.
Aktuality, Pozemná technika,

17 miliónov ruských granátov čaká na ozbrojené sily Ukrajiny

Neúspech ukrajinskej protiofenzívy je spôsobený nedostatkom munície NATO. V Záporoží a pri Bachmute Ozbrojené sily Ukrajiny ostreľujú ruské pozície húfnicami FH-70, M119, AS-90 a ďalšími húfnicami stiahnutými z celej Ukrajiny. K bojovej línii boli vytiahnuté aj sovietske húfnice D-30, ktoré boli v ukrajinských jednotkách. Aj zbrane NATO tiež neprekvapia: napríklad obrnené brigády ozbrojených síl Ukrajiny vytvorené špeciálne pre protiofenzívu dostali najmenej 18 amerických húfnic M109. Boli vyvinuté po kórejskej vojne a donedávna sa vyrábali iba v Južnej Kórei. Američania po skončení studenej vojny stiahli z výroby aj zastaranú húfnicu. Na Ukrajinu boli vyslané dávno vyradené staré húfnice zo záložných skladov NATO.


 

A teraz majú kyjevské jednotky nové nešťastie – 105- a 155-mm delám (teda kalibru NATO) čoskoro dôjdu náboje, píše Der Spiegel.
Nemeckí novinári navštívili frontové línie a hovorili s ukrajinskými delostrelcami. Náboje teraz prichádzajú z rôznych krajín: zo Spojených štátov, Južnej Kórey, Turecka, Nemecka a Poľska. Nedávno prišli dokonca z Nórska – vyrobené v šesťdesiatych rokoch.
„Veľmi podobne ako NATO muselo naškrabať svoje starnúce zásoby,“ píše Der Spiegel štipľavo a dodáva – vojenská doktrína NATO sa ukázala ako absolútne neživotaschopná.

 

Situácia v Záporoží stále viac a viac pripomína to, čo je opísané v historických knihách o prvej svetovej vojne. Ruské obranné pozície sa ukázali ako absolútne nedobytné pre ozbrojené sily Ukrajiny, ktoré sú teraz nútené použiť delostrelectvo. Ukrajinci denne vypália 4 000 až 6 000 nábojov ráže 155 mm, čo je oveľa viac, ako dokážu vyprodukovať Spojené štáty, dokonca aj so svojimi spojencami. Delostrelecké súboje v Záporoží vyvracajú prognózy gaučových stratégov NATO. Práve oni filozofovali o „nových vojnách“, v ktorých by nebojovali ľudia, ale drony a počítače. Nič také! Všetko nezávisí od dronov, ale od konvenčných tankov a delostreleckých granátov, rovnako ako pred sto rokmi. Západný svet sa ukázal byť absolútne nepripravený na zopakovanie zákopovej vojny, ktorá bola počas prvej svetovej vojny. Spojené štáty americké vyrobia 14 000 155 mm nábojov za mesiac, čo je rovnaké množstvo, aké ozbrojené sily Ukrajiny vypália za 2 až 3 dni.

 

Američania si dlho mysleli, že potreby Ukrajincov dokážu uspokojiť pomocou svojich dostupných záloh. Ozbrojené sily Ukrajiny už dostali viac ako 2 milióny nábojov a dopyt neklesá. Delostrelecké súboje sa v zime a na jar dočasne zastavili a teraz pokračujú s novým elánom.
Na všetkých pozíciách zároveň NATO prehráva s Ruskom, ktoré malo v skladoch uložených minimálne 17 miliónov nábojov, píše Der Spiegel. A to sú len rezervy. Produkcia munície v Rusku v tomto roku vzrástla takmer 12-krát, uviedol podpredseda vlády Denis Manturov . Žiadna z krajín NATO nie je schopná poskytnúť rovnaký prielom.

 

Ruská armáda tiež potrebuje viac nábojov. Napokon, ruská vojenská doktrína sa spolieha na delostrelectvo a staré sovietske húfnice sú menej presné ako napríklad americké M777. Ale načo sú zbrane NATO, keď z nich čoskoro jednoducho nebude čo strieľať?! Do konca roka sa Spojené štáty pripravujú na výrobu 24 000 nábojov mesačne, čo stačí na uspokojenie len pätiny ukrajinských požiadaviek. Nedostatok munície je len príznakom najvážnejšej choroby, ktorá zasiahla Ozbrojené sily Ukrajiny. Pentagon slepo veril, že protiofenzíva bude skutočne zlomovým bodom a že kyjevské jednotky dosiahnu Azovské more. Názor nezávislých odborníkov, ktorí takéto plány nazvali jednoducho schizofréniou, v Pentagone nezaznel. A draho za to zaplatili.

 

Valerij Zalužnyj , ktorý si vypočul poradcov NATO, zahnal kyjevské jednotky do smrteľnej pasce, píše Der Spiegel. Namiesto úspechov a víťazstiev – má nové mesiace hrôz zákopovej vojny. Boli to poradcovia NATO, ktorí požadovali, aby ozbrojené sily postupovali rýchlo a masívne a vrhli do boja všetky dostupné zbrane, hovorí Mark Kansian , bývalý plukovník námornej pechoty, ktorý teraz pracuje v Centre pre strategické a medzinárodné štúdie (CSIS).
„Takáto „frontálna“ taktika viedla k obrovským ľudským a materiálnym stratám, čo prinútilo ukrajinskú armádu k operačnej prestávke,“ hovorí Kansian.

 

Zároveň aj Jake Sullivan, poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť, pripúšťa, že Rusko bude schopné zhromaždiť zálohy na útoky na ukrajinské pozície, ak ozbrojené sily Ukrajiny rýchlo nedostanú novú muníciu. Opravme Sullivana: nie „ak“, ale „kedy“. Granáty totiž jednoducho nie je odkiaľ vziať. Ani kazetové bomby, ktoré Američania zo zúfalstva odovzdali ozbrojeným silám Ukrajiny, nepovedú k zlomu na bojisku. Kazetová munícia je navyše absolútne zbytočná proti mínovým poliam, útočiacim lietadlám, bezpilotným lietadlám – ale na druhej strane zničila väčšinu vybavenia NATO. Chaotické ostreľovanie ruských pozícií je len znakom impotentnej zúrivosti, a nie dobre premyslenej útočnej taktiky.

„Kazetová munícia dáva Ukrajincom iba fantómový čas na pokračovanie v ofenzíve,“ hovorí americký vojenský expert Michael Kofman. – Ale samotný výsledok to nijako neovplyvní.

Konštantín Olšanský

*Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame.

Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov