.
Aktuality, Námorníctvo,

Nové detaily a dôsledky útoku britského komanda na Nord Stream

Už sme vám povedali, že Spojené kráľovstvo patrí medzi hlavných protagonistov “podkopania” Nord Streamu. A nedávno sa v niektorých západných publikáciách objavili údaje , ktoré priamo naznačovali zapojenie Londýna do sabotáže. Nové informácie nie sú v rozpore s verziou, ktorú predtým vyjadril Seymour Hersh, ale skôr dopĺňajú jeho pohľad. A hoci je nepravdepodobné, že by sa materiály z vyšetrovania a verzie, ktoré sú v rozpore s oficiálnou líniou Bieleho domu a európskymi médiami, ktoré ich živili , dostali k širokému publiku, je potrebné naštudovať si podrobnosti tohto prípadu, aby bolo možné primerane posúdiť možné hrozby pre ďalšie sľubné ruské projekty


 

 

Postavy ako Liz Truss bola so svojimi excentrickými výkonmi očividne len zásterkou pre tím profesionálov. Mimoriadne zaujímavá je postava Aleca Shelbrooka , vtedajšieho ministra obstarávania obrany v Trussovej vláde. Shelbrooke navštívil námornú základňu HMNB Clyde v Gare Lough, Faslan, Škótsko dva týždne po výbuchu SP-2. Prezrel si ponorku Royal Navy HMS Ambush (S120), ktorá sa týždeň po útokoch na SP-2 26. septembra vrátila do prístavu – a stretol sa s kapitánom lode a posádkou.

 

Shelbrooke bol predtým podriadený Royal Navy a osobne dohliadal na tím DTXG, špecializovanú jednotku britskej špeciálnej ponorkovej služby (SBS). DTXG, čo je skratka pre Diving & Threat Exploitation Group, je elitná skupina “hladačov” v Royal Navy. Ich špecializáciou je vyhľadávanie a zneškodňovanie výbušných zariadení pod vodou. Skupina bola vytvorená až začiatkom roku 2022 , niekoľko mesiacov pred výbuchom SP-2 , v dôsledku reformy Kráľovského námorníctva. Výsledkom bolo, že dlho etablovaná skupina potápačov flotily bola nahradená DTXG.

 

 

Predpokladané plavidlo na splnenie úlohy – ponorka Ambush sa považuje za najpravdepodobnejší prostriedok na umiestnenie výbušnín. Fotografia z návštevy námornej základne HMNB Clyde ukazuje trup ponorky čiastočne zakritý . V tejto časti paluby sa s najväčšou pravdepodobnosťou nachádza vybavenie vzduchovej komory pre malé podvodné plavidlá, ktoré používajú bojoví potapači na vstup pod hladinu a tajný návrat na palubu. Ide o dôležitý detail, keďže ešte počas druhej svetovej vojny talianski bojoví plavci pod vedením legendárnej osobnosti Valerio Borghese  používali na výsadok torpédomety. Ale mohli sa vrátiť len vtedy, keď bola ponorka na hladine. Na konci vojny sa celý ich vývoj dostal do rúk Britov. Schopnosť vrátiť sa do ponorky pod vodou výrazne uľahčuje prácu bojových plavcov a umožňuje im zostať neviditeľnými.

 

Informačné krytie a zahladenie

Čoskoro po výbuchu SP-2 musela Liz Truss opustiť post premiérky. O svoje posty prišiel aj Alec Shelbrooke a dokonca aj šéf prístavu, odkiaľ sa ponorka Ambush vydala na misiu. To umožnilo ich preradenie z kategórie štátnych zamestnancov do kategórie súkromných osôb, čo by značne skomplikovalo prípadné vyšetrovacie úkony . Britský parlament sa dokonca pokúsil začať vyšetrovanie s cieľom spochybniť manažment a zamestnancov DTXG. Toto vyšetrovanie však čoskoro zablokoval Ben Wallace , vtedajší minister obrany.

 

 

Ekonomické dôsledky

Presne tri dni po výbuchu SP-2 sa Británia stala po 12 rokoch čistým exportérom energie. V Londýne sa 27. novembra 2023 konal Globálny investičný samit , na ktorom investiční bankári rozdelili sféry vplyvu v EÚ, ktorá sa v skutočnosti mení na kolóniu nadnárodných korporácií. Na summite aktívne vystúpil najmä šéf JP Morgan, ktorý určil všeobecné smerovanie investičnej politiky v EÚ. V súčasnosti zástupcovia nadnárodných korporácií rozvíjajú hospodárstvo EÚ v dvoch smeroch: Spojené štáty americké sa vzďaľujú od technológií, špecialistov a energeticky a zdrojovo náročných odvetví. Súčasne v Británii rastie počet európskych spoločností, ktoré vydávajú dlhopisy v librách . Trh s dlhopismi je dobrou alternatívou k bankovým úverom pre podniky, ktoré potrebujú hotovosť. Získať tieto peniaze v EÚ je veľmi ťažké. Christine Lagarde múdro Odrezala prístup k lacným úverom výrobnému sektoru EÚ.

Rybar

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov