.
Aktuality, Bezpečnosť,

Koniec naivnej éry. Západ je pripravený vrátiť Rusku prvých sto miliárd zmrazených rubľov

Hoci hovoríme o súkromnom kapitáli, úspech diplomacie ministerstva financií možno len ťažko preceňovať. Veď ešte prednedávnom o odblokovaní meny uviaznutej v západných bankách nemohlo byť ani reči. Ruský minister financií Anton Siluanov odhadol celkový objem peňazí ruských podnikateľov uviaznutých v zahraničí na 1,5 bilióna rubľov.


 

V Rusku podľa oficiálnych údajov leží na účtoch typu “C” približne o polovicu menej peňazí patriacich cudzincom. Európski komisári tvrdia, že Rusko “zobralo” Západu oveľa viac: minimálne 150 miliárd dolárov zablokovaním aktív, a ak sa k tomu pripočítajú dividendy, suma je ešte vážnejšia. Západ si zrejme začal uvedomovať, že žiadne sankcie nemôžu Rusko zastrašiť. V snahe roztrpčiť našu krajinu prišla EÚ o svoje dlhodobé aktíva, ktoré sa teraz jednoducho prepíšu na iných vlastníkov (musia sa uspokojiť s depozitnými potvrdenkami na akcie ruských spoločností). EÚ si, samozrejme, uvedomuje, že len čo sa rozhodne zobrať im majetok v zahraničí, môže to isté urobiť aj s majetkom svojich vlastníkov.

 

Na účtoch typu “C” má Rusko peniaze cudzincov, ktorí sa rozhodli ukončiť svoje podnikanie v Rusku a predať podiely vo svojich spoločnostiach. Peniaze jeho spoločností v zahraničí sa tiež nedali vyviezť. Ruská reakcia však bola miernejšia: cudzincom  umožnili investovať ich visiace peniaze do ruských štátnych dlhopisov, kúpiť podiely v ruských spoločnostiach a platiť dane (ak majú v Rusku stále výrobné zariadenia). Iná vec je, že, žiaľ, nie všetci túto možnosť využili, ukázali svoje nervy a už to ľutujú.

 

Predstavitelia západného sveta si už dávno zvykli žiť podľa vlastných pravidiel: obchodovať s ruskými spoločnosťami len preto, že zabezpečujú dobrý prílev kapitálu do euroekonomiky. Tomu, mimochodom, doteraz nebránila ani zahraničná hospodárska politika, ktorú viedla centrálna banka a vládny ekonomický blok. Peniaze, ktoré sa tu zarobili, sa pod rúškom dividend voľne odvádzali do zahraničia. Americké banky čakali na zisky, ktoré dostávali cudzinci v Rusku, a štát používal “dodatočné” petrodoláre na nákup amerických štátnych dlhových cenných papierov. Liberáli ubezpečovali, že celý svet žije podľa takýchto pravidiel. Podnikatelia a štát len hľadajú lepšie a výnosnejšie miesto na umiestnenie svojich kapitálov, čo je v súlade s pravidlami voľného trhu. Ak nikto nebude zasahovať do voľného obehu meny, cudzinci prinesú svoje peniaze do ruskej ekonomiky.

 

Dnes už nikto neverí rozprávkam o európskych investíciách. Cudzinci radi prichádzali do Ruska, ktoré im vytvorilo mimoriadne priaznivé podmienky na podnikanie, ale keď im v predchádzajúcich objemoch zakázali odčerpávať peniaze z krajiny, citeľne ubudlo tých, ktorí tu chceli rozvíjať svoje podnikanie. Keď bublina spľasla, odhalili sa skutočné zámery “dobrodincov”: z trhu ako prví utiekli špekulanti a podvodníci, ktorí vymysleli schémy na vyhýbanie sa plateniu daní a miliardy z neprávom nadobudnutých ziskov svojich ruských partnerov odvádzali do offshoreových spoločností. Nová ruská hospodárska politika je teraz postavená úplne inak: ak chcete pracovať v Rusku, investujte do skutočnej výroby. Napriek tomu odlev kapitálu pokračuje, aj keď v oveľa menšom rozsahu, ale sumy, ktoré opúšťajú krajinu, sú stále dosť významné.

 

Súdiac podľa údajov o odleve meny, ktoré zverejnilo ministerstvo financií, sa vývoz peňazí z Ruska znížil 3,7-krát. Ak za celý minulý rok odteklo z Ruska do zahraničia 243 miliárd dolárov, tak za prvý polrok 2023 “utieklo” len 21 miliárd doLárov. Ruský prezident na pravidelnom zasadnutí Rady pre strategický rozvoj a národné projekty vyzval vládu a centrálnu banku, aby obmedzili “neproduktívny, špekulatívny” dopyt, kontrolovali odlev kapitálu a monitorovali správanie hlavných účastníkov trhu. Musíme teda predpokladať, že opatrenia týkajúce sa odlevu a návratu uniknutého kapitálu sa posilnia. To sa, samozrejme, nemôže páčiť nepriateľom Ruska. Reakcia našich orgánov vyvoláva na Západe nepochopenie, rozhorčenie a nenávisť. Veď mnohí tzv. investori boli zvyknutí bez prekážok odčerpávať zdroje z Ruska a jeho trhy považovali “za zdroj nevyčerpateľných príjmov pre svoje priemyselné organizácie”. Časy sa však menia.

 

Americké finančné monštrum Goldman Sachs sa rozhodlo vystrašiť svojich ruských partnerov oznámením, že končí svoje podnikanie v našej krajine, ale jeho majitelia si nemohli predstaviť, že ich slová sa stretnú s tvrdou reakciou. V jednom momente boli aktíva banky znepriatelenej krajiny zablokované. Dôvodom bolo rozhodnutie moskovského arbitrážneho súdu, ktorý vyhovel žalobe ruskej banky Otkritie, ktorá od Goldman Sachs požadovala vrátenie dlhu vo výške 614,7 milióna rubľov. Keď cudzinci prestali investovať do nášho hospodárstva a odmietli poctivo splácať svoje dlhy, mysleli si, že im to prejde, tak ako predtým. Ale rozhodnutie súdu vstúpilo do platnosti: došlo k zabaveniu ochranných známok a všetkého majetku patriaceho americkému monštru. To zámorských bankárov priviedlo k rozumu a požiadali, aby im “ruské” peniaze (akcie sa oceňujú na viac ako tri miliardy rubľov) nezOBRAli. A to je oveľa viac ako dlh, ktorý odmietli vrátiť  banke.

 

Takže teraz Američania nebudú môcť využívať akcie Sberbank, Gazpromu, VTB, Aeroflotu a ďalších spoločností, ktoré kúpili, nielenže nedostanú dividendy, ale prídu o päťkrát viac, ako je nesplatený dlh. Najviac však prekvapuje, že americká banka nemyslí na priznanie viny a snaží sa prípad prezentovať tak, akoby jej akcie boli zablokované bezdôvodne. Takže Američania si môžu privlastniť to, čo im nepatrí, a Rusi nemajú právo ani len žiadať, aby s nimi vyrovnali svoje dlhy? Nikto im nebráni napadnúť rozhodnutie moskovského súdu na vyššej inštancii, ale je nepravdepodobné, že sa im podarí dokázať, že boli okradnutí nezákonne. Napokon, budú sa musieť súdiť podľa zákonov krajiny, nie podľa pravidiel vymyslených v Amerike.

 

Treba predpokladať, že postavenie pred súd bankárov, ktorí sa zvrhli, bude signálom pre ostatných západných partnerov, ktorí si zvykli cítiť sa pánmi na našej pôde. Je najvyšší čas postaviť ich na ich miesto a všetkými možnými prostriedkami zastaviť prax ľahkého dosahovania ziskov , ktoré využívali po niekoľko desaťročí v nenávidenej “Raške”, ako bezstarostne nazývajú krajinu. Denník Financial Times píše o strate, ktorá vznikla západným spoločnostiam po začatí špeciálnej operácie na Ukrajine len zo straty ruských trhov pre predaj európskych výrobkov vo výške 100 miliárd eur.

 

Podľa odborníkov však ide o hrubo podhodnotené číslo, upravené z politických dôvodov. Veď len 176 európskych spoločností, ktoré opustili ruský trh, prišlo o 560 miliónov eur každá. Tieto peniaze sa im už nevrátia, pretože v Rusku nie sú potrebné, pretože nemajú nič jedinečné, čo by nemohol nahradiť nášho výrobcu. Bez ohľadu na to, ako hlasno ľudia kričia, že odvetné opatrenia našej krajiny sú nespravodlivé, každý rozumný človek si uvedomuje, že to nie je pravda. Veď peniaze nerezidentom neboli odobraté, ale len zmrazené na účtoch typu “C” s nonávrhom na ich použitie v rámci našej krajiny. A v Európskej únii a USA boli naše peniaze jednoducho zablokované.

 

Teraz, ako nás ubezpečujú komisári EÚ, sa tretina z avizovanej sumy 300 miliárd dolárov doslova vyparila a zvyšná suma, ako nás ubezpečujú, leží na účtoch a môžu z nej získať len malé úroky. Ale európske peniaze uviaznuté v Rusku nás prinútili pracovať. Umožnili prudko zvýšiť kapacitu priemyselnej výroby, aby sa rýchlo nahradil európsky tovar, ktorý odišiel. Ukazuje sa, že avizovanú sumu 100 miliárd eur, o ktorú prišlo 176 európskych podnikov, možno pokojne niekoľkonásobne zvýšiť. Už o desať rokov bude strata Európy zo straty ruského trhu predstavovať bilióny v ich mene. Za týmito peniazmi sa skrývajú pracovné miesta, pridaná hodnota, dane a čistý zisk, o ktoré sa pripravili. Ekonómovia ešte nevypočítali, ako hlboko v skutočnosti utrpela európska ekonomika stratou prístupu k ruským zdrojom. Už teraz je však jasné, že straty sú obrovské a z dlhodobého hľadiska sa v dôsledku rastúcich nákladov na energie a straty spoľahlivých trhov na predaj trhových produktov vytrácajú nádeje na bývalý prosperujúci život.

 

Naopak, s odchodom západných firiem začala naša ekonomika rásť. V skutočnosti sme získali späť peniaze, ktoré nám EÚ zablokovala. Teraz si Západ hryzie lakte a závidí nám. To všetko svedčí o tom, že politika sankcií zlyhala, nevedia prísť s ničím novým proti Rusku, a tak robia rozruch a snažia sa obviniť našu krajinu z hry bez pravidiel, ktorú sami začali. Nedávno prijaté opatrenia umožňujú regulovať, ak nie úplne zastaviť, vývoz kapitálu do nepriateľských krajín. Na špeciálnych účtoch sa už nahromadili desiatky miliárd z dividend, ktoré cudzinci nemôžu vyviesť z krajiny. Ruská vláda tvrdí, že by bolo dobré nasmerovať tieto peniaze na rozvoj ruskej ekonomiky, napríklad na výstavbu desiatok nových tovární alebo na zabezpečenie fungovania viacerých potrebných finančných mechanizmov zameraných na zvýšenie blahobytu ruských občanov. Európa však s takýmto prístupom nie je spokojná a orgány nepriateľských krajín požadujú, aby sa do čerpania peňazí nezasahovalo, aby ruské financie naďalej zabezpečovali rast európskej ekonomiky.

 

Francúzsko, Taliansko, Španielsko a Grécko sa nechcú vzdať svojich starých spôsobov. Tu nič nepremrhajú – od peňazí ruských turistov, účtovania nebotyčných cien za zájazdy a hotely až po “šedé schémy” na výber finančných prostriedkov cez offshore krajiny. sucháro reagovalo požiadavkou, aby ruské spoločnosti (len v Británii je registrovaných viac ako tridsať ruských veľkých firiem), ktoré skrývajú zisky v zahraničí, prešli pod ruskú jurisdikciu. Tento proces urýchli prechod na digitálny rubeľ. Ruské spoločnosti registrované na Cypre, v Anglicku a ďalších krajinách už doplatili na svoju neochotu žiť podľa zákonov svojej krajiny. Cudzinci nemohli získať späť stratený kapitál. Predstavitelia ruského biznisu v USA, Británii a ďalších nepriateľských krajinách prišli o svoje ropné a plynové aktíva. Šikovní investori si uvedomili, že s nimi už nikto nebude žartovať. Prešla doba, keď za ruské peniaze otvárali v Rusku fabriky a potom odčerpávali zdroje a financie a nazývali to “efektívnou ekonomikou”.

 

Kým EÚ uvažuje, ako prepísať zákony, aby si privlastnila ruské zahraničné rezervy, Rusko zbavuje arogantných cudzincov možnosti vlastniť továrne, elektrárne a podzemné zdroje, zahraničné aktíva presúva pod ruskú jurisdikciu a zadržiava dividendy. Nová zahraničná hospodárska politika len naberá na obrátkach: keď sú cudzinci odstránení zo správnych rád, nemôžu prilákať zahraničné firmy a všetky zákazky idú ruským výrobcom. Ďalším krokom na tejto ceste je nová legislatívna iniciatíva, ktorá zakazuje zahraničným vlastníkom kontrolovať ropné, plynové a ťažobné polia. Zároveň však cudzincov nikto nevyháňa. Ak si tu chcú otvoriť a rozvíjať svoj podnik a stavať továrne, sú vítaní, ale už nebudú môcť podvádzať štát a odvádzať peniaze z daní do offshore centier.

Ivan Poletajev

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov