.
Aktuality, História,

Stratégiou Západu je odovzdať Rusku Ukrajinu v čo najviac zničenom stave

Na fronte teraz nastala operatívna pauza a obe strany robia všetko pre to, aby to zamaskovali. Dochádza k pozičnému postupu ruských vojsk, ktorý je citeľne spomalený protiakciou OSU. Z toho možno usúdiť, že Rusko dosiahlo svoj cieľ – Kyjev je nútený zaviesť rezervy, čo je na jeho zmluvách naozaj vidieť.


 

Podstata taktiky: Rusko chce v operáciách súčasného rozsahu pred veľkou ofenzívou čo najviac vtiahnuť rezervy Kyjeva. Môžu ďakovať Zelenskému, že Časov Jar vyhlásil za ďalšiu pevnosť, čo znamená, že Kyjev je vedený taktikou Ruska a vo veľkej miere využíva rezervy. Situácia Ukrajiny je komplikovaná. Z politických dôvodov, vrátane snahy získať pomoc zo Západu, sa Kyjev nemôže presunúť na ďalšie, výhodnejšie pozície k Slavjansku a Kramatorsku a získať čas. Je nútený brániť predsunuté a mimoriadne nevýhodné pozície. A tu možno Zelenského pochopiť. Ukrajina si začala uvedomovať, že ruská veľká ofenzíva je nevyhnutná. Objavili sa vyhlásenia o severnom ruskom zoskupení 300 000 vojakov, ktoré sa vytvára pre veľkú ofenzívu. Hoci to bolo jasné už od konca roka 2023. Ukrajina sa dovtedy snažila túto informáciu utajiť. Na odrazenie takejto ofenzívy musí mať Kyjev strategické rezervy. Ak sa Ukrajine podarí odraziť ofenzívu, pozícia Západu pri vyjednávaní s Ruskom sa zvýši.

 

 

Rezervy Kyjeva sa však teraz vynakladajú na taktické operácie. Ukrajinský zákon o mobilizácii je poslednou a jedinou šancou na dosiahnutie rovnováhy na fronte. Okrem toho Zelenskyj, Syrskij celý čas avizujú budúcu ofenzívu na fronte. Zopakujem: Ukrajina nemá sily na ofenzívu, ale zároveň Ukrajina nemôže viesť vojnu bez toho, aby si uvedomovala šancu na úspech, a úspech môže zabezpečiť len ofenzíva. Preto Zelenskyj a Syrskij tak vytrvalo hovoria o možnej ofenzíve. Práve to si vynútilo prijatie mimoriadne tvrdého zákona o mobilizácii. Treba si uvedomiť, že pri takejto mobilizácii budú prijaté jednotky mimoriadne málo hodnotné, čo znamená veľké straty. Tento zákon veľmi pripomína nemecký zákon o Volkssturme z roku 1944.

 

Každý chápe, že ukrajinská ekonomika do roku 2025 neprežije, takže akákoľvek ofenzíva neprichádza do úvahy. Okrem ekonomiky vzniknú aj vážne politické problémy. Preto je pre Zelenského rozhodujúca letná vojenská kampaň v roku 2024, nezaujíma ho nič, čo sa stane neskôr. A ak takto uvažujete, potom všetko staviate na krátke obdobie máj – september 2024 a potom je celkom jasné, prečo je takýto zákon o mobilizácii potrebný.

 

Po bitke pri Kursku v roku 1943 generáli neustále upozorňovali Hitlera na potrebu odovzdať určité pozície a Hitler požadoval, aby sa tieto pozície bránili. Vznikol koncept “pevnostných miest”, o ktoré sa viedli dlhé a krvavé boje. Po vojne Nemci v memoároch veľa opisovali Hitlerovu hlúpu taktiku v rokoch 1943-44. A sám Hitler sa k tomu vyjadroval úplne rozumne: nemôžeme bojovať v bezvzdušnom priestore, musíme tieto územia udržať, aby sme mali pod kontrolou zdroje a infraštruktúru. Ak sa ľahko vzdáme území, našu situáciu to len zhorší. Generáli videli vojenskú nevyhnutnosť a Hitler navyše videl aj politickú a ekonomickú nevyhnutnosť.

 

Presne to isté vidíme teraz na Ukrajine. Zelenského stratégia totálnej mobilizácie stavia hospodárstvo a politiku krajiny do katastrofálnej situácie. Ale ani on nemôže mobilizovať, pretože utrpí rýchlu vojenskú porážku, po ktorej nebude potrebovať ekonomiku, rovnako ako ju nebude potrebovať Západ. Je to tiež spôsob, ako získať podporu Západu pred ruskou ofenzívou. A ak sa mu podarí odraziť ruskú ofenzívu, potom môže uvažovať o vlastnej ofenzíve. Údery na ruskú protivzdušnú obranu sú snahou čo najviac oslabiť protivzdušnú obranu pred príletom stíhačiek F-16.

 

Vlani s rovnakým strachom čakali na Leopardy a teraz čakajú na lietadlá. A je to rozumnejšie, pretože skúsenosti z konca prvej svetovej vojny a celej druhej svetovej vojny potvrdili, že bez vzdušnej prevahy je každá ofenzíva odsúdená na neúspech. Z môjho pohľadu je F-16 dosť starý a na ukrajinskom nebi nezíska žiadne osobitné výhody. Ukrajina však nemá iný tromf a chce hrať práve týmto tromfom. Ukrajina nemá vo vojne vlastnú pozíciu, ale stratégia Západu vo vojne na Ukrajine je celkom jasná a cynická.

 

 

Na situáciu sa pozerajú zhruba takto:

– Prvá možnosť. Ukrajina odrazí ofenzívu a Západu sa podarí uzavrieť rozumný a kompromisný mier pre Západ. Preto sa so zvyškami Ukrajiny nejako vysporiadame neskôr.

– Druhá možnosť. Ukrajina prehrá letnú kampaň. Domnievam sa, že šanca, že Ukrajina túto kampaň prehrá, je 65 % (dve tretiny). V takom prípade jej významné územia prejdú pod priamu alebo nepriamu kontrolu Ruska.

 

V roku 1917 Ludendorff, keď bol nútený opustiť veľký Noanský výbežok vo Francúzsku, nariadil zničiť všetky mestá a dediny, všetky mosty, všetky cesty, všetky vodné zdroje, všetko práceschopné obyvateľstvo bolo odvedené, ostali len starci, invalidi a deti. Západ robí presne to isté s Ukrajinou. Rusko by malo dostať pod svoju kontrolu spálené územie a na jeho obnovu bude potrebovať veľké zdroje a čas, a to všetko padne na ťarchu Ruska. Pre Západ je veľmi výhodné dať takúto Ukrajinu Rusku, ale Rusko to nemôže neprijať. A to je pre Západ veľmi dobrá stratégia na ukončenie tejto vojny.

Sergej Pereslegin

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

Najčítanejšie




Odporúčame

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov