Trieda Arleigh Burke, USS Ross (DDG 71) vchádza do prístavu Souda v grécku, foto: Petty Officer 2nd Class Kelly M Agee
Aktuality, Námorníctvo,

“Budeme kontrolovať oceán.” Aký bude nový americký torpédoborec

USA, 1. Február 2021 (AM) – Väčší výtlak, nový pohon, perspektívne zbrane. Pentagon prezradil podrobnosti projektu “torpédoborca budúcnosti” DDG Next, ktorý má vytvoriť už ku koncu dvadsiatych rokov jednu z hlavných tried amerických vojenských lodí. Vo Washingtone tvrdia, že táto loď poskytne námorníctvu dôležitú prevahu nad každým nepriateľom.


Rozhodnutie o vývoji torpédoborca piatej generácie bolo v USA prijaté minulý rok. Čakali na to dosť dlho, námorné velenie už dávno pripomínalo Bielemu domu, že jeho loďstvo starne. 27 torpédoborcov Arleigh Burke zo 67 bolo starších ako 20 rokov. Situácia s raketovými krížnikmi triedy Ticonderoga je ešte horšia, niektorým je cez 30 rokov. Pentagon stavil na “neviditeľné” torpédoborce projektu Zumwalt, počítal s 32 loďami. Kvôli obrovskej cene však loďstvo dostalo iba dve plavidlá.

 

“Plne sme vyčerpali zdroj modernizácie torpédoborcov triedy Arleigh Burke,” povedal novinárom kontraadmirál Paul Schlise.

“Všetky ich charakteristiky boli maximálne vylepšené. Nastal čas lodí novej konštrukcie. Naši nepriatelia stále rozvíjajú svoje vojenské námorníctvo. Potrebujeme torpédoborec, ktorý je schopný pôsobiť v priestore ich útočných zbraní. Bude potrebovať nový systém zásobovania energiou, “dodal.

 

Schlise vysvetlil, že perspektívne bojové lode budú vybavené veľkým počtom energetických zariadení, výkonnými prostriedami rádioelektronického boja, laserových zbraní, diaľkovými radarmi a senzormi. To všetko vytvorí nerovnomernú a nie vždy predvídateľnú záťaž na energetický systém. Pre tento projekt treba vyvinúť principiálne nový integrovaný systém zásobovania energiou. Podľa mienky kontraadmirála je to kľúč k nadvláde vo svetovom oceáne.

 

Integrovaný systém zásobovania energiou sa používa najmä na dvoch amerických torpédoborcoch triedy Zumwalt. Zvláštne na tom je, že lodné motory zaisťujú plavbu lode a zároveň tiež fungovanie palubného zariadenia. Na torpédoborcoch Arleigh Burke a krížnikoch Ticonderoga majú elektronickú perifériu na starosti samostatné generátory. Problém spočíva v tom, že loď nemusí vždy vyrobiť dostatočné množstvo energie pre celú palubnú elektroniku. Integrovaný systém zásobovania energiou umožní vytvoriť “nedotknuteľnú zásobu”, ktorá bude použitá podľa potreby.

O projekte DDG Next je zatiaľ málo prístupných informácií. Je známe, že hlavnou útočnou silou majú byť perspektívne hypersonické rakety . Nezmestia sa do vertikálneho odpaľovacieho zariadenia mk41, ktorými sú vybavené dnešné americké lode. Preto má byť perspektívny torpédoborec väčší ako Arleigh Burke (úplný výtlak 9,5 tisíc ton), ale menší než Zumwalt (16 tisíc ton).

 

“Nepotrebujeme obrovské monštrum. Na druhej strane ale potrebujeme väčšiu zásobu zbraní, než majú dnešné lode, “povedal predtým novinárom náčelník vojenských námorných operácií amerického vojenského námorníctva admirál Michael Gilday. “Na Arleigh Burke posledných modifikácií sa nedá inštalovať veľa dodatočných zariadení a zbraní. Preto potrebujeme torpédoborec principiálne novej konštrukcie. Zmysel je v tom, aby na tejto lodi boli inštalované všetky najmodernejšie systémy, ktoré potom budeme zdokonaľovať a tiež nahrádzať novými, “dodáva.

 

Vo finančnom roku 2021 má byť do vývoja perspektívneho torpédoborca investovaných 46,5 milióna dolárov. Výdavky na jednu loď sa odhadujú na 2,5 miliardy dolárov. Odborníci ale majú za to, že to budú ešte väčšie sumy. Prvé sériové výrobky sú zvyčajne oveľa drahšie ako nasledujúce. V Pentagone sú však presvedčení, že DDG Next bude podstatne lacnejší ako smutne preslávený Zumwalt (4,2 miliardy každý).

 

USS Zumwalt

 

V Rusku majú tiež niekoľko ambicióznych projektov budúcich lodí. Jedným je torpédoborec projektu 23560 Lider. Vývoj bol zahájený v roku 2010. Tieto lode majú nahradiť torpédoborce projektu 956, veľké protiponorkové lode projektu 1155 a tiež raketové krížniky projektov 1164 a 1144. Presné technické parametre Lider neboli zatiaľ zverejnené, vieme však, že torpédoborec príde na 100 miliárd rubľov.

 

Projekt 23560 sú atómové torpédoborce prvej triedy pre vzdialené morské a oceánske priestory. Plný výtlak je 17-19 tisíc ton. Loď má byť vyzbrojená protilodnými raketami Onyx a Cirkon a takisto okrídlenými Kalibrami pre pozemné ciele. Loď má 64 odpaľovacích rámp. Lodná protivzdušná obrana je námorná verzia protileteckých systémov S-400 alebo perspektívnych S-500, torpédová zbraň sa skladá z 12 prístrojov Paket-NK. Leteckú skupinu tvoria dva vrtuľníky v palubných hangároch.

Torpédoborec vyvíja rýchlosť nad 30 uzlov, autonómna plavba je 60-90 dní. Posádka nie je pre loď s týmto výtlakom moc početná, 400-500 námorníkov. V auguste 2017 bola zverejnená správa, že projekt Lider bol schválený ruským ministerstvom obrany.

 

Podľa posledných správ nemá byť výstavba torpédoborca začatá skôr ako v roku 2023. Plánuje sa výstavba minimálne ôsmich týchto lodí. Ostatne s ohľadom na problémy ruského obranného priemyslu s výstavbou veľkých lodí existuje veľká pravdepodobnosť, že tieto plány budú upravené a že práca na projekte Lider bude podstatne odložená.

Andrej Koc

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov