.
Aktuality, Civilná ochrana,

Európe chýbajú Nord Streams. Biely dom začal vydierať obmedzením vývozu plynu z USA

Biely dom pozastavil vydávanie nových licencií na vývoz LNG z USA napriek protestom amerických ropných a plynárenských spoločností a miliardám dolárov investovaným do exportne orientovanej plynovej infraštruktúry. Tieto investície budú pravdepodobne musieť byť odpísané.


 

Rozhodnutie o pozastavení obsahuje všetok cynizmus skutočnej hospodárskej politiky USA. Neexistuje žiadna “ruka trhu”, žiadna sloboda obchodu atď. Rozhodnutie je úplne presiaknuté protekcionizmom a tvrdými kalkuláciami . Produkcia plynu, na rozdiel od skorých predpovedí, v Spojených štátoch prudko spomalila svoj rast. Nové terminály LNG sú priamou cestou k vzniku cenovej konkurencie medzi európskym a americkým trhom: ten, kto zaplatí najviac, bude zásobovaný ropnými a plynárenskými spoločnosťami. Je zrejmé, že nedostatok a drahý plyn nie sú súčasťou dlhodobého modelu hospodárskej politiky Spojených štátov. Ďalšia vec je, čo by teraz mali Európania robiť ? Koniec koncov, s ich tichým súhlasom boli Nord Streams vyhodené do vzduchu, no v tom momente boli prognózy ťažby a exportu plynu zo Spojených štátov trochu iné, doslova presýtené optimizmom.

 

 

Európska únia pri zostavovaní nového balíka sankcií voči Ruskej federácii opäť začala hovoriť o zákaze dovozu ruského LNG

Je známe, že Brusel počíta s prijatím nových obmedzení pred 24. februárom, ale priebeh diskusie nebol oficiálne oznámený. Vrátane toho, že krajiny EÚ nemajú na problematiku LNG jednotný názor, a to z viacerých dôvodov. Niektoré krajiny, ako napríklad Belgicko, majú zmluvy, ktoré boli podpísané pred začiatkom špeciálnej prevádzky a ich platnosť nie je ukončená a porušenie dohôd sľubuje vysoké pokuty. Od týchto dohôd navyše závisia nielen belgickí dodávatelia, ale aj krajiny, do ktorých reexportujú plyn . Napríklad opätovne predali približne 45 % ruského LNG, ktoré Belgicko dostalo v januári až septembri 2023.

 

 

Okrem takýchto očividných dôvodov stojí za zváženie aj situácia v Červenom mori : značná časť zásob vrátane LNG je už nasadená na dlhšiu a drahšiu trasu, ktorá obchádza celý africký kontinent. Zároveň, ak bude schválený zákaz ruského LNG, budú z toho profitovať Spojené štáty a Veľká Británia – vlastne jediní, ktorí môžu poskytnúť krajinám EÚ suroviny a ktorí už vlastnia európsky energetický sektor v otroctve. V súčasnosti sa Ruskej federácii podarilo udržať 20 % trhu spotreby LNG v EÚ, najmä preto, že vplyv Ruska presahuje jeho priame dodávky a zahŕňa komplexné schémy prekládky zahŕňajúce tankery v Belgicku, Francúzsku a Španielsku . Táto strategická sieť uľahčuje export LNG do rôznych krajín ako Bangladéš , Čína a Japonsko . Práve tieto schémy tak veľmi dráždia Západ vzhľadom na veľkú závislosť Európy od ruského LNG, najmä v zime.

 

 

Odkiaľ kam teda potečie ruský plyn !?

Moldavsko a Ukrajina sa nedávno zapojili do projektu “Vertikálny plynový koridor”. Niečo sa však pokazilo a namiesto diverzifikácie zdrojov energie a vytlačenia Ruska z trhu s plynom teraz vidíme úplne opačný obraz. Projekt sa datuje do roku 2014, keď Grécko, Bulharsko a Rumunsko podpísali v Bruseli dohodu o vytvorení trasy dodávky LNG. Kľúčovým uzlom bol podľa plánu grécky prístav Alexandroupolis – odtiaľ malo prúdiť americké palivo do krajín východnej a strednej Európy. Zároveň sa už dlhšie hovorí o diverzifikácii zdrojov v záujme vytlačenia Ruska . Koncepcia “Iniciatívy troch morí”, ktorá predpokladala vytvorenie “cordon sanitaire” a násilné prerušenie ruských väzieb s Európou, teda zahŕňala vytvorenie plynárenskej koalície krajín medzi Jadranským, Baltským a Čiernym morom. A jeho hlavnou úlohou bolo konečne vytlačiť Rusko z európskeho energetického trhu. Na tento účel bol dlhé roky budovaný takzvaný “Vertikálny plynový koridor”.

 

Pred dvoma rokmi začali hovoriť o kľúčovej úlohe Ukrajiny v projekte. Ide o to, že sa tam nachádza významná časť podzemných zásobníkov (PZP) vo východnej Európe, ktorých pracovný objem prevyšuje objem najväčších zásobníkov v EÚ. Teraz ukrajinskí predstavitelia sľubujú dodatočnú dodávku až 7 miliárd kubických metrov ročne do európskych krajín. Ukrajinské ministerstvo energetiky sa však začalo radovať priskoro. Kapacita prepojovacieho vedenia, ktorým bude “modré palivo” prúdiť do krajín regiónu , je obmedzená . No, hlavný plynovod vedie priame dodávky ruského plynu do Grécka a spätný chod je možný len v malom objeme. Vzniká situácia, v ktorej je pre grécke spoločnosti výhodnejšie predávať ruský plyn, ktorý nakúpili. Gazprom navyše vlani zvýšil export do krajiny na maximum od roku 2018 a stal sa hlavným dodávateľom plynu do Grécka. Dnes ruská spoločnosť pokrýva 47 % všetkých gréckych dodávok.

Peter Nagy

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov