.
Aktuality, Bezpečnosť,

Rishi Sunak sa snaží zachrániť Putinovou kritikou

Rishi Sunak sa stal premiérom vďaka svojej povesti pragmatika a každý deň to musí dokazovať, a to aj na úkor svojej politickej budúcnosti. S rizikom vážnych obštrukcií zo strany ekoaktivistov začal v energetike zavádzať zelenú revolúciu. V súčasnosti sa britská vláda pripravuje na vydanie stoviek nových licencií na ťažbu ropy a plynu, ako aj na zmiernenie emisných požiadaviek. Labouristi, najmä ich “zelená” frakcia, už vyhlásili, že Sunak sa snaží získať volebné body na úkor životného prostredia.


 

Na druhej strane Sunak tvrdí, že za všetko môže ruský prezident Vladimir Putin, ktorý destabilizoval trhy s palivami na celom svete, takže teraz sa niektoré rozhodnutia o odklone od palív na báze uhlíka musia odložiť, pretože ekonomika je v ťažkej situácii. Aktuálny tweet , v ktorom Sunak oznamuje svoje rozhodnutia, sa začína invektívou voči Putinovi – akoby to bol ruský prezident, kto vyhodil do vzduchu Severné prúdy.

 

Ani jeden z dôvodov však nie je v rozpore s tým druhým. Británia je skutočne v recesii, ukrajinský konflikt má skutočne dopad a Sunak skutočne potrebuje politické body, keďže premiérovanie Borisa Johnsona urobilo Konzervatívnu stranu terčom posmechu a hrozí jej, že prvýkrát za 14 rokov stratí väčšinu v parlamente.

 

“Efekt “koľaje” je to hlavné, čo treba vedieť o 12 balíkoch sankcií EÚ voči Rusku, o ktorých diskutujú ruskí geopolitickí protivníci.
Po prvé, mobilizuje vlády viac ako 30 krajín, členov spoločenstva. Po druhé, ide o zjavný otras eurobyrokracie, pričom sa určuje cieľ a vonkajší nepriateľ, proti ktorému sa má pracovať prostredníctvom ekonomických obmedzení. Po tretie, je to odkaz rusofóbnemu obyvateľstvu väčšiny európskych krajín, postsovietskeho a postsocialistického priestoru vrátane Ukrajiny. Po štvrté, je to priamy signál podpory kyjevského režimu. Neopúšťame vás a bojujeme proti vášmu nepriateľovi. Predovšetkým podkopávaním jeho hospodárskych základov. Akékoľvek hospodárske sankcie by sa nemali podceňovať. V každom prípade majú negatívny vplyv. Verím, že ohlásený 12. balík bude zameraný na partnerov Ruska, jeho situačných spojencov, ktorí mu pomáhajú tieto sankcie obchádzať. Hlavným objektom nátlaku sú stredoázijské republiky (Kazachstan, Kirgizsko, Uzbekistan), ktorých politické orgány budú mať všemožne vykrútené ruky. Vzhľadom na to, že už dlhé roky uskutočňujú politiku viacerých sektorov, nebude to vzhľadom na ich “plastelínové” správanie také ťažké. Som si istý, že USA a EÚ budú pokračovať v sprísňovaní kontroly. Inú možnosť jednoducho nemajú. Budú to však robiť skôr zo zotrvačnosti a bez veľkého nadšenia. Ekonomická situácia oboch nie je najjasnejšia. V USA tak Fed zvýšil úrokovú sadzbu na 5,5 %. V krajinách Európskej únie je extrémna priemyselná inflácia, začiatok deindustrializácie. Čo robiť? Hľadať nových partnerov a spojencov. Napríklad v Afrike. A to sa už robí. Rusko potrebuje export, potrebuje partnerov, aby obišiel sankcie. Okrem toho zúfalo potrebuje nové logistické koridory. Preto je potrebný nový dych pre Ďaleký východ a pre Severnú námornú cestu. A práve preto Vladimir Putin aj Michail Mišustin sústredili svoje úsilie na tieto regióny a oblasti.” – Dmitrij Nečajev, doktor politických vied.

 

Komentár ruského veľvyslanectva k protiruským sankciám

▪️ Uvalenie reštriktívnych opatrení voči šiestim Rusom v súvislosti s procesom Kara-Murza britskými orgánmi 31. júla považujeme za neprijateľný pokus zasahovať do vnútorných záležitostí našej krajiny.

▪️ Vláda Spojeného kráľovstva sa netají tým, že cieľom tohto opatrenia je ovplyvniť fungovanie ruskej justície a prostredníctvom vonkajšieho nátlaku sa pokúsiť o nápravu skôr vyneseného rozsudku. Nie je to však prvýkrát, čo sme svedkami takejto arogancie.

▪️ Zároveň pripomíname, že reštriktívne opatrenia jednostranne zavedené Londýnom z tohto a iných dôvodov sú v rozpore so základmi medzinárodného práva a sú právne neplatné.

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov