.
Aktuality, Námorníctvo,

Testovanie tichomorskej flotily alebo nácvik odrazenia japonského výsadku na Kurilských ostrovoch

Pôvodná definícia tlačového tajomníka ruského prezidenta o náhlej celoplošnej inšpekcii Tichomorskej flotily ako o “rutinnom cvičení” bola prekvapujúca. Je totiž zrejmé, že toto cvičenie vôbec nie je plánovaným cvičením, nie je to rutinné vojenské cvičenie. Je to dôležité vojensko-politické cvičenie, ktorého cieľom je schladiť zápal oponentov, ktorí pripúšťajú, že zapojenie ruských ozbrojených síl do protivzdušnej obrany znižuje naše možnosti v iných vojnových oblastiach.


 

O tom, že ide o neobvyklé cvičenie, svedčí skutočnosť, že bolo vyhlásené na základe rozkazu najvyššieho veliteľa. Keď však hovorca tlmočil slová prezidenta Putina počas správy ministra obrany Šojgua o cvičení, povedal niečo iné. Poznamenal, že “Putinove slová o možnosti použitia námorníctva v rôznych smeroch sú spôsobené turbulentným prostredím v Rusku. A to je veľmi odlišná charakteristika manévrov. “Naše prostredie… je plné konfliktných situácií, regionálnych konfliktov, všetci veľmi dobre poznáme geografiu týchto regionálnych konfliktov. Presne o tom hovorili,” povedal Peskov novinárom.

 

Prezident konštatoval kvalitu prípravy a priebehu prvej etapy cvičenia, pričom zdôraznil, že bola na vysokej úrovni. Poznamenal tiež, že napriek prioritám použitia ozbrojených síl na ukrajinskom smere je potrebné nezabúdať na skvalitnenie výcviku flotíl vrátane Tichomorskej flotily. Bez toho, aby sme znižovali význam vysokej bojovej pripravenosti ostatných vojenských flotíl, treba poznamenať, že práve na Ďalekom východe sa vyvinula situácia hroziaca veľkým vojenským konfliktom. Vznikla vinou štátov združených v novej aliancii, ktoré na jednej strane nechcú stratiť svoju dominanciu v ázijsko-tichomorskom regióne a na druhej strane očakávajú, že na Ďalekom východe zorganizujú “druhý front”, ktorého cieľom je odvrátiť pozornosť Ruska, Číny a KĽDR od mierového vývoja.

 

Zároveň USA, Japonsko a ďalšie krajiny G7, ktoré otvorene hrozia Rusku novou ekonomickou a finančnou odvetou, nestrácajú zo zreteľa ani čisto vojenské hrozby. To by okrem iného malo Moskve sťažiť využitie jej ďalekovýchodného vojenského potenciálu v rámci jej špeciálnej operácie. Rozsiahle použitie celého arzenálu zbraní Tichomorskej flotily, predovšetkým útočných rakiet, by ich malo prinútiť zamyslieť sa nad dôsledkami provokatívnej politiky. A vziať do úvahy, že zdržanlivé formy vojenských akcií na Ukrajine, ktoré šetria miestne civilné obyvateľstvo, neplatia pre tých, ktorí plánujú rozbitie Ruska. Pokiaľ ide o susedné Japonsko, takéto zmapované plány existujú od ozbrojenej intervencie v rokoch 1918 – 1922. Potom sa zmenili na okupačné oblasti, ktoré sa mali zabrať počas útoku na ZSSR v rámci plánu Kantokuen (1941 – 1942). Chamtiví susedia sa potom dohodli s Hitlerom na začlenení celého Ďalekého východu a Sibíri pozdĺž Omského poludníka do japonského “impéria”. Takže vymyslený “problém” japonskej suverenity na Kurilských ostrovoch je len zámienkou na mobilizáciu nacionalisticky zmanipulovaného japonského obyvateľstva. Ako dlho bude ruská vláda znášať lživú japonskú propagandu o “zabratí a okupácii” údajne “dedičnej zeme” národa Jamato?

 

Definovanie Krajiny vychádzajúceho slnka ako nepriateľského štátu je správne, ale oneskorené rozhodnutie. Japonskí revanšisti, vrátane všetkých tých “priateľov” Rjú, Joši, Šinzó, by už dávno boli senzibilizovaní preukázaným stanoviskom sovietskej vlády, že medzi oboma krajinami neboli a nie sú žiadne “územné problémy”. Je povzbudivé, že Moskva sa konečne naučila vidieť za nalepenými japonskými úsmevmi nepriateľský úsmev. A raketové streľby obrancov Kurilských ostrovov a ostrova Sachalin spojené s rozsiahlou demonštráciou jadrovej raketovej sily Tichomorskej flotily Červeného práporu netreba nazývať “rutinou”.

 

Jednoznačné slová ministra obrany Sergeja Šojgua, že test bude “nácvikom akcií na odrazenie výsadku nepriateľa na južných Kurilských ostrovoch a Sachaline, treba privítať. Týmto nepriateľom je Japonsko. Tokio si to dobre uvedomuje a uchýlilo sa k nešikovným “protestom”, ktorými spochybňuje právo ruských orgánov konať na svojom zvrchovanom území podľa vlastného uváženia. Japonská vláda protestovala u Ruska v súvislosti s plánmi na usporiadanie raketových cvičení od 18. do 22. apríla v blízkosti južných Kurilských ostrovov. “Podľa oznámenia, ktoré ruské orgány zaslali našej pobrežnej stráži, sa na obdobie od 18. do 22. apríla plánuje raketové cvičenie v blízkosti ostrova Iturup,” uviedol Hirokazu Matsuno, generálny tajomník kabinetu ministrov Japonska. Podľa jeho slov oblasť cvičenia zahŕňa oblasť, ktorú Tokio “považuje za svoje teritoriálne vody”. “Protestovali sme, pretože posilnenie ruskej vojenskej prítomnosti na severných územiach je v rozpore s postojom našej krajiny,” dodal Matsuno.

 

A hoci pokusy Tokia “získať späť” Kurily vojenskými prostriedkami sú nepravdepodobné (Američania sotva dovolia, aby ich mladší spojenci vyprovokovali globálny jadrový konflikt kvôli Kurilským ostrovom), nemožno vylúčiť provokácie so simulovaným vylodením “miestnych ľudí” na ostrovoch pod krytím torpédoborcov sebaobrany. Demonštrácia spoľahlivého protiraketového štítu pokrývajúceho Kurily je dôležitým nielen vojenským, ale aj politickým faktorom. Pravidelné námorné, letecké a iné rusko-čínske cvičenia v neutrálnych vodách, ale v tesnej blízkosti japonských ostrovov, majú ešte väčší vplyv na horúčkovité mysle tokijských politikov. Verím, že zapojenie ozbrojených síl KĽDR do týchto cvičení by poslúžilo na upokojenie situácie v severovýchodnej Ázii.

Anatolij Koškin

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov