Ilustračné foto
Aktuality, História,

Trojitá aliancia: Rusko, Irán a Čína

Ruský Klub Ulice pravdy pod vedením profesora – historika Dmitrija Rodeho priniesol zaujímavú diskusiu na tému trojitej aliancie – Rusko, Irán a Čína


 

Rode: Náš svet sa mení. Na začiatok musím povedať, že sa zaoberáme písaním učebnice dejepisu zároveň sa mení aj náš život a začínajú sa meniť aj dejiny. Ako sa hovorí, Rusko je krajina s nepredvídateľnou minulosťou. No a konečne sa začína hovoriť pravda o Stalinovi. A tak vyšla malá knižka, volá sa Tajomstvá Stalinovej rodiny. Napísal ju Selim Bensaad, Stalinov pravnuk. Je synom dcéry Jakova Džugašviliho, ktorý zomrel v nemeckom zajatí. Galina Džugašviliová zomrela v roku 2007, bola pracovníčkou Inštitútu svetovej literatúry, oddelenia Ázie a Afriky, a bola najbližšou priateľkou mojej mamy. Často navštevovala náš dom. Ona bývala na Zlatoustinskej ulici a my sme bývali na Sretenskom bulvári.

 

Viete, aby sme si vypestovali takzvaný kritický postoj k našim dejinám (z nejakého dôvodu sme sa rozhodli nazvať ich správnymi), musíme si vymýšľať “čierne” stránky našich dejín. No keď sú dejiny celé biele, nie je čo kritizovať. Preto sa vymyslel masaker v Katyni, tak akoby sme to urobili my. Preto bola vymyslená aj poprava cárskej rodiny. Preto bol vymyslený kult osobnosti Stalina. Až teraz sa ukazuje, že sa nemôžeme zbaviť takých pojmov, ako je “nepriateľ ľudu”, ktoré boli vtedy vytvorené. Dnes by sme však možno mali hovoriť “nepriateľ Ruska”. Nemôžeme sa vyhnúť tribunálom. Nemôžeme sa zbaviť SMERŠ-u, ktorý bude musieť byť zavedený v tejto vojne. To sú všetky akcie, ktoré sa stávajú jasnými a opodstatnenými na základe vojnovej a predvojnovej situácie, ktorá teraz panuje. V knihe je veľa obrázkov. Môžete si ich tam všetky pozrieť. Túto rodinu poznám od detstva.

 

Dnes by sme chceli hovoriť o Iráne, pretože sa vytvára trojitá aliancia: Rusko, Irán a Čína. Ak niekto z vás videl reportáž “Prijatie iránskeho prezidenta v Číne”, tak tam bola dokonca delostrelecká salva. Veľkoleposť prijatia sa dá len ťažko prirovnať k niečomu inému. Nepochybne to vypovedá o meniacej sa geopolitickej situácii. Preto by sme si dnes radi vypočuli Karine Gevorgyan so špeciálnym hosťom – tajila ho dlho nič “neprezradila”, ale dnes nám ho k nám priviezla.

 

Názov štátu a jeho súčasná situácia

Dovoľte, aby som vám predstavila svojho učiteľa, učiteľa iránskej histórie – Vladislav Nikitič Zajcev. Pozdravujem a vítam ho medzi nami. Pokúsime sa vám v tomto dialógu (v ktorom sa budem snažiť hovoriť menej) predstaviť, akým fenoménom je Irán v súčasnom svete. Čo predchádzalo tomu, že sa dnes začalo veľa hovoriť o Iráne, hoci predtým nezaujímal prvé riadky agentúrnych správ. Snažili sa nám predstaviť veľmi negatívny obraz, prezentovať túto krajinu ako zaostalú, archaickú, “zlú” a tak ďalej. Teraz nastáva istý moment vytriezvenia, keď iránske vojnové lode preplávajú Panamským prieplavom, keď Irán uskutočňuje námorné cvičenia s Ruskom a Čínou v Indickom oceáne, a epizóda, ktorú spomenul Dmitrij Vladimirovič, je tiež hodná veľkého záujmu. Takže by som poprosila Vladislava Nikitiča, aby hovoril o fenoméne Iránu. Pretože o ňom vie len málo ľudí. Samozrejme, nikto z členov nášho klubu si nemýli Irán s Irakom. Okrem toho členovia Klubu vedia, že v Iráne sa nehovorí arabsky (hoci v Kurdistane žije arabská menšina) a že perzština je jazyk indoeurópskej skupiny.

 

Vladislav Zajcev: Vskutku, najprv treba uviesť nejaké všeobecné informácie, najmä preto, že čím viac o nejakej histórii hovoríme, tým viac najrôznejších informácií nie je úplne presných alebo vôbec nie sú presné. Začnime názvom. Čo je to za krajinu? Prečo sa volá Irán? Často sa hovorí, že to bola Perzia a v roku 1935 bola premenovaná na Irán. Nie je to pravda. Faktom je, že táto krajina existovala niekoľko tisíc rokov pred naším letopočtom a vždy sa volala Irán. Samotné slovo “Irán” je podstatné meno v množnom čísle a znamená “árijský” alebo “krajina Árijcov”. Tento štát mal pomerne komplikované vzťahy so svojimi východnými stredomorskými susedmi, Grékmi. Vybojovali slávne vojny s rôznymi zápletkami: V tomto prípade ide o vojny: Termopyly, Maratón atď. Gréci pomenovali krajinu podľa vládnucej dynastie v tomto štáte. A táto dynastia pochádzala z oblasti nazývanej Pàrsa alebo Parsulà. Gréci prekrútili perzské názvy a dostali Persidu. Potom sa tento štát pričinením Grékov začal vo väčšine sveta, najmä v európskych krajinách, ale nielen v nich, nazývať Perzia. Trvalo to až do roku 1935. Zrejme to bolo vhodné, aby bolo jasné, o ktorú krajinu ide. Potom sa však v dôsledku zmeny ideologickej paradigmy vládnuceho režimu, ktorý vtedy viedol Rezá Šáh, rozhodli vrátiť k pravému názvu. A nielen vrátiť, ale uviesť do medzinárodného obehu skutočný názov tejto krajiny, teda Irán. Tak, ako ju nazývali všetci jej obyvatelia.

 

Aby to bolo jasnejšie, môžem uviesť analógiu. Nie je to tak dávno, čo sa na politickej mape sveta objavila krajina s názvom Nizozemsko(Netherlands). Predtým sa volalo Holandsko. Hoci Holandsko je názov provincie Nizozemska(Netherlands).. Oficiálne vláda Nizozemského kráľovstva požadovala, aby sa krajina odteraz nazývala Nizozemsko(Netherlands) V istom zmysle teda nasledovali príklad Iránu.

 

Aký je moderný Irán , štát s oficiálnym názvom Iránska islamská republika? Rozlohou prevyšuje Francúzsko, Nemecko a Veľkú Britániu dohromady: viac ako 1 600 000 km2. Je tiež jednou z troch ázijských krajín (patrí sem aj Čína a Saudská Arábia, ako aj Indonézia), ktorá svojou rozlohou presahuje všetky krajiny, ktoré s ňou susedia, ak nepočítame Rusko. Je šiestou najväčšou krajinou Ázie podľa rozlohy a deviatou najväčšou podľa počtu obyvateľov. Podľa najnovších údajov má 94 miliónov obyvateľov.

 

Manifest Kýra Veľkého a kultúrno-genetický kód

Vladislav Zajcev: Teraz veľmi stručne k minulosti. Dnes sa hovorí, že sa formuje akési situačné spojenectvo Ruska, Číny a Iránu. V tomto prípade pozorujeme akési partnerstvo medzi Ruskom a dvoma najstaršími civilizáciami, ktoré doteraz existujú. Väčšina politológov, ktorí sa vyjadrujú k tejto téme, hovorí, že čínska civilizácia je stará štyri tisíc rokov alebo viac. Myslím si, že tu by sme sa mali obrátiť na chronológiu a pripomenúť, že čínsky štát ako jeden štát, a nie ako súbor malých hospodárstiev, vznikol v roku 201 pred n. l. Je to slávna ríša Čchin, ktorej zakladateľom bol Čchin Š’-chuang. Prvý iránsky štát (a nie hocijaký, ale pomerne mocný) vznikol v roku 670 pred n. l., teda viac ako štyri storočia predtým. O niekoľko ďalších rokov neskôr, v roku 550 pred n. l., sa Irán stal centrom prvej ríše v dejinách sveta, ktorá zaberala územie od rieky Indus na východe a po Dunaj na západe, od Chorezmu na severe a po Perzský záliv na juhu.

 

Nebola to však len prvá ríša v dejinách: líšila sa od všetkých predchádzajúcich kváziimperiálnych alebo protoimperiálnych ríš, ako boli egyptská, babylonská a chetitská ríša. Najmä sa veľmi líšila od Asýrskej ríše, v ktorej bola celá vládnuca elita pozoruhodne krvilačná a odhodlaná zotročiť svojich nepriateľov bez toho, aby im dala šancu spamätať sa. V čom bola Perzská ríša iná? Jej zakladateľom bol muž, ktorého meno v staroperzštine bolo Kuruš, v modernej perzštine Kuroš, a Gréci ho nazývali Kýros. Toto meno sa dostalo do Biblie aj do rôznych európskych jazykov a znie ako “Kýros”. Kir je jedno z mien, ktoré je v pravekom Trebníku. Jeden zo Stalinových spoločníkov s priezviskom Kostrikov mal pseudonym Kirov. Sergej Mironovič Kirov.

 

Čím sa Kiýros tak preslávil? Považuje sa za jedného z dvoch hlavných (ak si zoberieme celý súbor textov o staroveku na Východe vrátane Biblie) hrdinov antických dejín spolu s Alexandrom Veľkým, ktorý ho v mnohom napodobňoval, a o tom by sa dalo veľa povedať. V Britskom múzeu sa nachádza artefakt s názvom Kýrov cylinder. Je to predmet pozostávajúci z dvoch lichobežníkov spojených klinovým textom. Trvalo dlho, kým ho rozlúštili, ale nakoniec sa im to podarilo. Keď bola založená OSN, bola z neho vyhotovená kópia a umiestnená v sídle OSN v New Yorku. Je to manifest občanom Babylonu, ktorých zajali Kýrove vojská. Toto zajatie bolo prezentované ako oslobodenie ľudu od tyranie kráľov. Posledným kráľom bol Nabonidus, predposledným Baltazár, ktorý usporiadal slávnu hostinu, na ktorej sa podľa Biblie na jedlo a pitie používali posvätné nádoby, ktoré jeho otec vyniesol z jeruzalemského chrámu. V Manifeste sa písalo, že občania sa musia podriadiť vôli kráľa kráľov. A tento titul si potom ponechali aj poslední iránski šachovia, ktorí sa nazývali “šachinšachovia”, teda králi kráľov. Okrem podriadenosti museli občania platiť dane, v prípade potreby zhromaždiť armádu a byť lojálnymi poddanými. Mohli však hovoriť vlastným jazykom, uctievať vlastných bohov a uplatňovať svoje zvykové normy života.

 

Niektorí súčasní politológovia nazývajú tento manifest prvým prototypom “Deklarácie ľudských práv”. Samozrejme, nie je, ale bol to manifest, ktorý vyhlásil, že poddaní sú si pred úradmi rovní bez ohľadu na etnické, kultúrne alebo náboženské rozdiely. Tento manifest odrážal podstatu iránskej tradície, vďaka ktorej Irán prežil až dodnes, a to napriek všetkým zvratom v jeho životopise spôsobeným jeho geografickou polohou.

 

Obnovenie iránskej štátnosti

Vladislav Zajcev: Ako povedal Napoleon, geografia je osud. Všetky invázie z východu na západ, z juhu na sever a zo západu na východ prechádzali územím Iránu. A napriek tomu si zachoval svoj kultúrny a genetický kód, hoci boli obdobia, keď bola jeho existencia ako štátu otázna. Bolo to ku koncu prvej svetovej vojny, ale prežil. Medzi dvoma svetovými vojnami sa v Iráne uskutočnil pokus o modernizáciu, ktorý zastavila druhá svetová vojna. Bol tu veľký tlak zo strany Nemecka, Talianska a Japonska, ktorý bol zmarený vstupom spojeneckých vojsk. Na istý čas sa zdalo, že Irán stratil svoju medzinárodnú nezávislosť. Po druhej svetovej vojne však nezávislosť postupne nielen získal späť, ale aj zvýšil počet svojich obyvateľov. Po druhej svetovej vojne mal Irán približne 15 miliónov obyvateľov. Teraz je to 95 miliónov Iráncov. Počet obyvateľov vzrástol viac ako šesťkrát! Ale nie je to len tak.

 

Irán sa stal regionálnou mocnosťou spolu s Izraelom, Egyptom a Tureckom. Irán sa však snaží aj reálne dosiahnuť štátnu suverenitu, t. j. uskutočňuje politiku, ktorú považuje za výhodnú pre seba. To si vyžaduje veľkú vôľu nielen vládnucej elity, ale aj obyvateľstva. A tu je dôležité pochopiť, že obyvatelia Iránu sú dedičmi jednej z najstarších a najväčších kultúr v dejinách ľudstva.

 

Vladislav Zajcev: Jednou z ich zvláštností je, že ak absorbujú niečo cudzie, transformujú to a vytvárajú niečo nové. Mimochodom, najznámejšou pamiatkou staroveku, ktorá sa zachovala do dnešných dní, sú ruiny palácového komplexu v Persepole. Stelesňovali ideál bohatstva a luxusu, ktorý priťahoval jeho západných susedov- Grékov. Jedným z hlavných dôvodov výpravy Alexandra Veľkého bolo, že išlo o krajinu, kde sa dalo ukoristiť viac ako na ktoromkoľvek inom známom mieste. Sotva sa im potom podarilo všetku korisť odviezť. Samozrejme, Alexandra Veľkého nehnala len chamtivosť, mal aj vlastné myšlienky, ktoré sa dajú zhruba zrekonštruovať.

 

Prečo sa vydal do Indie? Mal v úmysle vrátiť sa, keď uskutočnil cestu okolo sveta. Z nejakého dôvodu sa v niektorých učebniciach píše, že starovekí ľudia si mysleli, že Zem je plochá. Je to naivný predsudok. V Petrohrade mnohí ľudia videli levy, ktoré stáli na nábreží Palácového mosta alebo pri Michailovskom paláci. Lev drží svoju labu na guli. Lev je moc a guľa je Zem, čo je starobylý symbol. Gréci však nevedeli o existencii Tichého oceánu. Európania to vedeli až od Kolumba a Ameriga Vespucciho, preto Ameriku nazvali Západnou Indiou. zrejme Alexander predpokladal, že po prechode Indiou sa preplaví cez Atlantik a vráti sa k Herkulovým stĺpom. To je najpresvedčivejšia verzia. Ale nevyšlo to. A tu je otázka: ako sa Iránu podarilo pretrvať napriek hrozivým okolnostiam viac ako storočnej hry, v ktorej sa ocitol medzi kladivom a kovadlinou, medzi britským a ruským impériom? Ako sa z toho dokázal vymaniť a vydobyť si nezávislú cestu rozvoja?

 

Dôležité je, že dosiahli to, že z krajiny, o ktorej sa kedysi písalo, že je “agrárna”, sa stala priemyselná a poľnohospodárska krajina s rozvinutým spracovateľským priemyslom, nielen baníckym, strojárskym, chemickým, hutníckym, kozmickým, raketovým. Je to krajina, ktorá môže slúžiť ako príklad toho, ako kultúrny kód zabezpečuje, že etnická skupina nielen prežije, ale môže zohrať významnú úlohu v meniacich sa historických podmienkach.

 

Zhodné civilizácie: znaky a symboly

Karine Gevorgyan: Táto civilizácia ma vždy priťahovala, chcela by som povedať, aké sú naše civilizácie zhodné: ruská a iránska. Irán nám bol vždy predstavovaný ako niečo exotické. Je prítomný aj v poézii a literatúre. V Európe je to asi rovnaké: Montesquieuove “Perzské listy”. Potom v 19. storočí anglický filológ Fitzgerald zrazu “objavil” veľkého perzského básnika Omara Chajjáma. Iránci srdečne jasali, keď to zistili. Omar Chajjám bol veľký muž, astronóm, vytvoril najdokonalejší a najpresnejší kalendár, a to už pred tisíc rokmi. Ale nebol to básnik! Jednoducho len skladal “ľudové básne”. Také vedecké, filozofické, niekedy veľmi ironické, ale keby mu povedali, že je básnik, určite by sa zasmial! Pretože oficiálny básnik v Iráne musel ovládať úplne všetky básnické formy. A on bol jednoducho dobrý v improvizácii. Robil to však ako kultivovaný človek… Čo myslíte, ako veľmi sú naše civilizácie zhodné a nie protichodné? Nie je naša ďalšia spolupráca spojená s rizikom stretu kultúrnych centier?

 

Vladislav Zajcev: Je veľa vecí, ktorým nevenujeme pozornosť, ale ak sa na nich pozorne pozrieme, objavia sa celkom zaujímavé analógie. Napríklad keď v roku 1812 Napoleon v predvečer ústupu vydal pokyny, ktoré budovy zachrániť a ktoré vyhodiť do vzduchu, nariadil začať s “mešitou” na Červenom námestí. Čo si myslíte, že myslel pod pojmom “mešita”? Katedrálu svätého Bazila! Niekedy, keď európske alebo americké divadlá uvádzajú hry s ruskou tematikou, napríklad Stravinského Svätú jar alebo čokoľvek iné z klasiky, ozdobia oponu siluetami mešít. Inými slovami, myslia si, že ide o ruské umenie. Je to náhoda? Na jednej strane sa v tom naozaj nevyznajú a nechápu mnohé súvislosti. Na druhej strane, ak sa pozrieme na detaily výzdoby budov predpetrovského Ruska, niečo zaujímavé sa zachovalo. Napríklad kostol Gregora Neocézara. Na bubne pod kaplnkami sa nachádza zdobené ornamentom tzv.”pávie oko”. Rovnaký ornament môžete vidieť aj na Veľkom chráme v Izmailove. A keď sa pozriete na ornamenty niektorých iránskych mešít, uvidíte, že podobnosť je takmer identická. Existuje ešte jedna pamiatka, ktorá je v tomto zmysle zvláštna, našťastie sa zachovala. Mnohí Moskovčania ju z nejakého dôvodu nevideli. (Podľa Puškina – “sme leniví a nie zvedaví”). Hovorím o Krutickom teremku, kde vzniklo obrovské množstvo filmov, keď bolo treba ukázať predpetrovské časy. Krutickij teremok, jeho fasáda je celá pokrytá dlaždicami. Pamätám si, že keď som bol školák, zaujímalo ma, odkiaľ to je. Existovala verzia historika umenia, že ju priviezli z Európy, vraj z Poľska. Zaujímalo ma, odkiaľ sa vzali. Existuje niečo podobné v Európe? A naozaj, v Európe, na Pyrenejskom polostrove, stále existuje štýl, ktorý sa nazýva maurský. A v Portugalsku a Španielsku existuje spôsob výzdoby budov nazývaný azulejo, čo sú modré dlaždice. V moskovskom Rusku sa objavila polychrómovaná dlažba. A farby sú také, aké boli v Safavidskom Iráne. O zjavnom vplyve niet pochýb, ale otázka znie: ako? Myslím, že je to veľmi jednoduché – volžsko-kaspická obchodná cesta, po ktorej sa po stáročia prepravoval tovar pozdĺž rieky Volgy. Takmer všetky veľké mestá pozdĺž Volgy mali perzské obchodné stanice. V Astracháni sa dodnes nachádza budova nazývaná Perzský dom. Hoci už dávno v nej nie je nič perzské. To je všetko pokiaľ nám ide o výtvarné umenie.

 

Cesta k suverenite

Vladislav Zajcev: Pokiaľ ide o jazyk, príbuznosť medzi Ruskom a Iránom je ešte hlbšia. Stačí uviesť príklady takých slov, ktoré dokazujú príbuznosť nielen medzi perzštinou a ruštinou, ale aj medzi inými indoeurópskymi jazykmi. Napríklad “dvere”: v sanskrite to znie ako “dvar”; v angličtine je to “dor”; v nemčine “tor”; v perzštine “dar”. Ďalším úžasným príkladom je ruské príslovie, ktoré sa skladá zo štyroch slov. Dve z týchto slov sú perzské, dve ruské: “al lal, zelen smaragd. Al – šarlátový, existuje verzia, že samotný “šarlát” pochádza z “lal”, t. j. rubín. “Smaragd” je z perzského slova “zomorod”. Až po tie najjednoduchšie slová: “kufor” je perzské slovo, čo je dlhý príbeh, ale nejde len o to. Hlavná vec podľa mňa nie je ani genetická blízkosť kultúrneho kódu. Hlavnou vecou je hlavná zvláštnosť týchto dvoch civilizácií. Čo je ich hlavnou príbuznosťou? Je to to, čo Dostojevskij kedysi nazval “univerzálnou citlivosťou”. Takto ju svojím spôsobom definoval. Niektorí ju nazývajú “všeľudskosť”, teda schopnosť vnímať iné kultúry ako svoje vlastné, neodcudzovať sa im, ale naopak, robiť z nich svoje vlastné bohatstvo. Práve to spája iránsku a ruskú civilizáciu.

 

Otázka z publika: Najdôležitejšou otázkou je, ako vždy, “Čo treba urobiť?” A pokiaľ ide o nás, je veľmi zaujímavé pochopiť, ako Irán za 40 rokov sankcií našiel a stále nachádza svoju vlastnú subjektivitu, aj my musíme prejsť rovnakou cestou?

 

Vladislav Zajcev: Áno, od Iránu by sme sa mali niečo naučiť. Svoju nezávislosť si zachovali vďaka tomu, že sa nevzdali minulosti. Nielen veľmi vzdialenej minulosti , ale aj tej prítomnej keď tam bola revolúcia a vandalizmus. Rozbili mauzóleum Rezu Šáha (Reza Pahlaví, pozn. red.), ktoré sa nachádzalo na predmestí Teheránu. Bola to revolučná vlna. Z hľadiska islamskej dogmatiky sa toto obdobie nazýva džehlíja, vek nevedomosti. S príchodom islamu sa začalo skutočné umenie. Vodca tejto islamskej revolúcie Chomejní prirodzene presadzoval túto líniu. Preto sa v tlači a všade inde prestalo hovoriť o hodnotách, o úspechoch Iránu v predislamskom období. A potom sa to postupne začalo niekam posúvať. Bol tu prezident Ahmadínedžád, ktorý navštívil Persepolis, povedal, že je to ich pýcha a mali by byť na to hrdí. Napriek všetkým tým ideologickým výmyslom vedia, kto sú, aký majú pôvod. Je to cítiť vo všetkom. A dokonca aj niektorí príslušníci tzv. etnických menšín. Uvedomujú si , že sú Arabi, Židia.

 

Mýty a realita

Irán má najväčší počet aktívnych synagóg zo všetkých krajín v regióne. Viac ako v ktorejkoľvek inej krajine okrem Izraela. Pamätám si na rozhovor s jedným rabínom z pomerne veľkej teheránskej synagógy. Pýtali sa ho, čo si myslí o vzťahu medzi Iránom a Izraelom, a on odpovedal, že je občanom Iránskej islamskej republiky.   Je ortodoxný Žid, je rabín, ale je lojálnym občanom Iránskej islamskej republiky. Samozrejme, že existujú separatistické hnutia, Balúčovia, arabi atď. Ale napriek tomu to hlavné, čo všetkých spája, je myšlienka večného iránskeho ducha, ktorý je prítomný za každých okolností, bez ohľadu na okolnosti. Predpokladá sa, že najstrašnejšiu deštrukciu a spustošenie spôsobil mongolský vpád na územie Iránu, tam sa diali jednoducho strašné veci. Zničené boli celé mestá, a predsa sa všetko vrátilo k životu! Konkrétny príklad. Priemysel, ktorý bol zavedený za posledného šacha, bol modernizovaný s pomocou západných krajín aj Sovietskeho zväzu. Najväčšími hutníckymi závodmi “skupiny A” boli Isfahánske oceliarne postavené s pomocou ZSSR. Teraz, ako viete, bola postavená jadrová elektráreň. Zdalo sa, že po zvrhnutí monarchistického režimu “zničia všetko do základov “. Ale nezničili nič! Naopak všetko zachovali a pokračovali v rovnakej línii modernizácie. Ale v modernizácii, ktorá sa nerovná “westernizácii”. To znamená, že si vzali to, čo sa im hodilo, a čo nepotrebovali tak to odmietli. Nemožno povedať, že by medzi iránskou kultúrou a modernou západnou kultúrou existovala nepreniknuteľná bariéra. Sú tam všetky moderné trendy: popová hudba, rap, čokoľvek chcete. Vo výtvarnom umení existujú najrôznejšie prúdy, ktoré sa dajú nejakým spôsobom prirovnať k Západu. Ale oni si stále zachovávajú svoje vlastné.

 

Karine Gevorgyan: Všimla som si, že v Teheráne, Isfaháne a Šíráze sú džezové kluby. Sú tam ľudia, ktorí majú radi klasický džez. V Iráne sú činoherné divadlá, kde sa hrajú ruskí klasici, hlavne Čechov a Gorkij. Teraz sa zaujímajú o našu modernú drámu. Povedala som im, aby venovali pozornosť Poljakovovým hrám. Z morálneho hľadiska by ich cenzúra povolila. Ale inscenujú sa aj európske, dokonca aj americké diela, nie je to úplne tabu. Pamätám si, že keď som zistila, že v Teheráne je džezový klub, bolo to vtedy, keď sme zastavili na križovatke a videla som muža oblečeného v štýle rockabilly s vlasmi á la Elvis Presley. Mal na sebe aj tričko s americkou vlajkou. A nikto mu nevenoval pozornosť. Môj vodič sa tiež vôbec nečudoval a spýtal sa ma, či mám rada dobrý džez. A ponúkol mi, že ma večer vezme do džezového klubu. Dokonca aj mňa expertku na Irán, ktorá o tejto krajine vie viac ako moji spoluobčania, to prekvapilo! Myslela som si, že tu panujú oveľa prísnejšie pomery. Ďalšou prekvapujúcou vecou je, že keď sa rozprávate s Iráncami, vôbec nemáte dojem, že by sa snažili nejako vyhnúť odpovediam, že by pre nich existovali nejaké nediskutovateľné témy. Veľmi ľahko sa s nimi nadviaže kontakt, pokojne vyjadrujú svoju kritiku. Chcela by som tiež zdôrazniť ich neuveriteľnú sebairóniu. Všetko je zároveň nahradené sebairóniou, niekedy aj štipľavými vtipmi, na pozadí veľmi slušného správania. A to v ich správaní vytvára zvláštnu atmosféru čulej komunikácie s nimi.

 

Jazyk Perzie

Vladislav Zajcev: V Iráne sa v každodennej komunikácii aktívne používa arabské slovo “taarov”, ktoré má za cieľ pochváliť partnera rozhovoru, zdôrazniť jeho dôstojnosť a spravodlivosť toho, čo hovorí. Existuje aj sloveso goftan (“hovoriť”). Iránci nehovoria partnerovi v rozhovore “povedal si”, ale “prikázal si”, “dovolil si povedať”. Niekedy dokonca dochádza k tomu, že zámeno “ja” nahrádzajú zámenom “otrok” (“bande”) v tom zmysle, že som akýmsi tvojím otrokom (obdoba ruského výrazu “tvoj poslušný sluha” – pozn. red.) Ale opäť je to s istou dávkou humoru. Môžu povedať celú suitu a potom vám do ucha povedať “in taar nist”, t. j. “toto nie je taar”, poviem vám úprimne. Je to ich veľmi zvláštnosť.

 

Otázka z publika: Povedzte mi, prosím, aký je správny názov iránskeho jazyka? Je to perzština? Existujú nejaké jazyky, ktoré sú mu podobné? Tadžický? Pakistanský? Afganský?

 

Vladislav Zajcev: Tento jazyk sa nazýva perzština. Pretože práve z Perzie, teda z časti veľkého Iránu, pochádzali dve mocné dynastie z Farsu: dynastia Chomejní a o niekoľko storočí neskôr dynastia Sásánovcov. V súlade s tým sa štátna verzia všetkých dialektov tohto perzského jazyka nazýva “farsí”, t. j. “jazyk Fars”. Jeho pôvodný názov bol “darí”. V súčasnosti je dárí perzský jazyk, ktorým sa hovorí v Afganistane, keďže Afganistan bol tisícročie súčasťou Iránu. Tieto jazyky sú si oveľa bližšie ako ruština a ukrajinčina, prakticky ide o rovnaký jazyk. Je medzi nimi veľmi malý rozdiel. Čo sa týka tadžičtiny, je veľmi podobná perzštine, ale má vlastné gramatické formy a veľa výpožičiek z ruštiny. A v Afganistane je ešte jeden jazyk. Hovoria ním tí, ktorí sa nazývajú Afganci alebo Paštúni. Je to paštúnsky jazyk. Je to tiež iránsky jazyk, ale veľmi archaický: zachoval si mnoho reliktných foriem, niektoré pasáže v tomto jazyku pripomínajú niektoré texty zo sanskrtu.

 

Karine Gevorgyan: Existuje mnoho dialektov perzského jazyka. Napríklad kurdský jazyk sa skladá z dvoch dialektov. Jednému z nich rozumiem pretože viem perzsky, no druhému vôbec nerozumiem.

 

Vladislav Zajcev: V samotnom literárnom jazyku existujú dialekty! Existuje napríklad teheránske nárečie, ktoré sa, mimochodom, veľmi rýchlo učí. Je založený na redukcii všetkých flexií, na zjednodušení. Ľahko sa učí a nerobí žiadne problémy.

 

Otázka z publika: Píšete slová zľava doprava? Rovnakou arabskou abecedou? Koľko písmen?

 

Vladislav Zajcev: Zprava doľava, rovnako ako arabčina. Irán používa arabskú abecedu s pridaním štyroch písmen pre zvuky, ktoré nie sú v arabskom jazyku. Napríklad v arabčine nie je zvuk “pe”, ale “bab” pre zvuk “be”, kde sa dáva jedna bodka. Na vytvorenie tohto zvuku sa pridávajú ďalšie dve bodky, čím vzniká “pe”. Ale napríklad Arabi tento zvuk ani nevedia vysloviť.

 

Otázka z publika k náboženskej téme: Keď sa Korán vyslovuje v arabčine, ako sa to zhoduje s perzštinou?

 

Vladislav Zajcev: Celá bohoslužba je v arabčine. Arabčina sa učí od prvých ročníkov, dokonca sa niekedy učí aj v materských školách.

 

Irán a jeho obraz sveta

Otázka: z publika: Začíname kvalitne a vo veľkom komunikovať s iránskymi predstaviteľmi. Otázka znie, čo presne by sme pri komunikácii nemali robiť a čo presne by sme mali robiť? Čo by sme mali vedieť, aby sme túto komunikáciu mohli nadviazať?

 

Vladislav Zajcev: Môžem povedať jednu vec. V žiadnom prípade nezastávať pozíciu Veľkého brata, ako je Veľká Británia alebo Spojené štáty! Irán to neuznáva. Pochopili, že sa môžu zaobísť bez patrónov. Okrem toho musíte rešpektovať ich pohľad na svet, pretože ich obraz sveta je iný ako náš. Ale to hlavné, čo máme v oblasti svetonázoru spoločné, je odmietanie cesty, ktorou sa uberá Západ s “kultúrou ničenia” a všetkými ostatnými modernými trendmi. To všetko je tiež v rozpore s ich hlavnou líniou. V skutočnosti to isté platí aj o našej pravoslávnej línii.

 

Otázka z publika: Mohli by ste mi, prosím, povedať, z akých zdrojov žila staroveká vyspelá krajina Irán? Teraz je tam, samozrejme, ropa, plyn.

 

Vladislav Zajcev: Môžeme povedať, že zdroje štátu boli v tom čase nekonečné. Bola to jediná veľmoc: obrovské množstvo zlata, ktoré sa ťažilo na rôznych miestach od Sinajského polostrova až po Sibír. A zlato zo Sibíri nosili kočovníci, ktorí sa zaoberali obchodom: Skýti obchodovali s Gréckom, obchodovali s Iránom. Ale hlavné je niečo iné: práve v rokoch existencie tejto ríše (viac ako dve storočia) boli položené transkontinentálne obchodné, vojenské a iné cesty z Číny a Indie do západného Stredomoria. To, čo Číňania nazývajú “Jeden pás, jedna cesta”, existovalo už vtedy. Viete, čo je to pošta? Vznikla tam. Poštové stanice, signalizačný telegraf – to všetko sa robilo v tom období. Irán bol teda tranzitnou a obchodnou veľmocou. Produkoval obrovské množstvo všetkých druhov potravín, pretože oázy, Mezopotámia, údolie rieky Indus, stredoázijské oázy, nílske oázy, to všetko bolo v rámci tejto mocnosti. Jej zdroje boli absolútne nevyčísliteľné!

 

Otázka z publika: Ako sa z historického hľadiska prelínajú územia Ruskej a Perzskej ríše?

 

Vladislav Zajcev: Neprelínajú sa, ale dotýkajú sa. Hoci to pretínanie bolo pre Irán aj dosť bolestivé: v 19. storočí boli dve rusko-iránske vojny, v dôsledku čoho bola iránska ríša trochu obmedzená.

 

Otázka z publika: Povedzte nám, ako sa Irán pozerá na susedné štáty, predovšetkým na Azerbajdžan a Arménsko, prípadne na Gruzínsko a Turkménsko. Ako dlho sú ochotní “tolerovať” tamojšiu ruskú prítomnosť?

 

Vladislav Zajcev: Je to komplikovaná otázka, je tu veľa strán. Ide o to, že pri pohľade na veľmi komplikovaný gambit, ktorý sa tam teraz hrá, navyše s Erdoganovou nepredvídateľnou líniou, možno tvrdiť, že pozícia Iránu je stabilizujúcim faktorom. Preto zatiaľ nevidíme z jeho strany žiadne kroky, ktoré by oslabili naše vyhliadky v regióne.

 

Kultúra myslenia a reči

Otázka :z publika: Ako by ste okomentovali súčasný stav okolo protestov v Iráne?

 Vladislav Zajcev: Predovšetkým by som chcel povedať, aké zdroje ich podnecujú. Prvým je nespokojnosť mladej generácie s obmedzením prístupu k informáciám. V tomto prípade nevidíme nič špecifické, pozorujeme to všade, vo všetkých krajinách sveta. Druhým, a veľmi dôležitým, je cieľavedomá práca celého globálneho informačného poľa až po priamu kontrolu. Internet nás informuje o tom, kde sa máme zhromažďovať, kam máme ísť, čo a ako máme robiť. Zapojení sú nielen ľudia pracujúci pre západné agentúry, ale aj Iránci zastúpení opozíciou žijúcou v zahraničí, ktorí sú touto revolúciou pohoršení. A tých je veľa. A je to veľmi široké spektrum ľudí, od samotnej šáhovej rodiny až po ultraľavicových militantov. Pokiaľ ide o obmedzenia týkajúce sa obliekania, tie sa pomaly uvoľňujú. Na jednej strane mnohé iránske ženy vnímajú “hidžáb” ako prvok alebo atribút národnej kultúry a nepripisujú mu posvätný význam. Na druhej strane sú v Iráne ženy so širším rozhľadom a nepripisujú mu taký zásadný význam. Nemajú problém si sňať z hlavy šatku alebo si dokonca ostrihať vlasy. V Iráne je feministické hnutie v súčasnosti pomerne silné. Tieto javy v istom zmysle zvýrazňujú určité črty demokracie. Pretože štátny systém v Iráne sa nazýva teokracia bez akéhokoľvek základu. Na svete sú v súčasnosti len tri teokracie: Vatikán, Saudská Arábia a Veľká Británia. Rahbar v Iráne nemá žiadnu štátnu funkciu, je niečo ako “rozhodca”. A rozhodnutia nerobí sám, na ich vypracovaní sa podieľa celý rad najrôznejších rád a ľudí. V Iráne existuje parlament, konajú sa tam alternatívne voľby, je tam niekoľko strán, hoci všetky sa nazývajú islamské strany.

 

Karine Gevorgyan: Poslanci iránskeho parlamentu sa medzi sebou veľmi zaujímavo, vážne a vecne hádajú. Veľmi zdvorilo a vážne sa dohadujú o budúcnosti krajiny.

Vladislav Zajcev: Áno, nedeje sa to, čo vidíme v niektorých parlamentoch, v Knessete, tureckom parlamente alebo v Najvyššej rade.

Karine Gevorgyan: Držia sa ďalej od útočných formulácií, aj keď je nesúhlas veľmi silný. Ich argumenty sú však živé, zaujímavé a podstatné.

Vladislav Zajcev: Je tu ešte jedna zvláštnosť, ktorú treba zvážiť. Všetci asi viete, aj keď nehovoríte týmto jazykom, že perzština je jedným z najkrajších jazykov na svete. Je nielen krásny, ale aj mimoriadne expresívny a umožňuje vyjadriť myšlienku sto rôznymi spôsobmi. V tom spočíva jeho zvláštnosť. Preto je v Iráne výrečnosť takmer národným športom. V rozhovore sa vždy hľadajú výrazy, ktoré čo najstručnejšie a najpresnejšie vyjadrujú myšlienku. Preto je politická kultúra veľmi vysoká.

Karine Gevorgyan: A mimochodom, kultúra vyjadrovania myšlienok si vyžaduje mimoriadnu presnosť. Ruský jazyk je trochu iný, je vágnejší. Perzština je v tom smere veľmi jasná.

 

Perzská stopa vo svetovom umení

Otázka z publika: Chcel som dodať niečo o kostoloch. “Mešita” sa v angličtine píše “mosque”. A v Moskve hovoríme, že je to mesto tisícich kostolov, t. j. nazývalo sa mesto tisícich mešít? Takže takto to nazývali samotní Rusi a Briti len prevzali túto podobu?

Vladislav Zajcev: Nie, faktom je, že Moskva je ugrofínskeho pôvodu, rovnako ako Oka a mnohé iné. A nemá to nič spoločné s mešitami. Briti si slovo mešita požičali z taliančiny a vyslovovali ho ako moskou. Je to čisté súzvučné slovo, takzvaná “ľudová etymológia”. Každý už asi počul, že médiá často informujú o vrahovi a hovoria: “Spáchal beštiálnu vraždu.” Čo to znamená? “Vrah” je fanatik, ktorý nadmerne verí. A keď sa povie “beštiálna vražda”, myslia si, že “beštiálny” znamená “brutálny”, pretože ide o slová so spoluhláskou. Ďalší príklad, ktorý ma neustále prenasleduje. Nemôžem sa stretnúť s nikým, kto by používal sloveso správne. Príde nejaký rečník a povie: “Ťaží ho ťarcha starých predsudkov. Pokojne si to vypočujete a uvedomíte si, že to znamená “niečo ho ťaží”. Ale sloveso “byť” má úplne iný význam. Čo znamená? Znamená “byť dostatočný”, “uspokojiť”, sloveso “byť sebestačný” (t. j. “sebestačný”). “Ľudová etymológia” však berie “dovl-” ako “davl-” a vzniká nesprávne pomenovanie.

 

Otázka z publika: Druhý bod sa týka stavby kostola. Vedci skúmali, ktoré kostoly sú najviac podobné našim kostolom v Rusku. Ukázalo sa, že sú to indické kostoly, majú tiež veľa kupol v tvare cibúľ, majú podobné farby: červenú, zelenú, modrú, žltú. Jedným slovom euroázijské farby.

Vladislav Zajcev: Vezmime si západnú Európu. Na západe západnej Európy je jednou z najjasnejších farieb modrá. V Holandsku sa objavila spolu s dovozom čínskeho porcelánu z Číny. v Andalúzii prišlo maurské umenie z islamu. Ale v Iráne sú zelená, modrá a červená typické pre štýl nazývaný Timurid , ktorý prekvital počas vlády Timúra a jeho potomkov, Timuridov. Je rozšírený na rozsiahlom území: v Iráne, Azerbajdžane, Strednej Ázii, Iraku. A dokonca som videl príklad tohto štýlu vo veľmi vzdialenej východnej krajine – v Malajzii. Stavajú nové hlavné mesto a videl som v ňom nedokončenú mešitu a veľmi mi to niečo pripomínalo. Spýtal som sa: “Kto navrhol túto mešitu?” Bolo mi povedané, že ju navrhla istá žena z Iránu! Skrátka, je to veľmi rozšírený štýl a stále sa ho držia. Samozrejme, nevytvárajú presné architektonické kópie, ale sem-tam sú vložené prvky výzdoby, niektoré detaily odkazujú na iránsku architektúru atď.

 

Dmitrij Rode: A ak sa pozrieme na Irán a Rusko z hľadiska etiky. Existujú nejaké etické pravidlá, ktoré upravujú, čo môžete a čo nemôžete robiť? Čo máme s nimi spoločné? Možno to v tomto prípade nie je také jednoznačné.

Vladislav Zajcev: Pokiaľ ide o základy iránskej etiky, tie siahajú až k zoroastrizmu: dobré skutky, dobré myšlienky, dobré slová. A súčasný súbor písaných a nepísaných pravidiel je obsiahnutý v základných ustanoveniach Koránu. Ide vlastne o tých istých 10 prikázaní, ktoré sú charakteristické pre celú kresťanskú civilizáciu. To znamená, že tu existuje príbuznosť. Možno sa domnievať, že dodržiavanie tradičných morálnych zásad do istej miery odlišuje Irán od niektorých, predovšetkým západných krajín, ktoré vraj majú európske hodnoty. A čo sú to európske hodnoty? Sú to hodnoty, ktoré sa v islamskom svete celkom oprávnene nazývajú satanizmom. Kadyrov to celkom správne povedal: “Proti komu bojujeme? Proti šajtánom!

 

Z histórie rusko-iránskej diplomacie

Otázka z publika: Je možné vojenské spojenectvo medzi Iránom, Ruskom a Čínou?

Vladislav Zajcev: Faktom je, že Čína sa tradične snaží vyhýbať všetkým druhom záväzkov. Tak to robí aj Irán. V prvej svetovej vojne bol neutrálny, v druhej bol naším spojencom. Mimochodom, keď sa 9. mája konajú na Červenom námestí prehliadky ku Dňu víťazstva, nie sú tam žiadni zástupcovia Iránu, a to boli naši spojenci! Nebojovali vo vojne, ale poskytli svoje územie na prepravu tovaru získaného v rámci lend-lease. Sú urazení, že ich nenazývame spojencami.

 

Vladislav Zajcev: Čo by ich mohlo uraziť. Samozrejme, že v histórii našich vzťahov je veľa vecí, ktoré môžu uraziť. Ako v prípade každej z dvoch susedných mocností kde sa určite vyskytnú nejaké dovôdy urážky. Mnohí ľudia to nevedia: na začiatku krymskej vojny Irán ponúkol Rusku vojenské spojenectvo. Bola tam vyslaná vojenská delegácia, ale nevyšlo to; z nejakého dôvodu si ľudia na našom ministerstve zahraničných vecí mysleli, že by to bola zbytočná záťaž. Je to pravdepodobne spôsobené tým, že tradícia ruskej diplomacie vo veľkej hre sa vyznačuje druhoradosťou. Vždy sme na niečo reagovali, neboli sme však prví, ktorí udreli. A tu je rovnaká situácia: “ako sa budú na tento prípad pozerať?”.

 

Karine Gevorgyan: Pokiaľ ide o to, čo ich urazilo. Neodporúčam dotýkať sa témy Gribojedova (šéf ruskej diplomatickej misie a ruský spisovateľ), pretože sa už toľkokrát ospravedlnili a zaplatili za to. Aj teraz sa čudujú: keď nedávno v Turecku zabili nášho veľvyslanca Karlova, Turecku to prešlo, zatiaľ čo Iránu to pripomínajú už dvesto rokov. Ospravedlnili sa, poslali svoje vyhlásenie ruskému impériu, zaplatili a dodnes nechápu, prečo sa im to pripomína. Aj keď musím povedať, že šáhov dvor ani šáh nemali priamy vzťah k tejto vražde.

 

Vladislav Zajcev: Tu musím opäť pripomenúť našu sakramentskú frázu: “Angličanka sa poserie. Bol tam profesor Kelly, poznal som ho, prišiel na Moskovskú štátnu univerzitu a povedal nám, že píše knihu a chce získať prístup do našich archívov. Cieľom knihy je dokázať, že britská ambasáda nemá nič spoločné so zničením nášho veľvyslanectva. Opýtal som sa: “No, čo si o tom myslíte?” On na to: “Viete, britský veľvyslanec nebol v Teheráne, keď sa konal ten sprievod.”. Ale toto alibi jednoducho nie je v jeho prospech! Takéto provokácie sa vždy robia tajne, prostredníctvom nejakých podplatených osôb: sú zosnované, podnecované, toto je jeden z prvých príkladov farebných revolúcií. Vždy je možné poštvať jedných ľudí proti druhým, najmä pomocou náboženstva. A nejde len o náboženský pocit, ale o jednu z najpálčivejších otázok pre moslima – rodovú otázku.. A to je postoj nielen k vlastnej manželke, ale k ženám všeobecne. ” Moja žena” je háklivá nielen kvôli Iránu, ale aj kvôli všetkým moslimom. Briti to zahrali veľmi šikovne. Aký bol dôvod atentátu v Teheráne? To, že Gribojedov, prísne dodržujúc pokyny, poskytol útočisko niekoľkým ženám, ktoré podľa Turkmenčajskej zmluvy mali právo získať azyl a cestovať v rámci Ruského impéria, kde mali príbuzných. Bolo to zaznamenané v zmluve, ktorú Gribojedov sám vypracoval. Ukázalo sa však, že tieto ženy boli z háremu dvoranov a jedna z nich bola dcérou dvorana! Nič nemohlo byť pre nich strašnejšie ako toto! Potom sa však sám šach Feth Ali všemožne ospravedlnil. A viete, aká bola póza kniežaťa Chozreva Mirzu, keď sa dostavil na audienciu k Mikulášovi I.? Do sály vošiel bosý a v zuboch mal topánku so zemou. Existuje perzský výraz “jesť hlinu”, t. j. maximálne sa ponížiť. Takýto pokyn dostal. A potom priniesli truhlicu so šperkami, ktoré teraz možno vidieť v Diamantovom fonde v Zlatej izbe Ermitáže.

 

Vyhliadky na spojenectvo medzi Iránom a Ruskom

Otázka z publika: Čo je v perzských prameňoch o starovekom Rusku? Ako sa javí?

Vladislav Zajcev: Faktom je, že počet prameňov je obrovský, počnúc Herodotom. Existuje niekoľko veľkých kníh, napríklad “Dejiny Iránu”, vydavateľstvo Moskovskej štátnej univerzity v roku 1977, ktoré vydal S. M. Ivanov (bol to autor, ktorý nebol ovplyvnený politickou konjunktúrou, bol jediný, ktorý po návšteve Iránu na pozvanie šacha v 70. rokoch prišiel a povedal: “Skončí sa to pre neho zle, vtedy celý svet hovoril o “iránskom zázraku”).

 

Karine Gevorgyan: V arabskej a perzskej literatúre je zmienka o Rusoch v knihe Kuriozity sveta, kde kupci, ktorí cestovali po Volge, dosť zaujímavo a podrobne opisujú Rusov. Jedna z prvých zmienok o Rusoch ako Rusoch je však v arménskom prameni “Dobytie Berdy”, kde sa Rusi prvýkrát na svete spomínajú ako Rusi. Existuje nádherná kniha “História Nadira”, ktorá opisuje veľkého Nadira Šacha, ktorý porazil Mongolov a odniesol si najväčšiu korisť – niekoľko tisíc tiav s cennosťami (nezachovalo sa takmer nič, ale to, čo sa zachovalo, je v zbierke iránskej centrálnej banky a v našej Ermitáži). Je známe, že šach niečo odniesol, ale zachovali sa najmä koruny, polkoruny a diadémy.

 

Otázka z publika: Je iránsky pôvod tarotových kariet a farieb na kartách výmyslom, alebo je to myslené vážne?

Vladislav Zajcev: O kartách neviem. Šachy určite pochádzajú z Iránu. Dáma je vezír, je to predseda vlády. “Šach” a “mat” sú perzské slová. “mat” znamená ohromený a prekvapený.

Otázka z publika: Môžeme si myslieť, že naším hlavným geopolitickým priateľom bude v najbližších rokoch Irán? Kto je hlavným geopolitickým priateľom Iránu?

 

Vladislav Zajcev: Nepoužil by som slovo “priateľ”, je to domáce slovo. Na začiatku roku 2000, keď spustili svoj jadrový program, všetko smerovalo k spojenectvu, ale potom boli na Irán uvalené sankcie. Ruská federácia na čele s Medvedevom tieto sankcie podporila a dodávky S-300 boli pozastavené. Irán vyhral súdny spor o S-300 na medzinárodnom hospodárskom súde; zaplatili sme obrovskú pokutu. Spor sa nám podarilo urovnať až po tom, ako sa prezidentom stal Vladimir Putin. Keď sa Putin stal prezidentom, podarilo sa nám problém vyriešiť. Je jasné, že po takýchto udalostiach je ťažké hovoriť o spojenectve. Ale keď prišiel vnuk Rúholláha Chomejního a prehovoril na veľvyslanectve, vo svojom prejave povedal: “Naše národy majú priateľské bratské vzťahy. Ak sme v istom zmysle spojencami, tak len v situačnom zmysle, keďže každá krajina sleduje svoje vlastné ciele.

 

Karine Gevorgyan: Situácia vo svete sa mení a ešte to aj potrvá. Ako napísal Alistair Heath, publicista denníka The Telegraph: “Amerika ako impérium nevydrží napätie a nemá takú úroveň dominancie, akú mala koncom 90. rokov”. Napriek tomu zaujíma Amerika vážnu pozíciu na svete! Málokto dnes spomína miesto ako súostrovie Čagos, technicky britskú, ale v skutočnosti americkú vojenskú základňu Diego Garcia, z ktorej boli deportovaní všetci miestni domorodci. A technicky je to ostrov s najväčšou vojenskou základňou v Indickom oceáne. Je bližšie k Afrike, patrí Mauríciu (existuje dokonca rezolúcia OSN). Takže pre nás a pre Irán je vytvorenie ruskej námornej základne v Afrike, v Sudáne, a námorné cvičenia, ktoré Rusko, Irán a Čína spoločne vykonávajú v Indickom oceáne – to je ale na dlho. Počas tohto obdobia sa kvalita našich vzťahov môže zmeniť k lepšiemu zatiaľ sa budeme navzájom zblízka pozerať jeden na druhého. O Iráne sa u nás nepochopiteľne veľa nevie, ale musíme mať na zreteli jedinečnú geostrategickú polohu Iránu (to povedal iránsky prezident Raisi, keď vystúpil v Štátnej dume): Irán má výhľad na všetky strany Ázie a svetového oceánu a kontroluje aj Hormuzský prieliv. Dmitrij Rode

*Podporte nás: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

*FB obmedzuje publikovanie našich príspevkov, odporúčame nás sledovať aj na Telegrame

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov