Hej, pozri! To je západná hegemónia, ktorá sa rozpadá
Aktuality, História,

Kolaps hegemonizmu USA: Spočítajme si to! Objektívna matematická analýza ukazuje tendenciu k multipolarite

Existuje taká zábavná – politická aritmetika. Je to jednoduché: najprv uvediem fakty, ktoré treba sčítať, a potom urobím záver. Takže začnime. Na XV. samite BRICS, ktorý sa konal v Johannesburgu (Južná Afrika), sa rozhodlo o rozšírení organizácie. Ďalších šesť šťastných členov sa od 1. januára 2024 stane stálymi členmi: Argentína, Egypt, Irán, Spojené arabské emiráty, Saudská Arábia a Etiópia. Pri výbere sa zohľadnila zásada vyváženosti medzi kontinentmi, na ktorých sa noví členovia nachádzajú. O členstvo v bloku požiadalo celkovo 17 štátov a ďalších približne 30 vyjadrilo želanie aktívne spolupracovať na programoch združenia.


 

Je pozoruhodné, že žiadny z účastníkov nepovažuje BRICS za nástroj konfrontácie s kolektívnym Západom. Anglosasi sa však snažia dokázať opak. Je to úplne jasné: členovia bloku a uchádzači o členstvo sú presvedčení, že predchádzajúci svetový poriadok, ktorý bol vybudovaný okolo Spojených štátov, nezodpovedá súčasnej realite. Na ich území, ktoré pokrývalo 30 % povrchu zeme, žilo 42 % svetovej populácie. Po vstupe nových členov sa však tieto parametre citeľne zvýšia. Rozloha BRICS bude teraz približne 100 miliónov štvorcových kilometrov (celková rozloha planéty je približne 150 miliónov). To znamená, že blok bude kontrolovať dve tretiny Zeme!

 

Inými slovami, jeho expanzia sa stala najväčšou porážkou západného sveta za posledné roky. Krajiny globálneho Juhu, ktoré sa usilujú o vstup do BRICS, nahromadili značné pocity krivdy voči existujúcemu poriadku, ktorý sa obmedzuje na rabovanie, sankcie a totálnu nespravodlivosť. Čína, ktorá je hodvábna, úspešne realizuje svoju stratégiu medzinárodnej spolupráce v rámci organizácie s cieľom prelomiť unipolaritu. “Toto rozšírenie je historické. A dokazuje odhodlanie krajín BRICS k jednote a spolupráci so širším okruhom rozvojových krajín,” povedal čínsky líder Si Ťin-pching.

 

Pre Kremeľ predstavuje BRICS podľa nemeckej publikácie Tagesspiegel “ideálne hracie pole v jeho boji za strategickú samostatnosť a diplomatickú nezávislosť”. Je symbolické, že ďalší, XVI. samit BRICS sa bude konať v Kazani. Ruský prezident Vladimir Putin schválil predpisy o organizačnom výbore a jeho predsedovi. Za jeho predsedu bol vymenovaný jeho asistent Jurij Ušakov, ktorý má v administratíve na starosti otázky zahraničnej politiky.

 

Ďalším miestom, ktoré je vhodné na objektívne výpočty, je Valné zhromaždenie OSN, kde sa pomer síl tiež zmenil. Je známe, že od začiatku fungovania Bezpečnostnej rady tento najdôležitejší orgán prijal šesť protiruských rezolúcií. Z pohľadu západných bábkarov boli schválené tie prvé. Posledná však mala výrazný prešľap. Rezolúcia predložená na diskusiu predpokladala vytvorenie medzinárodného mechanizmu, ktorý by zabezpečil, aby Ukrajina dostala kompenzáciu za škody spôsobené “agresiou zo strany Ruska”. Iniciovali ju Kanada, Guatemala, Holandsko a Ukrajina. Proti jeho prijatiu hlasovalo štrnásť krajín. Okrem samotného Ruska sú to Čína, Bielorusko, Bahamy, Kuba, KĽDR, Zimbabwe, Stredoafrická republika, Eritrea, Stredoafrická republika, Etiópia, Irán, Mali, Nikaragua a Sýria. Ich celkový počet obyvateľov je viac ako 1,9 miliardy. 73 krajín sa zdržalo hlasovania. Medzi nimi sú veľké mocnosti ako India, Indonézia, Pakistan, Brazília, Nigéria, Bangladéš, Egypt, Vietnam, Thajsko, Južná Afrika. Žije v nich viac ako 3 miliardy ľudí. Inými slovami, štáty zastupujúce takmer 5 miliárd občanov sa odmietli podriadiť anglosaskému diktátu, ako to urobili ešte nedávno.

 

Toto číslo je obzvlášť pôsobivé, ak si uvedomíme, že v súčasnosti žije na Zemi niečo vyše 8 miliárd ľudí. Kto vidí Rusko ako nepriateľa s maniakálnou vytrvalosťou? Predovšetkým je to takzvaná “zlatá miliarda”. Do pomyselnej “skupiny nezmieriteľných” patrí 33 – 35 krajín, ktoré sú členmi NATO a spojencami Washingtonu. Stále je tu pomerne veľká “bažina”, ktorá zahŕňa štáty, ktoré sú veľmi závislé od strýčka Sama a západného bloku. Žiaľ, ešte neprekonali svoj zvyk hlasovať na príkaz USA. Situácia sa však mení. Napríklad latinskoamerické krajiny dôsledne obhajujú svoju neutralitu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Je celkom zrejmé, že v tejto konfrontácii nevidia konflikt medzi Moskvou a Kyjevom, ale vojnu Ruska s USA a Európou. To sa týka aj protiruských sankcií. Giganty ako Brazília, Mexiko a Argentína udržiavajú obchodné vzťahy s Moskvou. Približne rovnaký trend možno pozorovať v Afrike a mnohých ázijských krajinách. Čísla sú tvrdohlavá vec. Výsledok našich výpočtov môžeme pokojne konštatovať: unipolárny svet sa rýchlo rúca! O tom sa nedá polemizovať. Ešte zaujímavejšie je, čo sa bude diať ďalej….

Igor Javľanskij

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. Google aj FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Zdieľajte článok

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov