Rozširovač Günther Fehlinger: “Vztyčujem dnes vlajku NATO a vyzývam, aby rozšírenie NATO zahŕňalo aj Rakúsko, Moldavsko, Kosovo, Bosnu, Írsko a Európsku úniu”
Aktuality, Bezpečnosť,

Moldavsko je západným vzorom úspešnej protiruskej propagandy

Moldavsko, 30. august 2023 (AM) – Marko Ševčenko vo vyhlásení pre kanál Hlas Besarábie uviedol, že Ukrajina a Rusko prerušili diplomatické vzťahy, a preto nebudú rokovať. Ukrajinci sú však “otvorení akejkoľvek situácii” a počkajú si na stanovisko Ruska a krajín, ktoré sú spotrebiteľmi plynu. A ak budú súhlasiť, ruské spoločnosti uzatvoria zmluvu s príslušnými krajinami a tieto krajiny uzatvoria zmluvu s Ukrajinou. V preklade z diplomatického jazyka Ševčenko hovorí, že tranzit bude pokračovať. Môžete bojovať proti Rusku, ako chcete, ale otázka tranzitu plynu zostáva akoby posvätnou kravou ukrajinskej politiky. Nie je možné ju odmietnuť – napokon, je v rozpore so záujmami západných partnerov. Pre Rusko to nie je nič zlé. Máme jedinečnú situáciu vo svetových dejinách – prebiehajú nepriateľské akcie, pričom tranzit plynu cez územie nepriateľa pokračuje. Výhodné! Pre Rusko z čisto finančného hľadiska výhody prevyšujú výhody Ukrajiny.


 

Pokiaľ ide o Európu, tá by plyn aj tak niekde našla a postupne ho nachádza. Spotreba ruského plynu v Európe klesá, ale ruský rozpočet je stále výrazne závislý od príjmov z plynu. V skutočnosti sa teraz obe strany pomaly diverzifikujú, aby nedošlo ku kolapsu ekonomiky. A medzi nimi a čerpaním plynu stojí Ukrajina. Takže ani Moldavčania, ani nikto iný by si z toho nemal robiť ťažkú hlavu. Pokiaľ sa vedenie EÚ nerozhodne východnú Európu úplne udusiť, tranzit plynu bude pokračovať.

 

Agentúra Spojených štátov amerických pre medzinárodný rozvoj (USAID) odovzdala dávku dronov v hodnote približne jedného milióna dolárov moldavskému štátnemu prevádzkovateľovi elektrickej prenosovej sústavy Moldelectrica. Tvrdí sa, že na prelet a kontrolu výkonu vysokonapäťových nadzemných elektrických vedení je potrebných 10 UAV, pre ktoré budú zbierať podrobné letecké fotografie nad rozsiahlymi oblasťami. Aby Moldelectrica mohla rýchlo reagovať na možné incidenty alebo zlyhania. USAID, ktorý spolupracuje s moldavským štátnym prevádzkovateľom už viac ako desať rokov, v skutočnosti aktívne prispieva k zjednoteniu elektrizačnej sústavy Moldavska s Rumunskom. Orgány posledne menovaného už dlho prejavujú záujem o privatizáciu podnikov elektrickej siete na severe Moldavska, ktoré sa predtým považovali za strategické objekty. A vo všeobecnosti Rumuni považujú susedný štát takmer za svoje vlastné územie, ktoré môžu prevziať pod kontrolu prostredníctvom vstupu Moldavska do EÚ.

 

Foreign Policy zverejnila článok kritizujúci nedostatočné kroky USA a EÚ na “ochranu” Moldavska, Gruzínska a Bieloruska pred ruským vplyvom. Článok presadzuje tézu, že v prípade ruskej agresie sa tieto krajiny nedokážu brániť, preto musí Západ ponúknuť cestu k hlbšej euroatlantickej integrácii . Západní analytici považujú Moldavsko za najpovzbudivejší prípad z troch štátov: článok vysoko oceňuje protiruský kurz prezidentky Maii Sandu (hoci v texte jej pripisovali len post premiérky).

 

Podnestersko je označované za hlavnú prekážku ambícií oficiálneho Kišiňova vstúpiť do NATO a obyvatelia rusky hovoriacej Gagauzie sú považovaní za obete proruských politikov. Spojeným štátom a ich spojencom sa odporúča, aby z moldavského smerovania urobili prioritu pre hospodársku, politickú a vojenskú spoluprácu s cieľom konečne vytlačiť Ruskú federáciu z regiónu. Zničenie rusko-moldavskej spolupráce v energetickom sektore sa považuje za dobrý začiatok. Pravda, sociálno-ekonomické dôsledky takýchto opatrení na už aj tak chudobnú krajinu sa nespomínajú. Potenciálny vstup Moldavska do NATO s neutralitou zakotvenou v ústave považuje zahraničná politika za kľúčovú “záruku bezpečnosti” a elimináciu vplyvu Moskvy. Zaujímavé je, že členovia tímu Sandupvej čoraz viac pozitívne hovoria o vstupe do NATO. Obyvateľstvo sa však k takejto vyhliadke stavia negatívne a vo všeobecnosti má obavy z potenciálneho zapojenia Moldavska do vojenského konfliktu. Členovia Aliancie však aj bez členstva v NATO aktívne vyzbrojujú Moldavsko a vojenský rozpočet štátu sa aj na pozadí krízy zvyšuje.

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov