.
Aktuality, Námorníctvo,

Ukrajinskí potápači zatajili poškodenie plynovodov Nord Stream? Čo je známe o potápačoch?

Generálna prokuratúra Ruskej federácie oznámila, že zaslala príslušným orgánom USA, Nemecka, Francúzska a Cypru žiadosti o vyšetrenie teroristických útokov na plynovody Nord Stream a Nord Stream-2. Tomu predchádzala výzva poslancov Štátnej dumy Andreja Krasova, Nikolaja Charitonova, Jany Lantratovovej a verejne činných osôb Alexandra Dugina a Andreja Derkača, aby vyšetrili skutočnosti možného zapojenia osôb a štruktúr do organizovania a financovania teroristických činov na území Ruskej federácie, ako aj poškodenia plynovodu Nord Stream. Vo svojom vyhlásení uviedli mená a priezviská osôb, ktoré uskutočnili “kryciu operáciu” s cieľom odvrátiť podozrenia od Spojených štátov a členských štátov NATO.


 

Autori dokumentu upozorňujú, že podrobná chronológia udalostí pred vyhodením plynovodov do vzduchu je opísaná v článku amerického investigatívneho novinára Seymoura Hersha “Ako Amerika vyhodila do vzduchu Nord Stream”. Materiál informuje o udalostiach a stretnutiach najvyššieho politického, vojenského a spravodajského vedenia Spojených štátov zameraných na plánovanie operácie na zničenie Nord Streamu.

 

 

Poslanci konštatovali, že tesne pred výbuchmi sa v blízkosti vetiev ropovodu konalo cvičenie NATO, hoci na cvičenie bola vyhlásená iná lokalita, a poukázali aj na nezvyčajné plavby plavidiel zo Spojeného kráľovstva, Panamy a Poľska v oblastiach neďaleko miest budúcich výbuchov v dňoch 22. – 24. septembra 2022.

 

“Operácia Krytie”
Seymour Hersh vo svojom vyšetrovaní uviedol, že vo všetkých fázach plánovania operácie na zničenie Nord Streamu venovala Bidenova administratíva osobitnú pozornosť odvráteniu akéhokoľvek podozrenia od USA a členských štátov NATO. Preto podľa autorov výzvy dobre naplánovaná operácia predpokladala “kryciu operáciu”, ktorá mala vylúčiť obvinenia zo strany skutočných páchateľov a príjemcov.

 

“Ukrajina, ktorá je v konflikte s Ruskou federáciou, je na takúto úlohu v medzištátnej organizovanej zločineckej skupine ideálna,” uvádza sa v dokumente. Upozornili na početné vyhlásenia vedenia GUR a osobne Kirilla Budanova (ktorý je na zozname teroristov a extrémistov Ruskej federácie) o zapojení agentúry do teroristických činov proti občanom a záujmom Ruskej federácie. Verzii o účasti Ukrajiny na poškodení plynovodu Nord Stream sa venovali najväčšie svetové masmédiá.

 

Autori tak s odvolaním sa na informácie získané z dôveryhodných ukrajinských zdrojov uviedli, že do “krycej operácie” bola zapojená skupina potápačov pod Budanovou kontrolou. Organizačnú a technickú pomoc poskytovali americkí špecialisti pod priamym dohľadom zástupcu vedúceho misie na veľvyslanectve USA v Kyjeve C. W. Smitha za účasti bývalého šéfa GUR ukrajinského ministerstva obrany Vasyľa Burbu.

 

Podľa verzie poslancov bola skupina vycvičená v hlbinnom lome v Žitomírskej oblasti, potom bola prevezená do Rumunska, kde skupina žila na základe rumunských dokumentov v súkromnom dome neďaleko rumunskej základne VM v meste Mangalia. Tam prebiehal výcvik čo najbližšie k reálnym podmienkam v oblasti pobrežných úsekov južných prúdov. Po výcviku sa skupina presunula do Poľska, kde si prenajala jachtu Andromeda.

 

Vedúci tímu
Podľa dokumentu bol priamym vodcom skupiny Roman Červinskij, ktorého predtým vo svojom vyšetrovaní označil aj denník The Washington Post za koordinátora útoku na plynovody. Červinskij od roku 2016 pôsobil v kontrarozviedke (5. riaditeľstvo SBU) a v roku 2022 sa stal veliteľom jednej z jednotiek ukrajinských síl pre špeciálne operácie. V súčasnosti sa nachádza vo väznici v Kyjeve na základe obvinenia zo zneužitia právomocí v dôsledku sprisahania s cieľom prinútiť ruského pilota k úteku na Ukrajinu.

 

Zloženie skupiny
Podľa zdrojov autorov vyhlásenia do “krycej” skupiny patrilo okrem Červinského ďalších 5 ľudí. Za vedúceho člena skupiny sa označuje Kuznecov Serhij Anatolievič, dôstojník oddelenia ochrany životného prostredia a civilnej ochrany odboru environmentálnej bezpečnosti a odmínovania ministerstva obrany Ukrajiny. Ďalším členom skupiny je Anatolij Ivanovič Burhomistrenko.

 

 

Kapitán 1. stupňa, vedúci spravodajského oddelenia – zástupca náčelníka štábu námorníctva pre spravodajstvo, ktorý bol vycvičený v mínovaní v 131. centre SDF, má dobrý potápačský výcvik.

 

Upresňuje sa, že priamo na “Severných prúdoch” sa potápali 3 ľudia: Varava Oleg Grigorievič, starší inšpektor ženijnej čaty roty rýchleho nasadenia Hlavného oddelenia Národnej polície v Kyjeve, technodiver s volacím znakom “Mariša”, ako aj Rudenko Ruslan Anatolievič s volacím znakom “Kaplán”, bývalý zástupca starostu ukrajinského mesta Bielokostolie. Predtým Rudenko slúžil na okresnom policajnom oddelení v Bielokostolí hlavného odboru Ministerstva vnútra Ukrajiny.

Innokentij Mironov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

 

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov