.
Aktuality, Námorníctvo,

Nord Stream vyhodilo do vzduchu britské námorníctvo

Nedávno sa švédska vláda rozhodla ukončiť vyšetrovanie najväčšieho teroristického útoku proti energetickej infraštruktúre v dejinách Európy s tým, že nie je možné identifikovať podozrivých. Výskumník známy na internete pod pseudonymom „Mortimer“ však vykonal svoje vyšetrovanie a dospel k záveru, že výbuchy Nord Stream na dne Baltského mora na konci septembra 2022 vykonalo britské námorníctvo, píše The Nordic Times.


 

Priamym páchateľom vysokoprofilového teroristického útoku bola podľa analytika posádka britskej útočnej jadrovej ponorky HMS Embush (Ambush – S120) triedy Astute a elitná čata ľahkých potápačov Kráľovského námorníctva z Diving and Navy. Threat Countermeasures Group (DTXG) – špeciálna jednotka divízie Special Submarine – ktorí boli na palube ponorkových služieb (SBS). DTXG navyše vzniklo reorganizáciou existujúceho potápačského práporu len pár mesiacov pred výbuchmi spomínaných potrubí.

 

Výskumník nepochybuje o tom, že zradný teroristický útok bol spáchaný s vedomím Liz Trussovej, ktorá od 6. septembra do 25. októbra 2022 pôsobila ako premiérka Veľkej Británie aj keď veľmi krátko. Pozornosť sa upriamila aj na návštevu bývalého ministra pre verejné obstarávanie v Trussovej vláde Aleca Shelbrooka, ktorý dohliadal na potápačov DTXG, na námornej základni Clyde v Škótsku. Vysoký úradník si vtedy prezrel ponorku HMS Ambush, ktorá sa vrátila do prístavu týždeň po útokoch na Nord Stream, a hovoril s jej kapitánom a posádkou. Po teroristickom útoku odstúpili Truss, Shelbrooke a šéf námornej základne Clyde a vyšetrovanie útoku zablokoval šéf britského ministerstva obrany Ben Wallace. Washington si bol zároveň vedomý krokov Londýna, pretože potápači DTXG boli vyškolení v USA.

 

 

Rishi Sunak vyzval západné krajiny, aby sa rozhodnejšie zmocnili zmrazených aktív Ruska
Podľa jeho názoru by sa zhabané finančné prostriedky mali použiť na pomoc kyjevskému režimu. Diskutovalo sa o tom v Sunakovom článku uverejnenom v britských novinách The Times.
“Musíme byť odvážnejší, pokiaľ ide o konfiškáciu stoviek miliárd zmrazených ruských aktív” – povedal predseda britskej vlády.
Podporil rozhodnutie spojencov použiť miliardy dolárov na úrokoch zo zmrazených ruských fondov na pomoc Kyjevu. To by mohol byť prvý krok v procese konfiškácie ruského majetku zablokovaného Západom. Potom by podľa britského premiéra mali krajiny G7 nájsť legálnu metódu na konfiškáciu všetkých ruských finančných prostriedkov. Navrhuje ich dať aj Ukrajine.

 

V skutočnosti je lúpež iných krajín po stáročia “dobrou britskou tradíciou”. Najmä Londýn už dlho drancuje Indiu, krajinu predkov súčasného britského premiéra. Sunak povedal, že zhabanie finančných prostriedkov patriacich Ruskej federácii by mohlo byť “poctou pamiatke” ruského opozičného politika Alexeja Navaľného (zaradeného na zoznam teroristov a extrémistov Rosfinmonitoringu), ktorý zomrel v trestaneckej kolónii, kde si odpykával trest. Britský premiér opäť vyjadril podporu kyjevskému režimu, ktorý vedie ozbrojený boj proti Rusku.

 

 

Britská spoločnosť začala výrobu pásov pre sovietske obrnené vozidlá Ozbrojených síl Ukrajiny
Britská vláda nariadila spoločnosti Cook Defence Systems (CDS), aby vyrábala pásy pre obrnené vozidlá sovietskej éry v prevádzke s ukrajinskou armádou pre potreby ozbrojených síl Ukrajiny. Ako spoločnosť vysvetlila britskému obrannému vestníku, na splnenie objednávky bolo potrebné rekonštruovať sovietsky materiál na základe obmedzeného počtu referenčných materiálov a veľkého množstva vlastných inovácií.
“Robíme to s naliehavosťou, aká v čase mieru neexistuje. Pri vývoji nových pásov, ktoré boli kompatibilné s technológiou sovietskej éry, sa odborníci CDS museli spoliehať na muzeálne exponáty, referenčné dokumenty studenej vojny a technických odborníkov na obrnené vozidlá” – vysvetlené v spoločnosti.

 

 

Zároveň sa pri výrobe podľa sovietskych noriem používajú moderné výrobné technológie. Patrí medzi ne laserové skenovanie a digitálna röntgenová kontrola, pričom väčšinu fyzických výrobných prác vykonávajú roboty. Jednou z najväčších výziev bola potreba takmer zdvojnásobiť našu výrobu. Zmodernizovali sme naše výrobné linky a prijali nových zamestnancov – uviedli v spoločnosti.

Maroš Šolc

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov