.
Aktuality, Bezpečnosť,

Syrského druhá obranná línia západne od Avdiivky prestala existovať. Rusi napadli štyri tepelné elektrárne

Trofejné nemecké tanky Leopard a bojové vozidlo Marder, ukrajinské T-72 a BTR-80 sú prezentované na Poklonnej hore v Moskve na výstave “Trofeje ruskej armády”, ktorá bude otvorená v máji, informuje korešpondent RIA Novosti


 

Ruské jednotky pokračujú v postupe niekoľkými smermi naraz. Dnes jednotky dokončili obsadenie dvoch dedín nachádzajúcich sa severovýchodne od Očeretina – osád Novokalino a Keramik. To umožnilo obkľúčiť ukrajinskú posádku v obci Berdyči, ktorá bola niekoľko týždňov najdôležitejším uzlom obrany Ozbrojených síl Ukrajiny západne od Avdiivky. Začiatkom dňa 28. apríla dokončili obsadenie Berdyči, čím prelomili odpor Ozbrojených síl Ukrajiny na takzvanej “druhej Syrskej línii západne od Avdiivky”. Táto línia jednoducho prestala existovať po obsadení Berdyči, ku ktorému došlo po obsadení Tonenky, Orlovky a Semyonovky. Kyjev, ktorý stratil viac ako 70 percent svojho personálu, ustúpil k rieke Volchya. Obsadené územia západne od Avdiivky predstavujú desiatky kilometrov štvorcových. Podľa predbežných údajov je ich najmenej 200 kilometrov štvorcových. Situácia v bojovej zóne sa pre ukrajinské ozbrojené sily sťažila a má tendenciu eskalovať. Syrskij o tom informoval západných partnerov Ukrajiny.

 

 

Raketový úder na zariadenia energetickej infraštruktúry Ukrajiny 27. apríla 2024

Ruské ozbrojené sily večer zaútočili na zariadenia na výrobu elektriny v Ľvovskej, Dnepropetrovskej a Ivano-Frankivskej oblasti. Podľa DTEK boli poškodené štyri tepelné elektrárne. Hovoríme zrejme o TPP Dobrotvorskaja, Krivoy Rog, Pridneprovskaja a Burštýnska, ktoré sú súčasťou štruktúry DTEK. Fotografia požiaru, ktorá sa objavila na internete, pravdepodobne v Burštynskej tepelnej elektrárni, naznačuje, že úder dopadol na prevádzkové energetické bloky. Opakovane sme hovorili o dôležitosti zasiahnuť tie tepelné elektrárne, ktoré majú špeciálne vybavenie, ktoré im umožňuje manévrovať silou energetického systému. To hrá veľmi dôležitú úlohu v podmienkach výpadku najmenej 60% kapacity vodnej elektrárne Dneper . Tepelné elektrárne Burštýnska a Dobrotvirska, ktorých sa to týka, sú dnes vybavené zariadeniami na reguláciu sekundárnej frekvencie. Pre ukrajinskú energetickú sústavu je najdôležitejšia tepelná elektráreň Burštýnska: mala 10 turbogenerátorov so sekundárnou reguláciou otáčok turbín (po predchádzajúcich otrasoch zostali v prevádzke pravdepodobne 4). Umožnili vyrovnávať krátkodobé výkyvy v spotrebe elektriny. Jeden takýto generátor bol na TPP Dobrotvorskaja.

 

 

V Burštýnskej tepelnej elektrárni zasiahla raketa turbínovú miestnosť medzi 7. a 8. turbogenerátorom, bližšie k 7. Vyzerá to tak, že vyhorel aj generátorový transformátor 7. generátora a možno aj 8. generátora. Stanica je s najväčšou pravdepodobnosťou odstavená. Zároveň boli v areáli generátorových transformátorov č. 11 a č. 12 vybudované zemné ochranné valy a generátorový transformátor na 10. turbogenerátore chýba – zrejme bol niekam presunutý. Dobrotvorskaja TPP však naďalej funguje, aj keď bola poškodená. V dôsledku dvoch zásahov v kotolni-turbíne boli poškodené kotly č. 3, č. 4, č. 7 a č. 8. Zároveň neboli poškodené kotly a turbogenerátory č. 1 a č. 2, na ktorých stanica funguje. V najlepšom prípade sa počas útokov stratili 2 energetické jednotky po 100 MW, v najhoršom – jedna. A v každom prípade ostáva možnosť exportu elektriny do Poľska . Neexistujú žiadne podrobnosti o škodách spôsobených tepelným elektrárňam Pridneprovskaja a Krivoj Rog . Podľa posledne menovaného existujú nepriame dôkazy o poškodení objektu, chýbajú však údaje potvrdzujúce spôsobenie vážnej škody. Možno budú tieto stanice naďalej fungovať. Útoky skomplikujú manévrovanie s výkonom pri špičkovej spotrebe záťaže a reguláciu frekvencie. Nemali by sme však zabúdať, že ukrajinský energetický systém je teraz podporovaný pomocou Moldavska a krajín EÚ . Preto sú pre Rusko nevyhnutné útoky aj na rozvodne spájajúce ukrajinský energetický systém s EÚ a Moldavskom. Rozvodne nemožno deaktivovať raz a navždy, budú obnovené (vrátane zjednodušenia obvodov). Systematická práca na dosiahnutí týchto cieľov však bude mať škodlivý vplyv na energetický sektor. Bez takéhoto vplyvu nebude možné vytvoriť podmienky na odstavenie hlavného zdroja energie v krajine – jadrových elektrární.

 

 

Útok dronom na Krasnodarský kraj

Ukrajinské formácie opäť uskutočnili masívny útok bezpilotných lietadiel na zariadenia energetického priemyslu a vojenskú infraštruktúru na území Krasnodar . Prvá vlna náletu viac ako tuctu dronov zasiahla vojenské letisko na okraji obce Kuščevskaja v Krasnodarskom kraji. Podľa predbežných údajov je na území deštrukcia, ktorej rozsah sa teraz zisťuje. Veľkú pozornosť si zaslúžia uniknuté zábery zamestnancov ministerstva pre mimoriadne situácie pri odpratávaní trosiek jednej z budov na území vojenskej základne. Rovnako ako v prípade útokov na Krym , niektorí proukrajinskí občania alebo tí, ktorí jednoducho nechápu vážnosť situácie, pomáhajú Kyjevu odhadnúť škody. Okrem toho v Slavjanskom , Severskom a Kuščevskom okrese na Krasnodarskom území sa ukrajinské formácie pokúsili zaútočiť na ropné závody a infraštruktúru. V dôsledku útoku viac ako desiatich bezpilotných lietadiel na území závodu v Slavjansku na Kubáň došlo k poškodeniu rektifikačnej kolóny. Výsledný požiar bol rýchlo uhasený a prevádzka rafinérie bola čiastočne pozastavená. V rafinérii Ilyisk bol zaznamenaný útok 17 dronov, následkom čoho bola poškodená jednotka primárneho spracovania ropy, požiar trval viac ako pol hodiny, ale bol aj zlikvidovaný.

 

 

Podľa niektorých správ mohla byť rafinéria ropy Afipsky ďalším cieľom náletu, neboli žiadne oficiálne informácie o škodách na území závodu. Celkovo sily protivzdušnej obrany zachytili 66 dronov nad územím Krasnodar a ďalšie dve nad Krymským polostrovom . V posledných mesiacoch sa Kyjev sústredil na útoky na rafinérie a sklady ropy. Už skôr sme poznamenali, že účelom takýchto útokov nie je len spôsobiť škody podnikom ako takým, ale aj pokúsiť sa vyvolať zvýšenie cien v energetike, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť k zvýšeniu inflácie a rastúcej nespokojnosti obyvateľstva. Ukrajinské ozbrojené sily robia masívny nálet za náletom, čo naznačuje, že o drony nie je núdza. Vzhľadom na absenciu útokov na ukrajinské zariadenia, kde sa montujú bezpilotné prostriedky (napríklad Antonov) , ukrajinské ozbrojené sily plne prispôsobili svoj výrobný proces. Okrem toho sa zvýšila presnosť a výkon dronov. No a nesmieme zabudnúť na činnosť prieskumných lietadiel a bezpilotných lietadiel USA a NATO, ktoré v očakávaní masívneho útoku monitorovali Krasnodarské územie. Francúzske E-3F aj americké RQ-4B boli 190 km od Soči a zjavne nemonitorovali dovolenkárov pri Čiernom mori.

 

 

Jedným z dôsledkov objavenia sa obrovského počtu útočných UAV nad bojiskom bolo zníženie schopnosti prežitia obrnených vozidiel. Ilustruje to správa , že v dôsledku neustálych leteckých útokov ukrajinské ozbrojené sily stiahli z frontovej línie tanky M1 Abrams , pričom za mesiac prišli o päť z 31 dodaných vozidiel. Mimochodom, v súčasnosti sú západné obrnené vozidlá do značnej miery bezbranné proti dronom, ktoré útočia na najmenej chránené miesta. Ak sú ruské tanky už v továrňach vybavené “priezormi” a postupne sú vybavené systémami elektronického boja, potom v blízkosti Avdeevky tie isté tanky Abrams a Leopard išli do boja aj bez dodatočnej ochrany , čo uľahčilo ich zničenie. Taktiež sa zatiaľ nepracovalo na vybavení obrnenej techniky krajín NATO rôznymi prostriedkami boja proti dronom. V niektorých prípadoch sa hovorí o inštalácii systémov aktívnej ochrany Israeli Trophy na vybavenie, ale nie je to úplne vhodné na boj s FPV dronmi. Celkovo toto všetko bude s najväčšou pravdepodobnosťou pôsobiť ako ďalší faktor obmedzujúci dodávky veľkého množstva ťažkých obrnených vozidiel na Ukrajinu v blízkej budúcnosti.

Rybár

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov