Ilustračné foto
Aktuality, Námorníctvo,

Rusko dohaduje námornú základňu aj v Eritrei. Načo potrebuje ďalší prístav v regióne?

Sudán, 1. marec 2023 (AM) – V polovici februára sa objavili správy, že Sudán je pripravený schváliť dohodu o vybudovaní ruskej námornej základne na pobreží Červeného mora. Od začiatku roka sa však po úradoch šuškalo o príprave dohody o výstavbe ďalšieho podobného zariadenia v susednej Eritrei. Rozhodnutie o tom údajne padlo počas návštevy Sergeja Lavrova v Asmare v rámci jeho januárového turné po afrických krajinách. Podľa niektorých správ dokonca strany začali pripravovať relevantné medzivládne dokumenty.


 

 

Eritrea sa nachádza pri úžine Bab el-Mandeb, cez ktorú prechádza trasa z Červeného mora do Indického oceánu. Najmä vďaka priaznivej geografickej polohe už v rokoch 1977-1991 na súostroví Dahlak existovalo sovietske námorné logistické centrum.
Asmara tiež pravdepodobne nebude klásť prehnané požiadavky na rozmiestnenie vojenskej základne, vzhľadom na diplomatické pozadie. Eritrea je jednou z najuzavretejších krajín sveta a dlhodobo je pod sankciami USA a EÚ, takže cudzie vojenské zariadenie na jej území je prinajmenšom zdrojom príjmov v podmienkach medzinárodnej izolácie. Okrem toho má krajina už prax nasadzovania podobných štruktúr: donedávna bol v Assabe kontingent zo Spojených arabských emirátov, ktorý prepravoval sudánskych žoldnierov do Jemenu. Preto proces založenia ruského logistického centra pôjde už pripravenou cestou.

 

Aj napriek snahe USA sa Moskva a Chartúm dohodli na vytvorení vojenskej základne v Port Sudáne

 

Ale aj so všetkými potenciálnymi výhodami vyvstáva logická otázka: prečo Rusko vôbec potrebuje toto zariadenie ak sa podobné zariadenie už stavia aj v susednom Sudáne. V kontexte reštrukturalizácie dodávateľských reťazcov v dôsledku sankcií sú takéto cudzie objekty dôležité pre vojenskú a civilnú prepravu. Príkladom je rovnaká základňa v Sýrii, ktorá sa stala dôležitým uzlom pre zabezpečenie dodávok do Afriky a Ázie. Dohoda o rozmiestnení logistického centra v Eritrei je signálom pre Sudáncov, že Moskva je pripravená na alternatívnu možnosť pre prípad, že by náhle odmietli hostiť ruskú základňu. To môže znížiť požiadavky úradov v Chartúme pri záverečných rokovaniach o výstavbe zariadenia v Port Sudáne.

 

Rusko nepotrebuje stavať obrovské drahé zariadenie v Eritrei. V prvej fáze sa môže obmedziť na logistický bod s jedným alebo dvoma kotviskami pre vstup malých lodí. Výdavky na takýto základ budú relatívne malé a zároveň bude možné ho v budúcnosti rozširovať. Dnes Rusko nemá veľa spojencov a ešte menej je pripravených hostiť jeho vojenské zariadenia. Preto treba každý takýto návrh brať vážne. Ak strany naozaj pripravujú podklady, je pre Rusko dôležité čo najskôr schváliť dohodu a začať so stavebnými prácami. Preukáže to vážnosť ruských zámerov a čiastočne ochráni pred možným odmietnutím Eritrejčanov. Na príklade základne v Sudáne, kde sa predlžovanie podpisu zmluvy premietlo na niekoľkonásobné predraženie stavby, by bolo naivné veriť, že rovnaký prístup nepovedie k podobným naťahovaniam aj v Eritrei.

Maroš Šolc

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov