.
Aktuality, Bezpečnosť,

Ako prevrat v Sudáne súvisí s Ruskom. Západ sa veľmi rýchlo zmobilizoval

Lídri povstaleckých sudánskych síl rýchlej reakcie sa len 48 hodín pred pokusom o vojenský prevrat stretli so „špeciálnymi vyslancami“ z USA, Spojeného kráľovstva a Nórska. Sudánske sily rýchlej reakcie (hoci stále je presnejšie nazývať sily rýchlej podpory / sily operačnej podpory) nie je potrebné nazývať ako špeciálne jednotky, ako môžete vidieť v mnohých dnešných správach. V skutočnosti ide o veľmi veľké ozbrojené formácie paralelné so sudánskou armádou, ktorých celkový počet sa odhaduje na niekoľko desiatok tisíc ľudí alebo viac, až do 100 tisíc. Zároveň, ako niekedy vidno, je nesprávne nazývať ich milíciou. V skutočnosti boli regrutovaní prevažne z milícií arabských kmeňov, ktoré bojovali na strane vlády v Darfúre a mimo neho, ale de iure aj de facto to už dávno nie sú milície, ale regulárne sily.


 

Z veľkej časti ide o pechotu v pickupoch s rôznymi zbraňami ( majú tiež kolesové obrnené vozidlá BTR-70MB1, WZ-523 atď.), ktorá bola pôvodne koncipovaná na podporu operácií sudánskej armády v boji proti rôznym povstaleckým skupinám, ale pod kontrolou vtedajšieho sudánskeho služobného spravodajstva a bezpečnosti. V skutočnosti sa ich názov preto doslovne prekladá ako Sily rýchlej podpory / Sily operačnej podpory. Pomerne aktívne však získavali silu a vplyv medzi sudánskymi orgánmi činnými v trestnom konaní a boli čoraz viac inštruovaní, aby samostatne vykonávali niektoré úlohy, viedli jednotlivé operácie atď.

 

Zintenzívnili sa najmä po tom, čo sa Sudán v roku 2015 v Jemene otvorene postavil na stranu Saudskej Arábie, keďže pozemný sudánsky vojenský kontingent pre bojové operácie proti Húsiom bol vo veľkom odobratý od Síl rýchlej reakcie (Sily rýchlej podpory), no treba pripomenúť že na vrchole svojej účasti sa až 40-tisíc Sudáncov zúčastnilo vojny saudskej koalície proti jemenským Húsíom. Sudán stiahol veľkú väčšinu svojich síl z Jemenu do konca roka 2019 – začiatkom roka 2020, no oni sa odtiaľ vrátili s ďalšími bojovými skúsenosťami a vojenským vybavením. V skutočnosti tu môžeme vidieť akúsi narážku na „Hashd Shaabi“ v Iraku, upravenú pre úlohu Iránu pri formovaní takýchto štruktúr začlenených do irackých ozbrojených síl.

 

V Sudáne pokračujú aktívne strety medzi silami rýchlej reakcie a sudánskou armádou. V dôsledku streľby zahynulo 64 ľudí a viac ako 600 bolo zranených. Dnes sa informovalo o troch mŕtvych zamestnancoch Svetového potravinového programu OSN, ktorí boli zabití počas stretov 15. apríla v Kabkabiji v Severnom Darfúre. Najtvrdšie boje pokračujú v Chartúme.

 

Sily rýchlej reakcie oznámili dobytie niekoľkých strategických objektov vrátane Generálneho štábu ozbrojených síl a Prezidentského paláca .
Podľa správ médií a vyhlásení povstalcov je asi 90 % hlavného mesta pod kontrolou Síl rýchlej reakcie, no tieto informácie pravdepodobne nebudú pravdivé. Sudánskej armáde sa vďaka výhodám v ťažkej technike a letectve podarilo zachytiť v hlavnom meste. Najmä 16. apríla večer sudánske ozbrojené sily vrátili územie generálneho štábu armády pod svoju kontrolu. Sudánskym ozbrojeným silám sa podarilo získať kontrolu nad základňami Síl rýchlej reakcie v oblasti miest Shambat , Gedaref , Karari a Kassal v strede a na východe krajiny.
Vojskám sa tiež podarilo odraziť útok na Port Sudan – jediné prístavné mesto v krajine – a dobyť miestnu základňu Síl rýchlej reakcie.

 

Vyhlásenia predstaviteľov Síl rýchlej reakcie, že povstalci úplne kontrolujú regióny Kordofan a Darfúr , sú tiež s najväčšou pravdepodobnosťou prehnané – informácie o stretoch odtiaľ naďalej prichádzajú. Zároveň sa uvádza, že majú základne v Al-Fasher , Al-Janein a Nyala. Rebelské sily naďalej kontrolujú leteckú základňu v meste Meroe , ktoré je kľúčovým logistickým uzlom Síl rýchlej reakcie na prepravu zlata a zbraní. Pokus o obkľúčenie základne ozbrojenými silami bol neúspešný.

 

Egypt a Južný Sudán sa ponúkli ako sprostredkovateľ pri riešení konfliktu medzi armádou a Silami rýchlej reakcie. Čad zároveň zhromažďuje jednotky k hraniciam so Sudánom. Na sociálnych sieťach aktívne kolujú zábery z pohybu ťažkej techniky. OSN dnes uskutočnila uzavreté konzultácie o situácii v Sudáne . V dôsledku toho bolo oznámené, že strany konfliktu súhlasili s trojhodinovým humanitárnym prímerím od 16:00 do 19:00 miestneho času. Hlásenia o streľbe zároveň neustali ani v uvedenom období. V súčasnej fáze konfrontácie strany odmietajú mierové ponuky a predkladajú si navzájom ultimáta o kapitulácii, čo vedie k pokračujúcej eskalácii v najbližších dňoch.

 

Podľa Al-Džazíry je 90 % územia Chartúmu pod kontrolou SRR. Arabská liga oznámila začiatok mimoriadneho stretnutia o Sudáne. Veľvyslanec krajiny zároveň požiadal o upustenie od cudzieho zasahovania do vnútorných záležitostí štátu. Súbežne s tým OSN v pondelok oznámila zorganizovanie uzavretých konzultácií o situácii v Sudáne.

 

Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken povedal, že je hlboko znepokojený eskaláciou násilia v Sudáne a vyzval na okamžité zastavenie nepriateľských akcií. Situáciu v Chartúme navyše označil za „krehkú“ a uviedol, že je v kontakte s tímom americkej ambasády ktorá je však v bezpečí. Povedal tiež, že pred niekoľkými týždňami dosiahli konfliktné strany v Chartúme veľmi dôležitú rámcovú dohodu o prechode na civilnú vládu – aj keď stále existujú niektoré dôležité otázky, ktoré „treba vyriešiť“. Deň predtým Blinken hovoril aj so Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi o bojoch v Sudáne, ktoré „ohrozujú bezpečnosť sudánskych civilistov a podkopávajú snahy o obnovenie demokratického prechodu“.

 

Zároveň americká tlač zverejňuje tézy , že vo vedení Sudánu sú ľudia spojení s Ruskom. Najmä sa znovu objavujú odkazy na vyšetrovanie CNN z roku 2022 týkajúce sa zapojenia súčasného vedenia Sudánu do „využívania zlatých zdrojov krajiny zo strany Ruska na financovanie ukrajinského konfliktu“. Aj vojenské vedenie Sudánu sa nazýva „kľúčovými príjemcami ruských zbraní a výcvikových služieb“.

 

EÚ vyzýva všetky sily v Sudáne, aby okamžite zastavili ozbrojené strety a zabezpečili ochranu civilistov. Uviedol to šéf zahraničnej služby EÚ Josep Borrell. Zároveň zdôraznil, že EÚ je pripravená podporiť akékoľvek iniciatívy a snahy vynaložené na vyriešenie konfliktu v Sudáne. Borrell o tejto otázke rokoval s egyptským ministrom zahraničných vecí Samehom Shukrim a poukázal na želanie EÚ koordinovať sa s Egyptom v nasledujúcom období s cieľom zastaviť vojenské operácie v Sudáne a zabrániť ďalšiemu zhoršovaniu situácie. Borrell hovoril aj s ministrom zahraničných vecí a medzinárodnej spolupráce SAE šejkom Abdullahom bin Zayed Al Nahyanom .

 

Generálny tajomník OSN António Guterres rokoval o situácii v Sudáne s egyptským prezidentom Abdalom Fattahom al-Sisim. Vyzval všetky strany, aby prestali bojovať, obnovili pokoj a začali dialóg s cieľom vyriešiť súčasnú krízu.

 

Spojené kráľovstvo vyzvalo vedenie Sudánu, aby urobilo všetko, čo je v jeho silách, na zadržanie jednotiek a deeskaláciu, aby sa zabránilo ďalšiemu krviprelievaniu. James Cleverley , minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva, tiež dodal , že “vojenská akcia situáciu nevyrieši”.

 

Hlboké znepokojenie nad situáciou v Sudáne vyjadrili kanadské úrady . Strany konfliktu žiadali najmä urýchlenú účasť na politickom procese a vytvorenie prechodnej vlády pod vedením civilistov.

 

 

Čína vyhlásila, že pozorne sleduje situáciu v Sudáne a vyjadruje nádej, že konfliktné strany zintenzívnia dialóg a spoločne pokročia v procese politickej transformácie. Situáciu podobne monitorujú aj malajzijské úrady. Veľvyslanectvo v Chartúme hlási, že v niektorých častiach krajiny pokračujú nepokoje, no všetkých 29 oficiálne registrovaných Malajzijčanov (väčšinou študentov) je v bezpečí.

 

Rusko dohaduje námornú základňu aj v Eritrei. Načo potrebuje ďalší prístav v regióne?

 

Vytvorenie ruskej vojenskej základne v Port Sudáne

Začiatkom roka 2021 sa objavili informácie, že ruské námorníctvo dostane nové logistické centrum v Sudáne, ktoré Rusku umožní kontrolovať Červené more a Suezský prieplav. Moskva a Chartúm uzavreli predbežnú dohodu o výstavbe ruskej základne v Port Sudáne. Dohoda umožňovala, aby v logistickom bode boli súčasne najviac štyri lode ruského námorníctva vrátane vojnových lodí. Rusko bude musieť Sudánu oznámiť 12 hodín pred príchodom svojich lodí a tri hodiny pred ich odchodom. Prítomnosť Ruska v tomto regióne sa nepáčila Spojeným štátom, ktoré začali vyvíjať tlak na Chartúm. V dôsledku toho bola dohoda odložená na neurčito. Mimochodom, Eritrea, sused Sudánu, už ponúkla Rusku, že na svojom území zriadi námornú základňu.

 

Aj napriek snahe USA sa Moskva a Chartúm dohodli na vytvorení vojenskej základne v Port Sudáne

 

Vo februári sa ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas návštevy Sudánu dohodol na vytvorení vojenskej základne pri Červenom mori. Zdroje Associated Press tvrdili, že všetky obavy týkajúce sa dohody boli vyriešené. Dohoda počíta s rozmiestnením základne v Port Sudáne, na ktorej bude 300 ruských námorníkov a až štyri lode vrátane tých s jadrovými motormi. Zmluva sa uzatvára na 25 rokov s možnosťou predĺženia na 10 rokov. Rusko získa prístav s rýchlym prístupom k Indickému oceánu. Moskva výmenou za to dodá Sudánu zbrane.
Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov