo vzduchu a na mori (Izrael v skutočnosti kontroluje pobrežie Gazy) nedala armáde Hamasu, ktorú sotva možno nazvať armádou, žiadnu šancu. Bojovné vyhlásenia izraelského vedenia svedčili o odhodlaní ísť až do konca a skupinu zničiť a spolu s ňou – prevrátiť polovicu pásma Gazy na prach. To je však len na prvý pohľad. V skutočnosti to nie je také jednoduché.

 

Akou silou je Hamas

Mnohí ľudia žijú v stereotypoch minulých vojen. Človek si hneď spomenie na masaker v Gaze v rokoch 2008 – 2009 – operáciu Liate olovo, keď sa IDF snažili zničiť vojenskú infraštruktúru Hamasu nielen bombardovaním, ale aj pozemnou operáciou v Gaze. Vtedy došlo aj k blokáde regiónu. Operácia trvala viac ako tri týždne, Izrael určite vyhral, ale môžeme hovoriť o dosiahnutí cieľa? Hamas nikam neodišiel a väčšina mŕtvych na palestínskej strane boli civilisti. A teraz, o 15 rokov neskôr, vstupuje Hamas do vojny opäť, oveľa lepšie pripravený (štedro vyzbrojený zbraňami NATO, ktoré boli odpredané Ukrajine, a poučený nielen z vlastných vojen, ale aj z iných konfliktov našej doby – v Sýrii, na Ukrajine), zatiaľ čo IDF, ktoré už dlho nebojovali, sú očividne oslabené, čo sa prejavilo v ich úplnej nepripravenosti v prvý deň vojny. Ak Hamas v poslednej vojne bojoval s približne 20 000 mužmi, koľko ich bude schopný postaviť tentoraz? Podľa Vojenskej bilancie má Hamas vo svojich bojových brigádach približne 20 000 mužov. Podľa iných štúdií však ich počet dosahuje až 40 000. A to nepočítame, koľko ľudí by mohli zmobilizovať z pásma Gazy, ak tam začnú pozemnú operáciu.

 

Čo sa stane, ak sa k Hamasu pripojí Hizballáh

Hizballáh má, opäť podľa rôznych, nepotvrdených správ, od desať do 30 000 bojovníkov. A ak je Hamas väčšinou pechota s ľahkými zbraňami, dronmi a podomácky vyrobenými raketami, tak Hizballáh má mínomety, SAM, PTRK, hlavňové a raketové delostrelectvo, protilodné rakety iránskej výroby a podľa niektorých správ dokonca iránske operačno-taktické raketové systémy s dosahom až 200 kilometrov, ktoré môžu zasiahnuť stred Izraela. Okrem toho má skupina podľa nepotvrdených správ iránske rakety zem-zem M-600 a sovietske rakety Scud. Možno to nie je tá najhrozivejšia zbraň, ale je oveľa vážnejšia ako tá, ktorú má Hamas. V roku 2006 a počas druhej libanonskej vojny bojoval Hizballáh mesiac sám proti prevahe síl IDF. A to nie sú všetci, ktorí sa môžu zúčastniť na vojne proti Izraelu. Nie je k dispozícii pomoc prídu sily z Iraku a Sýrie

 

“Na akcie USA alebo ktorejkoľvek inej krajiny proti palestínskemu ľudu bude odpor reagovať silnou vojenskou odpoveďou,” povedal Akram al-Kaabi, generálny tajomník Harakat Hizballáh al-Nujaba, irackej šiitskej skupiny, ktorá má až desaťtisíc bojovníkov. Ďalšia iracká polovojenská skupina al-Hashd al-Shaabi tiež uviedla, že podporuje vpád Hamasu do Izraela a je pripravená prísť na pomoc. Dovoľte mi pripomenúť, že v Iraku boli počas vojny proti ISIS vytvorené Ľudové mobilizačné sily, ktoré združovali približne 40 skupín s celkovou silou do 100 000 ľudí. Väčšina z nich je teraz v Sýrii a mohla by sa ľahko zapojiť do vojny s Izraelom. Izrael však už zasiahol letiská v Damasku a Aleppe. Podľa správ palestínskych médií – s cieľom zabrániť pristátiu iránskeho lietadla. Čo alebo kto bol na palube tohto lietadla, nebolo špecifikované. Údery v Sýrii môžu byť aj varovaním Bašárovi al-Asadovi, aby neangažoval, neposielal ani neumožňoval šiitským bojovníkom cestovať do Izraela z jeho územia. Nakoniec im však nič nebráni vstúpiť z územia Libanonu, ak ten je už vo vojne s Izraelom. Izrael tak môže získať hneď tri fronty: južný, severný a severovýchodný. Podľa rôznych správ sa počet bojovníkov takýchto formácií pohybuje od 30 do 50 tisíc osôb, dobre vyzbrojených a s vážnymi bojovými skúsenosťami z vojen v Iraku a Sýrii.

 

Tých, ktorí chcú bojovať s Izraelom, je oveľa viac

Pripravenosť pomôcť Palestíne deklarovali aj jemenskí húsíovia (Ansar-Allah), ktorí sú pripravení nasadiť 20 000 až 50 000 bojovníkov. Je však pre nich oveľa ťažšie dostať sa na miesto vojenských operácií, keďže nemajú hranicu s Izraelom. Podľa informácií, ktoré kolujú v médiách, sa im údajne podarilo presvedčiť saudskoarabské úrady, aby ich bojovníkov pustili, ale všetko je oveľa zložitejšie s jordánskymi úradmi, ktoré sú protipalestínsky naladené a nechceli by sa s Izraelom pohádať z obavy, aby sa vojna nepreniesla na ich územie. Ešte ťažšie je to s afganským Talibanom, ktorý vyhlásil, že je pripravený podporiť Hamas, a ktorý tiež požiadal iránske, iracké a jordánske orgány, aby im umožnili pomôcť Palestíne. V každom prípade, aj bez toho, aby sme ich počítali, sa na podporu Hamasu môže zhromaždiť až stotisíc ľudí. A to nie sú vyzbrojení ručnými zbraňami a podomácky vyrobenými raketami a majú obrovské skúsenosti z dlhoročných vojen. Samozrejme, táto sila je sotva schopná rozdrviť Izrael, ale je celkom schopná spôsobiť mu veľmi vážne problémy s prenesením značnej časti bojových akcií na jeho územie.

 

Dovoľte mi pripomenúť, že Izrael už dlho nebojoval na vlastnom území a vo všeobecnosti neviedol žiadne veľké vojny s vážnymi protivníkmi; v posledných rokoch sa IDF venovali najmä trestným a okupačným operáciám v Palestíne. Teherán už mnoho rokov buduje okolo Izraela tzv. os odporu, ktorá je dostatočne vážnou silou aj bez samotného Iránu, ktorý má mimochodom azda najsilnejšiu armádu na Blízkom východe (610 000 aktívnych vojakov a 350 000 záložníkov).

 

Čo znamená zrážka s Iránom pre Izrael

Hlavnou otázkou je, či sa do vojny zapojí aj samotný Irán, pretože by to mohlo viesť k americkej intervencii a vyprovokovať, ak nie tretiu svetovú vojnu, tak najväčšiu regionálnu vojnu v dejinách. A mimochodom, celá táto vojensko-politická spleť neberie do úvahy možnosti arabských krajín, ktoré v posledných rokoch vždy tvorili protiizraelskú koalíciu. Zatiaľ radšej zostávajú neutrálne, ale čo ak sa genocída v Gaze stane pre ne absolútne neprijateľnou, čo ak sa ich vlastné obyvateľstvo bude doslova dožadovať ochrany svojich arabských bratov, čo sa teraz deje v pouličných demonštráciách? Čo len dokazuje, že Izrael zvíťazí s veľkým množstvom krvi.

Dmitrij Rodionov

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov