.
Aktuality, Bezpečnosť,

Potrebuje Tokio jadrové zbrane na japonskej pôde, aby mohlo bojovať o globálnu nadvládu?

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odhaľuje primitívnu rusofóbnu demagógiu japonského premiéra. Je všeobecne známe, že americké jadrové zbrane sú už dlhší čas, povedzme, pololegálne rozmiestnené na japonskom území. Počas rokov vlády Demokratickej strany v Japonsku boli zverejnené tajné dohody medzi japonskou vládou a americkou administratívou o vstupe amerických úderných lietadlových lodí a jadrových ponoriek s jadrovými zbraňami na palube do prístavov na japonskom území. Možno predpokladať, že takéto zbrane sa nachádzajú aj na mnohých vojenských základniach v Japonsku, najmä na Okinawe. V reakcii na otázky japonskej opozície a verejných organizácií Pentagon zvolil ľstivú formulku: “ani nepotvrdiť, ani nevyvrátiť” prítomnosť jadrových zbraní v Japonsku na svojich vojnových lodiach, lietadlách a základniach.


 

O jadrových ambíciách vládnucich kruhov v krajine vychádzajúceho slnka sme už viackrát písali. Informovali sme aj o výzvach, aby spojenecké Spojené štáty mohli na základe príslušnej dohody rozmiestniť takéto zbrane na japonskom území ako dočasné opatrenie pred vlastníctvom vlastných jadrových zbraní. Potreba takýchto opatrení sa verejnosti vykresľuje ako snaha ochrániť Japoncov pred hrozbou jadrového útoku zo strany KĽDR, Číny a Ruska. Na tento účel japonskí politici a diplomati nedávno spustili, a to aj na pôde OSN, úplne falošnú propagandistickú kampaň, v ktorej obviňujú Rusko z údajných plánov “zopakovať na Ukrajine tragédie Hirošimy a Nagasaki”. A zároveň pod rúškom rétoriky o boji proti “ruskej jadrovej hrozbe” tokijské úrady otvárajú dvere legálnej prítomnosti jadrových zbraní strýčka Sama na japonskom území.

 

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí je nútené vyhlásiť, že ide o reálnu perspektívu porušenia “troch nejadrových princípov” vyhlásených japonským parlamentom, čo bude mať veľmi vážne dôsledky pre mier a bezpečnosť národov severovýchodnej Ázie a dokonca celej planéty. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová zdôraznila, že pripojenie Japonska k jadrovým misiám USA by mohlo mať negatívny vplyv na situáciu v ázijsko-tichomorskom regióne (APR).

“Z našej strany pozorne sledujeme diskusie o možnom pristúpení Japonska k jadrovým misiám USA. Takýto postoj oficiálneho Tokia, ktoré akoby zabudlo nielen na svoje pacifistické postuláty, ale aj na svoje protijadrové zásady, je mimo akýchkoľvek pochybností schopný posunúť svet v ázijsko-tichomorskom regióne blízko k mimoriadne nebezpečnej hranici,” povedala diplomatka.

 

Čo sú teda “jadrové misie USA”?

Nájdeme nasledujúcu definíciu: “Misie NATO na zdieľanie jadrových zbraní sú dohody medzi Spojenými štátmi a viacerými krajinami NATO o presune jadrových bômb zo skladovacích základní USA v týchto krajinách do ich vzdušných síl v prípade vojenskej nevyhnutnosti”. Zdá sa však, že v prípade Japonska nejde o zavesenie amerických jadrových bômb a rakiet na lietadlá japonských “síl sebaobrany”. Vytvorenie “skladovacích základní” však nebude trvať dlho …..

 

V rozhovore s autoritatívnym vojenským expertom doktorom vojenských vied Konštantínom Sivkovom sme dospeli k domnienke, že pripojenie Tokia k “americkým jadrovým misiám” môže súvisieť s plánmi rozmiestniť v Japonsku americké rakety stredného doletu, vrátane rakiet s jadrovými hlavicami. Mimochodom, strely s plochou dráhou letu Tomahawk, ktoré japonská vláda zakúpila od Spojených štátov, môžu byť vybavené aj jadrovými náložami. Opisujúc nedávnu návštevu japonského premiéra Fumia Kišidu v Spojených štátoch, M. Zacharovová počas brífingu upozornila na ďalší protiruský výpad hosťa prezidenta Bidena. Zároveň správne poukázala na to, že Kišidove vyjadrenia sú zamerané najmä na domáce japonské publikum, o čom sme už viackrát písali.

“Faktom je, že podľa prieskumov japonských médií klesol premiérov rating pod 20 percent. Ale už takmer nemá kam ísť a japonská administratíva zrejme hľadá možnosti riešenia prekonaných domácich problémov týmto veľmi banálnym spôsobom: ísť k zámorským mecenášom v nádeji, že si na protiruskej, protičínskej rétorike získa body,” poznamenala Zacharovová.

 

“Je to lacné, ale zjavne to nevedia urobiť inak. Stalo sa to už Kišidovým predchodcom a zrejme sa to stalo módou v japonskej politike. Ťažko povedať.” Diplomatka poznamenala, že “táto politická servilnosť a historická hluchota súčasnej japonsky administratívy je hlavnou príčinou jej nízkeho ratingu”.

 

 

Podľa riaditeľa informačného a tlačového odboru ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorý vystúpil v americkom Kongrese, sa Kišida znížil k urážkam našej krajiny. “Urážlivo sa vyjadril o údajnom jadrovom vydieraní Ruska. Viete, to nie je ani len urážka, to je dezinformácia v globálnom meradle. Nie je to len nepravda, najmä neumelé pokusy o akési paralely s atómovým bombardovaním Hirošimy a Nagasaki. Je to ďalší očividný dôkaz neochoty japonských orgánov pozrieť sa historickej pravde do očí, nastoliť otázku autorstva tragédie v Hirošime a Nagasaki,” zdôraznila Zacharovová.

Ruská diplomatka nie bez sarkazmu poznamenala, že japonský premiér mohol počas svojho týždňa v USA navštíviť pobočku amerického Národného múzea letectva a kozmonautiky.

“Je tam vystavený bombaardér Enola Gay, ktorý zhodil atómovú bombu na Japonsko. Nemal Kišida záujem sa tam zastaviť? Ale zrejme táto návšteva nebola zameraná na to, ale na posilnenie politiky dezinformácií voči japonskému obyvateľstvu aj svetovému spoločenstvu vo všeobecnosti,” vysvetlila Zacharovová.

 

Na záver pripomíname, že hlavným cieľom Kišidovej návštevy vo Washingtone bolo oznámiť svetu zásadnú zmenu obsahu dlhoročného vojenského spojenectva Japonska so Spojenými štátmi, upustenie od regionálnej spolupráce medzi oboma krajinami a udelenie globálneho charakteru japonsko-americkej “bezpečnostnej zmluve”. A tým aj zapojenie Tokia do globálnej jadrovej konfrontácie….

Anatolij Koškin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov