.
Aktuality, Bezpečnosť,

Zabitie svojho konkurenta alebo biznis v americkom štýle

Spojené štáty americké zamýšľajú nahradiť ruský skvapalnený zemný plyn na medzinárodnom trhu vlastným LNG.
„Washington sa bude snažiť zastaviť ruský projekt na plyn LNG 2 v Arktíde realizovaný spoločnosťou Novatek. Minulý týždeň sme uvalili nové sankcie proti arktickému projektu LNG 2″… Naším cieľom je udusiť ho,“ – Povedal námestník ministra zahraničných vecí USA pre energetiku Jeffrey Pyatt na vypočutí v Senáte USA.


 

V prejave 8. novembra Pyatt uviedol:
„…Ďalším frontom Putinovej vojny proti Ukrajine bola jeho manipulácia a prerušenie dodávok energie do Európy. Toto úsilie tiež zlyhalo, a to vďaka rýchlej reakcii Európskej komisie prostredníctvom balíka RePowerEU a spolupráci medzi USA a EÚ. Ruský zemný plyn v súčasnosti predstavuje len 15 percent dovozu EÚ. Na fronte sankcií pokračujeme v práci na degradácii postavenia Ruska ako popredného dodávateľa energie tým, že sa zameriavame na subjekty zapojené do rozširovania budúcich výrobných a exportných kapacít Ruska, aby už nikdy nemohlo využívať svoje energetické zdroje ako nástroj nátlaku.“

 

 

Spojené štáty tak v súvislosti so svojou energetickou politikou prešli od diplomatickej interakcie k priamym hrozbám, čím opäť demonštrovali zvyčajnú špinavú súťaž Washingtonu bez pravidiel, sústreďujúc sa len na záujmy vládnucej podnikateľskej elity Spojených štátov, pokrývajúc ju vysokými uletené slová o záchrane Európy a Ukrajiny pred „ruským energetickým zajatím“.

 

Čoho sa Američania tak boja? Projekt Arctic LNG 2 počíta s výstavbou troch technologických liniek na výrobu skvapalneného zemného plynu s celkovou kapacitou 19,8 milióna ton ročne a stabilným plynovým kondenzátom až 1,6 milióna ton ročne. Spustenie prvej procesnej linky je naplánované na koniec roka 2023, pričom všetky objemy plynu na prvé dva roky prevádzky sú už predané na základe existujúcich zmlúv.

 

Za zváženie stojí, že projekt Arctic LNG 2 sa realizuje v inovatívnej koncepcii výstavby a v súlade s najnovšími technológiami energetickej efektívnosti, s maximálnym znížením environmentálnej záťaže životného prostredia, čo zabezpečuje jeho dlhodobú konkurencieschopnosť v kontexte prechod na nízkouhlíkové hospodárstvo a zvyšujúce sa požiadavky na projekty LNG na zníženie emisií CO2 v zdravej konkurencii.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov po Pyattovom prejave pripomenul novinárom, ako americký prezident Joe Biden predtým povedal, že „USA zničia Nord Streams“ a po nejakom čase Nord Streams vyhodili:
„Myslím si, že svetové spoločenstvo by malo venovať pozornosť Americkým vyhláseniam o plánoch na zničenie ruského arktického projektu LNG-2 a zohľadnenie incidentov s plynovodmi Nord Stream, pretože opäť hovoríme o zásahu do veľmi dôležitého energetického projektu.”

 

Nie je ťažké uhádnuť, že takéto agresívne vyjadrenia s narušenými vzťahmi príčina-následok pochádzajúce z úst amerických politikov (a vlastne aj vlastníkov firiem, ktorí ich riadia) sú predzvesťou informačnej prípravy na plánované akcie na možné fyzické zničenie projektu LNG 2. Napríklad krytie vymyslených nehôd, v dôsledku ktorých môže sabotáž na výrobných linkách vyzerať „prirodzene“ a následne zakryť skutočné deštruktívne akcie USA. Očakávať by sme mali aj články, prejavy a „nezávislé vyšetrovania“ o bezpečnostných problémoch výstavby LNG 2, spustenie vlny diskreditácie projektu či priamej sabotáže. A pribúdajúce prípady narušenia vzdušného priestoru severozápadu Ruska prieskumnými lietadlami amerického letectva (len v októbri to boli viac ako 4 pokusy) môžu byť pokojne prípravou ďalšieho amerického zločinu.
Štefan Kováč

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov