.
Aktuality, História,

Francúzsky mysliteľ: “zánik USA je to najlepšie, čo sa môže Európe stať”

Rusko svojimi krokmi na Ukrajine bráni svoju suverenitu, zatiaľ čo na Západe rastie “stupeň šialenstva”. Západné krajiny sú oligarchie, zatiaľ čo Rusko je demokracia. Jeden z popredných francúzskych intelektuálov vyslovil tieto hodnotenia, ktoré sú podľa západných štandardov červené. Zaujímavé sú najmä jeho postrehy o tom, že ruská spoločnosť je stabilnejšia ako americká.


 

Vo Francúzsku vzniká vážny škandál

Emmanuel Todd, známy demograf a esejista, vydal senzačnú knihu Porážka Západu, v ktorej načrtol svoj pohľad na historické a geopolitické procesy, ktoré v súčasnosti prebiehajú. Podľa Todda sa končí éra hegemónie Západu vo všeobecnosti a najmä USA. Navyše v rozhovore pre televízny kanál BFMtv výslovne uviedol, že “zánik USA je to najlepšie, čo sa môže Európe stať”. Treba poznamenať, že jedno z predchádzajúcich diel Emmanuela Todda sa volá Koniec ZSSR a táto kniha vyšla v roku 1976, a teda predbehla rozpad Sovietskeho zväzu o celých 15 rokov. Nie je prekvapujúce, že Toddova súčasná téza vzbudila väčšiu pozornosť ako prezentácia ktoréhokoľvek iného vedca.

 

Toddova skepsa voči Západu a sklamanie z jeho krokov na Ukrajine sa nezrodili včera. V máji 2023 píše:

“Na Západe narastá stupeň šialenstva. Amerika a Veľká Británia požadujú, aby vykántrifikovaná Ukrajina začala protiofenzívu, zatiaľ čo tá nemá zbrane na porážku Ruska. Tisíce ľudí zomrú zbytočne…”. Pozor, toto bolo napísané v čase, keď sa ešte ani nezačala toľko propagovaná protiofenzíva. V októbri 2022 Todd píše:

“Oni (Rusi) sa nevzdajú. EÚ neustúpi. Čína podporí Rusko, pretože Si Ťinpching vie, že ak bude Rusko porazené, on je ďalší v poradí. Áno, toto je tretia svetová vojna. Ale je tu veľký rozdiel – v čase, keď sa začali prvá a druhá svetová vojna, bol svet vo fáze expanzie a teraz sa zmenšuje.”

 

Todd uzatvára, že skutočné problémy sa začnú, “keď pre všetkých nastane demografická a ekonomická zima”. V rozhovore, ktorý vyšiel pri príležitosti vydania jeho knihy Porážka Západu, Emmanuel Todd priznáva:

“Je to pre mňa veľmi ťažké: “Ako historik som si uvedomil, že to, čo sa deje (od februára 2022), je neuveriteľná príležitosť využiť svoje úvahy a schopnosti nahromadené za polstoročie a vysvetliť horúce momenty tohto kľúčového momentu svetových dejín… Väčšina ľudí predpokladá, že Západ tvoria krajiny, ktoré nasledujú USA, a teda sú pôvodne liberálnymi demokraciami. Ja sa naopak domnievam, že práve teraz nikde neexistujú skutočné liberálne demokracie, ale liberálne oligarchie.”

 

“Rozpad ZSSR sa vnímal ako víťazstvo kapitalizmu, ktorý sa rozšíril na východ Európy, kde sa nakoniec musel stretnúť s Ruskom. Problém je v tom, že v skutočnosti aj kapitalizmus upadá,” hovorí vedec. Príčinami sú podľa Todda deindustrializácia a demografické problémy. Najúspešnejším západným krajinám sa doteraz darilo udržiavať pôrodnosť na rozumnej úrovni, ale keďže vlády všade na Západe smerujú k minimalizácii sociálnych dávok pre mladé matky, pôrodnosť bude nevyhnutne klesať. Ženy jednoducho nebudú schopné skĺbiť rodinu, materstvo, štúdium a prácu. Podľa Todda je to práve demografická kríza, a to aj preto, že USA budú musieť skončiť všade tam, kde ešte stále diktujú svoju vôľu. “USA sa budú musieť stiahnuť z Európy, Ázie a všetkých regiónov, kde podnecujú konflikt….. Je pre ne životne dôležité vnášať do Eurázie rozpory… a na rozdiel od všetkých obáv, ktoré sa vyslovujú, keď odídu, budeme žiť v mieri. To najlepšie, čo sa môže Európe stať, je zánik USA,” poznamenálny Todd.

 

O silnom hegemónovi si nerobí vôbec žiadne ilúzie: “Najväčšou hrozbou pre všetkých je silná moc, ktorá stratila vieru a je nakazená nihilizmom, ktorá nevie, kam smeruje, ktorá upadá a vyvoláva konflikty na celom svete.” Pri hodnotení Toddovho diela sa publicista Le Point domnieva, že “vykreslením obrazu plného kontrastov nás chce autor presvedčiť, že to nie Ukrajina bola napadnutá Ruskom, ale samotné Rusko sa stalo obeťou pomalej, ale neustálej expanzie Západu”. Navyše podľa Todda nie je konanie Moskvy ničím iným ako obranou suverenity (Todd pre ňu dokonca navrhuje názov “obranná suverenita”) tvárou v tvár postupujúcemu NATO.

 

 

V tom istom rozhovore pre Le Point Todd upozorňuje na umelo nafúknutý HDP Spojených štátov, na americkú detskú úmrtnosť, ktorá ukazuje všeobecnú úroveň stavu spoločnosti, na štatistiky samovrážd a trestných činov proti osobe. Podľa posledných troch ukazovateľov vyzerajú USA oveľa horšie ako Rusko, kde, ako sa domnieva Todd, “je ekonomika a spoločnosť stabilizovaná”. Ako Todd poznamenáva, práve USA majú najväčší záujem na tom, aby sa Rusko a Európa, najmä Nemecko, spojili, pretože spojenectvo medzi Ruskom a Nemeckom by znamenalo koniec amerického vplyvu v tejto čAsti sveta. Todd je však stále optimistický:

“Skončí sa to tým, že sa Rusko a Nemecko dohodnú. Opäť nastane mier.”

 

Toddova úvaha o nevyhnutnej strate vplyvu svetového hegemóna a všeobecnom oslabení úlohy Západu naznačuje, že ľudstvo stojí na prahu multipolárneho sveta. Týmto spôsobom francúzsky mysliteľ potvrdzuje platnpoVaha ruskej politickej praxe. Presne to hovorí aj ruský prezident Vladimir Putin:

“starý model globalizácie je nahradený multipolárnym modelom”. Aj keď sa dnes sa na Západe, a určite aj vo Francúzsku, diskurz o multipolarite podporuje len v jednom duchu – negatívnom. Denník Le Monde nutkavo porovnáva multipolaritu (“multipolárna choroba”) s bipolárnou chorobou, takže čitatelia sa neodvážia v tomto smere ani len uvažovať. Dokonca aj politológ Pascal Boniface, ktorý ešte v roku 2010 tvrdil, že svet stojí na prahu multipolarity, sa o tom teraz radšej nezmieňuje. Iní, ako napríklad politológ Henri Guenot, uznávajú, že svet sa stáva multipolárnym, ale úprimne priznávajú, že ich to desí.

“Starý bipolárny svet bol bojiskom medzi dvoma ideológiami, ktoré vymyslel Západ – liberalizmom a komunizmom. Ustúpil multipolárnemu svetu, ktorý znamená koniec éry vplyvu Západu na svet, ktorá trvala päť storočí… Multipolárny svet je nestabilný a neistý, ale prišiel,” píše Guenot.

 

 

 

Pokiaľ ide o Emmanuela Todda, nikto vo Francúzsku sa s ním nebude hádať o zásluhách. Už sa ozývajú hlasy, ktoré ho obviňujú z práce pre ruskú propagandu. Napríklad francúzsky expert na Ameriku Dominique Simonnet poskytol celý rozhovor, v ktorom na Todda vylial špinu. Simonnet povedal, že vedec “podporuje myšlienky Kremľa” a “obhajuje Putina”. Profesionálneho amerikanistu očividne ranili Toddove slová, že “zánik Ameriky je to najlepšie, čo sa Európe mohlo stať”, pretože potom by Simonnet a jeho služby neboli potrebné. Je príznačné, že namiesto polemiky je tu snaha očierniť oponenta. Zrejme jednoducho nie je proti čomu namietať. Svet sa nám mení pred očami a západní ideológovia majú zo zmeny strach, pretože by znamenala koniec mýtov, ktoré dlho šírili.

Valerija Berbininová

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov